Annons

Jämförelse mellan Mitsubishi HC3800 (M) och Panasonic PT-AE4000

Produkter
(logga in för att koppla)

gdip

Aktiv medlem
Vi är på jakt efter en projektor som lämpar sig för stillbildsfoto och som inte får kosta mer än ca 20 000 kr. Vi började med att läsa olika tester och slutligen fastnade vi för dessa två modeller som vi ville titta närmare på. Eventuellt kommer vi att testa fler projektorer innan vi slutgiltigt bestämmer oss.

Vi gör inget anspråk på att detta är ett vetenskapligt test men det är en jämförelse som sker under hyggligt kontrollerade förhållanden där en digital signal tas från en MacBook Pro 15" och leds via en högkvalitativ kabel in i en växel och som därefter skickas till nämnda projektorer.

Jämförelsen gäller Mitsubishi HC3800 (M.) och Panasonic PT-AE4000 (P.) i ett mörklagt rum med samtidig parallellvisning på likadana projektionsdukar av ett bildspel med egna bilder från Innerdalen i Norge. Testet utfördes hos http://www.hembiobutiken.se/ som välvilligt ställde upp och möjliggjorde detta test.

M. som undertecknade såg förra veckan bildjusterades vid det tillfället men det var ett ganska snabbt jobb. Den nyinkomna P. justerades idag under ganska lång tid men av en mer oerfaren person och troligen också med sämre resultat som följd.

Våra intryck

Innan vi kopplade i Mac:en såg vi projektorerna spela upp samma film på var sin duk men filmmaterialet var inte speciellt lämpligt ur vår synvinkel. Noterbart är dock att de skillnader vi tyckte oss se också återkom när vårt bildspel visades.

P. är betydligt ljusstarkare med överdrivet mustiga färger och (för hög) kontrast när den inte är korrigerad. Den hade också en dragning åt blått vilket senare korrigerades med färgtemperaturinställningen.
M. är ljussvagare och har en mycket svag brunaktig ton (som inte justerades bort men det går säkert att göra). Färgerna återges generellt sett betydligt mer neutralt och åtminstone en av oss drabbades inte av tittartrötthet vilket var en tendens med P. Vi uppfattade att M. också hade större detaljrikedom vilket kan ha berott på den överdrivna kontrasten hos P.

Det går att kalibrera projektorerna så att de blir snarlika i återgivningen men kalbreringen sker av P för att likna M och inte tvärtom (M mer naturtrogen återgivare okalibrerad).

Ljudnivån är högre i M. men den upplevdes inte som störande i testrummet.
Observera att linsen hos M. inte går att skifta.

Våra slutsatser som gäller för återgivning av stillbild:

P. är ljusstarkare men den skillnaden minskar när färgerna korrigeras. M. verkar vara bättre grundkalibrerad och eftersom den kan köpas ca 6000.- billigare ser vi i dagsläget ingen anledning att köpa P. De (del av) pengarna läggs i stället lämpligen på en bra duk och en högkvalitativ kabel.

Vi noterade att linskvalitén aldrig diskuterades och vi vet därför inte hur viktig den är för olika aspekter av återgivningen. Den kan ju tänkas att optiken oftast inte är den begänsande faktorn.

P. väger drygt 7,5 kg medan M. väger ungefär hälften vilket kan vara en faktor om man är fotograf som håller kurser eller visar bildspel på olika platser med egen utrustning.

Det finns en kalkylator för bl a HC3800 där man anger dukstorlek och får fram bl a min och max avstånd mellan projektor och duk.
Välj projektor på
http://global.mitsubishielectric.com/bu/projectors/calculations/prjcalc.html

Tekniska specifikationer
http://panasonic.net/avc/projector/products/ae4000/specifications.html
http://www.mitsubishielectric.se/produkter/visuella-system/hemmabioprojektorer/hc3800

Günther Dippe och Claes Hillén
BioFoto Väst
 
Hur gick det?

Blev det något köp av Mitsubishi-projektorn? I så fall: Var köpte ni den och är ni nöjda?/ MVH. Christer
 
Christer! Vi valde att vänta på HC4000 som vi fick reda på skulle komma inom kort. Den är ännu inte köpt men jag räknar med att det blir inom kort. Jag lovar att återkomma med recension av den.
Bästa hälsningar
Günther
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.