ANNONS
Annons

Hur skapa artefakter?

Produkter
(logga in för att koppla)

efef

Ny medlem
Finns det något filter eller verktyg man kan använda för att SKAPA typiska jpg-artefakter? När man gör montage och bearbetningar och målar på nya färgfält ser dessa väldigt onaturliga ut eftersom de är alldeles "släta" och "enfärgade", till skillnad från bilden i övrigt. Ibland hittar man en del i bilden som man kan klona och då får man med artefakterna, men ibland måste man "måla". Har prövat att spara lagret med målad yta på lägsta jpg-komprimering för att skapa artefakter och sedan klistra in det igen, men det blir ändå alldeles för "slätt och enfärgat".
 
jag brukar lägga på brus som jag sedan brusreducerar, mängd efter smak, bättre att köra mindre men göra en action av det och applicera flera ggr.

Lycka till!

Fredrik
 
Annars kan man skapa ett nytt tomt lager som man fyller med 50% grått (med fill-kommandot). Kör rätt grovt brus på det lagret. Välj blandningsläge overlay, skapa en mask, invertera maskfärgen och sen kan man med mjuk pensel måla fram bruset där man tycker det är för slät yta.

Man kan variera bruset genom att snäva upp historgrammet med levels, skala om bruset via transform, man kan överskärpa bruset, etc.

När man är klar kan man platta hela rasket, gör ett nytt lager och upprepa principen men med fint brus typ 1% och justera efekten med transparancy. Denna sistnämnda är för att gämna till oregelbundenheter i bruset.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.