Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Köpråd för produktfotografering av smycken, av amatör.

Produkter
(logga in för att koppla)

biznizmannen

Ny medlem
Hej!


Jag driver en internetbutik och tänkte köpa in kamera + utrustning för att ta egna produktbilder på framförallt smycken. Budget: Hade tänkt mig mellan 10000-15000kr.
Den erfarenhet jag har av fotografering är bara egna privata bilder som jag tagit med kompaktkamera, ganska liten med andra ord.
Jag tänkte fråga er om råd angående dels förslaget på produkter som jag har fått ifrån Scandinavian photo på kamera och utrustning. Samt om ni skulle välja ut utrustning helt fritt, vad ni skulle råda mig till?

Kamera + macro objektiv.
När det gäller kamera så föreslog Scandinavian photo en Nikon D40/18-55 Svart, 3995kr + ett macro objektiv.
Frågor:
Hur stor skillnad kommer det göra för bilderna om jag har ett macro objektiv eller ej?
Om jag bör ha ett macro objektiv, vad föreslår ni då?
Har kollat på detta macro objektiv: Sigma Objektiv Af 50/2,8 Ex DG Macro För N.. för 2795kr.
Är det tillräkligt bra för mitt ändamål?
Är kameran ett bra val för mitt ändamål?

Fototält+lampa.
När det gäller utrustning så föreslog Scandinavian photo att jag skulle köpa ett sånt här fototält kit: Lastolite Ljustält Cubelite Kit 60 för 4995kr.
Frågor:
Räcker det med den lampan som medföljer? Eller bör jag ha fler lampor till fototältet?
Hur stor skillnad tror ni slutresultat av bilderna blir mellan detta mindre fototält Lastolite Ljustält Ephotomaker Large kit 1495kr och detta Lastolite Ljustält Cubelite Kit 60 för 4995kr?

Stativ.
Ett stativ till kameran, jag har kollat på två olika: Velbon Stativkit DF-60/F för 545kr och detta Hama Stativkit Star 62 för 425kr.
Frågor:
Vilket skulle ni valt? Eller kan jag klara mig med något billigare?

Är det lämplig utrustning som Scandinavian photo har valt ut till mig?
Är det någon mer utrustning jag behöver?
Om ni väljer helt fritt vad skulle ni ge mig för råd att köpa för kamera + utrustning?

Tack på förhand för hjälpen!
 
Låter fint men objektivets autofokus funkar inte med d40 Om du ska ha ett macro med autofokus ska du kika på Sigmas Hsm objektiv eller nikons Af-s (ex sigmas 150 2,8 hsm eller nikons af-s 60 2,8) sen har ju Tamron ett bra 90 2,8 macro som funkar till D40 som går runt på strax under 4kkr
 
Med 10-15 tusen i budget skulle aldrig en D40 bli mitt val.. Ja en sådan vart aldrig mitt val iofs.

D80 säljs förtfarande billigt. Och torde vara en klart bättre Nikon produkt än D40 är...
 
Mitt förslag

Stativen som du kikade på anser jag du kan vara utan. Lägg 1000-1500 kr på stativet så få du ett halvdugligt istället för en ranglig leksak (ex. Velbon Stativkit Sherpa 435 aluminium för strax över tusingen). Jag skulle köra på Canon eos 40D + ett tamron 90/2,8 + ett ljusstarkt 50/1,8. 40D´s inbyggda blixt är faktiskt riktigt hygglig för att ta närbilder med. Alltsammans går väl lös på 13-14 lax. Behöver du vidvinkel för interiörer så lägg till en tusing och köp med kitobjektivet 18-55.
 
Jag vet inte hur stora smycken och hur många du ska fotografera, men mitt förslag är att du köper Lastolite Ljustält Ephotomaker Large kit för 1495:- och ett bordsstativ, Manfrotto 709 (http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iID=3931898) och provar på med din kompaktkamera innan du investerar tungt( = fritt). Kompaktkameror ger i allmänhet ett större skärpedjup vilket borde vara en fördel i det här sammanhanget och kunna krypa ganska nära. Som belysning kan du använda några enkla skrivbordslampor med halogenlampa, kostar någon hundring styck, ju fler desto jämnare ljus. Sätt kameran i automatisk vitbalans eller glödljusläge och håll till på ett stadigt bord, skärma av ljuskällorna så att du inte får ströljus från lamporna in i objektivet. Kompaktkameran måste ha möjlighet till exponeringskompensation eller manuell inställning så att du kan överexponera så att bakgrunden blir vit (om den ska vara det) Det knepiga med produktfoto brukar vara ljussättningen och konstiga reflexer. Övning ger färdighet.

Nästa steg kan vara att köpa en mera flexibel kamera med pc/hot shoe (den föreslagna är nog bra men beroende på vad du fotograferar kanske ett 90 mm Tamron macro ger bekvämare arbetsställning än ett 50 mm macro men också kortare skärpedjup) och ett blixtkit med två blixtar med paraplyer eller bouncers (Falcon Eyes t.ex.) och någon slags fjärrutlösning (det senare för att inte riva ner vingliga stativ när du snubblar på sladdarna)

F.ö. håller jag med föregående inlägg angående stativen som du funderar på och videohuvuden brukar ha en spak som bara är i vägen. Tungt och stadigt stativ på golvet är bra men litet stativ på bordet är stadigt det också och så kan du sitta bekvämt med armarna som stöd på bordet.
 
Tamron 70-210 f2,8 6990 kr

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=T70200S

Tamron 17-50 2,8 3990 kr

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=1750M

Sony A200 3490 kr. Stabilisering i huset. Så all optik är stabiliserad.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=265304..

