Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur länge lever ett Li Ion batteri?

Produkter
(logga in för att koppla)

Taka

Aktiv medlem
Låt oss säga att man fotar ganska "normalt" mycket. Hur många år håller ett batteri? Och hur länge lever det om det bara får ligga? (Först laddar det väl ur, men är det skadligt för det att ligga?)
 
Ett litium-jon-batteri kan hålla för uppåt 1000 laddningar enligt en del fabriksuppgifter. I praktiken är det troligen mycket färre, men bara 100 laddningar ger ju nästan lika många bilder som slutaren i kameran klarar av, så det är knappast nåt man behöver fundera över. Dock försämras säkert kapaciteten med antalet uppladdningar, men det lär du märka.

Edit: Jag vet inte hur det funkar om det får ligga, men ofta funkar det så med allmänna elektriska mojänger att de mår bäst av att användas ibland. Ett batteri mår nog bra av att man laddar upp det och laddar ur det en gång om året i alla fall.
 
litium-jon batterier blir dåliga av ålder så det är inte så bra att köpa flera för att spara dom i flera år.

Dom åldras av tid, värme, djupurladding och att vara full-laddade.
 
Man brukar säga att Li-ion-batterier inte är beroende av antal laddningar, utan hur stor energi som gått genom dem. Går därför bra att ladda fast det bara är halvtomt, och man ska inte heller låta dem bli tomma.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.