Man har ju fått lära sig sedan barnsben att iskall vinterluft innehåller lägre fuktighet än varm sommarluft. Detta påpekar ju norrlänningarna ständigt när de jämför sin många gånger arktiska kyla mot vår betydligt mildare vintrar här nere i södra Sverige
Men kolla in följande bild. Lufttrycket visar 1041 hPa, temperaturen på 13 minusgrader, vindarna arktisk kyla från Norrland/Finland/Ryssland dvs NV vind - o en luftfuktighet på HELA 91%. Ska kanske tillägga att det var stjärnklart o inget oväder i sikte.
Jo, och där kommer det där med
relativ fuktighet in. Över 90% relativ fuktighet är inte ovanligt vintertid, men eftersom luften inte rymmer så mycket vatten vid låg temperatur handlar det om en mycket liten mängd vatten.
Om du alltså är ute och fotograferar i 91% fuktighet i kallt väder med din kamera, och så lägger du in den i en plastpåse innan du tar in den i stugvärmen, så kommer kameran och luften i påsen att värmas successivt tills kameran är så varm att den kan tas ut utan att få imma. Luften i påsen, som från början hade 91%
relativ fuktighet kommer när den värms att kunna rymma mer vatten, så att den
relativa fuktigheten kanske inte är mer än ett fåtal procent när du tar ut kameran ur påsen.
Så du blandar begreppen när du säger
lägre fuktighet. Kall uteluft innehåller liten mängd vatten, även när luftfuktigheten är hög, och när vi tar in den via ventilationen, blir den torr, genom att luftfuktigheten sjunker när den värms upp. Samma mängd vatten i luften är alltså hög luftfuktighet, fuktig luft, ute och låg luftfuktighet, torr luft, inne.