Annons

Hur mörklägger ni era mörkrum?

Produkter
(logga in för att koppla)

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Jag har mitt mörkrum i ett vanligt rum med fönster och har tillverkat en masonitskiva med en ram klädd med liggunderlag som jag trycker in i fönsterramen när jag skall slabba. Ljustätt är det, men det är ganska bökigt och skivan är väldigt skrymmande när den inte används.

Jag skulle vilja göra någon annan trevligare lösning, typ rullgardin som löper i u-kanaler så jag bara behöver dra ner och sätta igång. Är det någon som har gjort något liknande och har tips på material och dylikt?
 
En bekant har kardborreband i fönsterlisten och fäster svart tyg när det skall kopieras.

Bara att rulla ihop när man är klar, men det är klart, kardborrebandet ser lite fult ut i fönstret.
 
Kardborrband skulle vara acceptabelt, det är ändå mitt "lekrum" och ser inte så hippt ut i vilket fall som helst. Men blir det verkligen tillräckligt tätt? Är det inte risk att tyget fladdar i kanterna så ljuset kan ha en rak bana från kardborrband till rum?
 

Bilagor

  • morklaggning.gif
    morklaggning.gif
    837 bytes · Visningar: 1,177
mörkrummet

Jag har bara ett fönster i mitt permanenta hemmalabb.Jobbar med Ilfochrome och behövde fönstret 100 procent tätt,vilket inte var enkelt.Jag har en byggskiva,måttad efter innerkarmsmåttet.Trodde det skulle räcka,men sitt en kvart i mörkret och du ser ljuset sippra fram i kanterna överallt,så jag tätade kanterna med tät svart tejp,därefter klippte jag från en utrangerad svart rullgardin tyget,och täckte över alltihopa.Nu blev resultatet hyggligt,men allt det där får således sitta på för jämnan.
Enkelt är det inte..
det finns ju dessutom ljustät svart väv på metervara att köpa-hos Photax tror jag,och jag tror också att det kostar en hel del.
 
Hej. Jag använder åxå ogenomskinligt tyg tll att täcka fönstret med. Silvertejp är ett ovärderligt komplement för att täta läckor vid sömmar odyl. Eftersom jag bara har en liten etta och köket får husera som mörkrum är platsen lite begränsad och en mörkläggningsgardin tar ingen plats till skillnad från en klumpig masonitskiva.
 
Ulf, gör du på det sätt som Pertmann föreslog och jag förvandlade till en illustration? Blir det tätt?
 
Jag har gjort så att jag bara öppnade fönstret i 2 delar (som när man tvättar) och la in aluminiumfolie imellan, 100% ljustätt!, kostnad 15 kronor!
 
Hej igen.

Jim det blir helt tätt runt sömmarna. Problemet kan vara att det fortfarande kommer in lite ljus trots "överlappningen", detta har jag avhjälpt med att tejpa fast gardinen mot väggen med lite maskeringstejp. Detta har bara behövts när jag kopierat färg, det är så väldigt lite som kommer igenom. Maskeringstejp skadar inte tapen eller väggfärgen (om den inte sitter längre än 2 dagar) det gör däremot silvertejp.

Ha en trevlig kväll MVH Uffe
 
Japp, det håller jag med om. Men jag kan dessvärre inte ha en permanent lösning, i så fall funkar den jag har ganska bra :)
 
Glöm inte att dra runt tätnings list på dörrens karm, dessa brukar släppa in ganska mycket ljus om man inte har riggat upp en sluss.

Har man ont om plats så är detta ett bra allternativ, som har fungerat mycket bra för mig.

Har även några bilder från mitt labb på min hemsida, labbet i sig är inte komplet än men det kommer =))
 
sannerligen en intressant och nödvändig diskussion. själv sågade jag ut en massonitskiva. Det var inte helt enkelt eftersom den var tvungen att passa för fönstrets handtag. utanpå det har jag tätat med sån där svart plast från fotopappersförpackningar (puh... långt ord det där), fiffigt va. kan väl inte finnas något som är tätare än den svarta plasten. jag fick tejpa ihop några bitar för att täcka hela fönstret, men det gick bra det med.

.::hej hå::.
 
Hmm...

Jag använder mitt kök som labb. Jag drar för gardinerna och hänger över ett mörkt lakan över gardinstången. När solen gått ner räcker det. Visst kommer det inte lite ljus i överkant från lamporna på gatan. Men det är inga som helst problem. Filmen fixar jag givetvis på muggen där det är helt mörkt.

Nöjer man sig med att kopiera kvälls/natte-tid räcker det bra.

//Pontus
 
Jag har också haft mörkrum i köket - gav upp det då jag gick med i en fotoklubb med ett riktigt mörkrum. Det var ändå ganska slabbigt och jobbigt - en halvtimma att plocka fram, ljustäta etc. En timma för att röja, torka upp etc. Blah...
I köket har jag ett stort fönster med en djup fönsternisch som har sol två tredjedelar av dagen. Ljustätningen fixade jag med två saker - dels ett stycke svart vinyl som jag spände direkt på fönstet, dels en mörkläggningsgardin som jag sytt av två lager tätt svart tyg som jag spände över själva fönsternischen. Kring fönstret och nischen hade jag små krokar som passade i öljetterade hål i gardinen och vinylen.
Fungerade utmärkt även vid skinande sol... Allt som allt kostade det ca 300 kr.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.