Sedan bara handla ett hyfsat beg stativ på annonser så har du ett mycket bra paket både för fota smycken samt även fota utomhus eller inomhus..

Och här är optiken inga leksaker heller.. Utan bra optik med bra ljuskänslighet...
 
Nu är jag ingen expert på produktfoto men vad skall man ha 2 zoomar till? Stablisering är likaså helt ointressant när man kommer att använda stativ! Ljusstyrka är väl också tämligen oanvändbart här.

Om jag förstår rätt så gäller det för trådskaparen att sätta upp en miljö dedikerad för en enda sak - att ta produktfoton av en samma typ av objekt.

Om målet är att bilderna skall ligga på en hemsida - ja då räcker det säkert utmärkt med en kompakt!

Om det skall tryckas i kataloger kanske det är lönt med systemkamera.

Jag tror inte själva kameran och objektivet är det stora problemet. Det som är svårt är nog att få till en juste belysning, det kommer säkert att krävas en hel del trial & error innan det flyter på.

Men som sagt, jag hr ingen erfarenhet av produktfoto så ta mitt inlägg som gissningar.

Mvh
Anders
 
Jag ger ett tips inom budget som ger topicägaren en väl fungerande lösning. Som förutom det tilltänkta foto-området kan göra en massa massa mer dessutom med glans om det så är semesterfotografera eller naturbilder eller fota smycken samt naturbilder samt slå ihop med bildprogram senare till finfina bilder för visning på nätet men även ev för tryck osv osv...

Dessutom är objektiven en bra hög nivå som bibehåller ett bra värde över tid dessutom..Och huset är kompetentaste mest funktionsmässigt matade instegskamerahuset av dom alla för extremt i samanhanget låg kost dessutom..

Så såsom totalaffär är detta en mycket bra kompetent lösning inom budget som skulle gå massa massa per kr i kvalitativt värde..Samt ha bibehållet högt värde över tid dessutom..Samt allt med fulla garantier dessutom..

belysning är vitt papper samt lampor på sidor som lyser upp det speglande vita ifrån det vita papperat på sidor samt över osv... Snudd gratis med en "fuskstudiobelysning" då det är små saker som smycken som skall fotas liggande på något skönt färgat tyg av nått slag...Fantasin sätter gränserna... Sådant löser man med lite finurlighet...


Och som sagt. Att ha ett paket som kan göra även annat fotande till ett nöje samt med bra grejer är inte helfel inte.. Som sagt. Värdet försvinner ju inte .. optiken är vald så den bibehåller ett bra andrahandsvärde över tid....

Så jag anser detta vara ett bra tips.. Och Speciellt då Sonyoptik med hög ljuskänslighet inte hänger överallt beg så är optiken ytterst åtråvärd över tid också..
 
Tycker råden du fått ovan är helt OK - kan komplettera lite från mina erfarenheter kring området.

Kompaktkamera:
Kompaktkamera är bra - enkel hantering, stort skärpedjup. Går du denna väg tänk på att kameran du köper måste ha gänga för att du ska kunna sätta på stativ. Vridbar skärm också bra och bekvämt. Har själv använt Canons G-serie med gott resultat och även IXUS 850.

Systemkamera och objektiv (normal, fast eller macro):
har inte koll på vare sig Nikons eller Sonys kameror (använder Canon själv) men till en webb butik bör vilket bättre kitobjektiv som helst duga från dessa kameramärken... Tamron objektivet som Mayro nämner vet jag inte om det går som ett kitobjektiv, men annars har jag bara hört gott om det vad gäller skärpa (på Canon fattning i varje fall). Kanske en fast glugg är att föredra - men skulle då i så fall fundera på en runt 30-35 mm på en systemkamera med cropfaktor (vilket alla instegskamerorna har både hos Nikon och Canon - har inte koll på Sony). Bländare runt 8-16 för optimalt skärpedjup - dvs allt i fokus - så du behöver egentligen inte ett särskilt ljuskänslig objektiv utan snarare ett som är skarpt - och de flesta objektiv är som skarpast just från bländare 8 och däromkring (lite slarvigt generaliserat). Kolla bara upp att objektivet är skarpt i området runt 28 - 40 mm där jag tror du kommer hålla till mest.

Angående makro: Har själv två olika makro (90 mm och 150 mm), men har aldrig haft behov av dem vid produktfotografering, så kan väl inte säga att det är något du nödvändigtvis behöver investera i (för detta ändamål, i varje fall). Som tillägg till kameradiskussionen kan jag väl konstatera att liveview-funktion på kameran är ganska bra och bekvämt att ha - både vid makro såväl som produktfotografering - men inte helt nödvändigt för dina syften här egentligen.

Stativ:
Stativ är viktigt. Ett stabilt är att föredra (lite dyrare än dina förslag- över tusenlappen minst får du nog sträcka dig, kanske rent av runt 2000kr). Använder Manfrotto 055 själv med 488RC2 huvud och det är OK. Känns overkill med en kompakt, men stabilt blir det. Och för ännu mer stadighet - komplettera med fjärrkontroll/fjärrutlösare.

Belysning:
Har inte använt ljustält i så stor omfattning så jag har inga råd att ge dig där. Det billigare ser väl helt OK ut, men det beror väl på storleken på det du ska stoppa in i det. Belysning kan man fundera på - smycken bör väl vara objekt där man för en gångs skull vill ha lite reflexer på motiven som man tar - så det är nog bara att prova sig fram och investera allt eftersom...

Så rådet är: om du tror du blir intresserad av fotografering - investera i en systemkamera - och märke på kamera får du välja själv. Annars duger en kompakt lika bra. Själv är jag sugen på nya G10:an från Canon...

Lycka till!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.