Annons

Kan starkt ljus skada kameran?

Produkter
(logga in för att koppla)

Curium

Aktiv medlem
Jag funderar lite på att leka med mina kamera (en Canon Powershot A710 IS, en helt vanlig kompaktkamera alltså) och en "byggmetallhalogenlampa" (i brist på bättre ord, ungefär så här ser de ut: http://www.clasohlson.se/Archive/images/products/S/Hi/425066_X_2005-07-04_115515.jpg). Nu undrar jag om det finns någon risk för att man skadar kameran om man riktar lampan mot kameran (för till exempel siluettbilder)? Det handlar ju inte direkt om någon blixt som bara lyser i 1/1000 sekund utan en 250w lampa rakt in i kameran..
 
Den 1000 dels sekunden är grymt mycket starkare än en stackars halogen.

I så fall skulle det ju vara livsfarligt att fota på en konsert tex där lämporna är betydligt starkare.

Och det går ju utmärkt att fota solen med digitalkamera. Den är ju hyfsat stark =)
 
Jag tänkte bara att när man använder blixt kommer ju allt ljus jättesnabbt på en gång men med en vanlig lampa så kanske man hinner "bränna sönder" kameran.

Men jag tänkte inte på det där med konserter! Även om de lamporna inte direkt är 500w bygglampor utan mer 500w softa lampor..

Ja man kan fotografera solen, men frågan är ju fortfarande om kameran gillar det. :)
 
Lär inte vara nån fara för kameran.

För siluett bilder brukar man dock överexponera bakgrunden och inte ha ljus på modellen.

För konturljus är dock lamporna mer riktade mot kameran.
 
pellepiano skrev:
För siluett bilder brukar man dock överexponera bakgrunden och inte ha ljus på modellen.
Därför tänkte jag använda 500w bygglampor, inte en chans att kameran lyckas fånga upp något annat än vitt ljus. Ute på natten förstås! :)
 
lamporna blir väl bara små ljuspunkter ( med liten bländare ). Med stor bländare är risken stor för överstrålning så att modellen inte blir mörk över hela kroppen.

Tänk på att ljus inte alls syns, om det inte får falla på något. Räcker iofs med lite rök.
 
pellepiano skrev:lamporna blir väl bara små ljuspunkter ( med liten bländare ). Med stor bländare är risken stor för överstrålning så att modellen inte blir mörk över hela kroppen.
Jag får köra på manuellt läge och experimentera mig fram till ett bra resultat! Om jag får till något lyckat i veckan ska jag posta den här!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.