Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

hur göra ett eget "soft-paraply" för ljussättning

Produkter
(logga in för att koppla)

Han_na

Medlem
har planer på att göra mig en liten egen fotostudio, och då tänkte jag ta vanliga halogen lampor som jag har hemma.. och vill då göra ett paraply med något bra tyg eller något som mjukar upp ljuset.. något tips på vad man kan använda?

/Hanna
 
Vad sägs om... några billiga paraplyer? :)

Tänk på värmen från halogenlamporna bara så det du använder är för nära och smälter eller börjar brinna.
 
Tänk också på att helogenljuset är "varmt", i färgtemperaturen. Använder du digitalt så ordnar du det lätt, men kör du manuellt så får du använda dig av tungstens film. Lycka till!
 
Ju större ljuskälla desto mjukare ljus.

Det du behöver ha i hemmastudion är ett stort fönster med solsken utanför alltid. Solsken har du ju i form av halogenlamporna. Skapa ett fönster med mjukt ljus genom att hänga upp ett vitt lakan framför dina lampor. Enklast gör du det genom att sätta fast två små krokar i taket med 1-1,5 meter mellanrum. Köp en rundstav av trä 1 eller 1,5 meter lång och ca 20 - 30mm tjock (kvastskaft). En kedja eller snören för att hänga upp rundstaven i krokarna i taket. Fäst lakanet med häftstift i rundstaven så kan du lätt ta av det igen när det är dags för tvätten eller för att sova.

Du kan också vika lakanet dubbelt över stången och på så sätt få ljuset lite mer dämpat. Tänk på att ha ett avstånd på ca 1 meter mellan lampor och lakan för att inte äventyra din säkerhet. Det blir varmt med bygglampor, men det vet du nog redan.

Vill du ha lite seriösare grejor så kolla in: http://www.kaffebrus.com/

www.pix4chicks.se
 
Jag har provat sånt här EN gång och då hängde jag glasfiberväv av den sort man klistrar på väggar för att sedan måla framför byggstrålkastarna. Den väven tål i alla fall värme!
 
Frigolitskivor är utmärkt och billigt. Kostar ca 30 kr för en 120x60 på ett byggvaruhus.

Blixtar är dock att föredra så du slipper ha så långa slutartider eller hög iso.
 
Kan ju va bra att flytta denna tråden till rätt avdelning så fler kan ta del av tipsen under "gör det själv".
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.