Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

HP photo papper- bläcket lägger sig ovanpå!

Produkter
(logga in för att koppla)

Eva_H

Medlem
Hej!

Varför blir det såhär när jag lägger i ett HP Photo papper i min skrivare? Bläcket lägger sig ovanpå, precis som om pappret vore vaxat. Se bifogad bild.
Pappret är ett HP Photo Paper, semiglossy, inkjet, 170 g/m2.
Jag provade också ett Canon High Resolution Paper HR -101, med godtagbart resultat, men det är inte glättat.

Jag har just bråkat med skrivaren för att få bort en propp i skrivarhuvudet (ammoniak, vatten och spritblandning, fungerade bra), och jag är en snålis så jag har piratbläck just nu.

Vad är orsaken? Det vore bra att veta om det är bläcket, då är det ingen mening att använda "fint papper till fult bläck" så att säga.
 

Bilagor

  • p1200853lw.jpg
    p1200853lw.jpg
    45.3 KB · Visningar: 964
tillägg

Borde förstås ha skrivit att jag har en Epson Stylus Color 400 skrivare med en svart färgpatron och en 3-kammars färgpatron.

Det finns möjlighet att välja antingen plain, inkjet eller glossy paper. Det verkar inte spela någon roll.
 
Eva_H skrev:
Hej!

Varför blir det såhär när jag lägger i ett HP Photo papper i min skrivare? Bläcket lägger sig ovanpå, precis som om pappret vore vaxat. Se bifogad bild.
Pappret är ett HP Photo Paper, semiglossy, inkjet, 170 g/m2.
Jag provade också ett Canon High Resolution Paper HR -101, med godtagbart resultat, men det är inte glättat.

Jag har just bråkat med skrivaren för att få bort en propp i skrivarhuvudet (ammoniak, vatten och spritblandning, fungerade bra), och jag är en snålis så jag har piratbläck just nu.

Vad är orsaken? Det vore bra att veta om det är bläcket, då är det ingen mening att använda "fint papper till fult bläck" så att säga.


Använd papper av samma fabrikat som din skrivare.
Snåla inte,köp Epsons bäste papper.
En sak till Eva,mycket viktigt, inga djä..a
pirafärger, har du inte råd i dag,vänta tills i morgon. /Thomas.
 
men hur funkar det rent praktiskt?

Att piratbläck inte fungerar lika bra vet jag, men vill jag ha en snygg bild beställer jag den på fotopapper. Användningen av skrivare är mer av vardagsslag och då duger näst bästa för mig. Men naturligtvis inte resultatet ovan.
Är det verkligen så olika typer av bläck för olika skrivarmärken att man inte kan använda ens pappret från HP i nån annan skrivare?
Jag är förbryllad och skulle vilja veta varför det blir så. Hur kan det bli så olika resultat?
 
Papper och bläck måste matcha, det finns olika tekniker. Den där effekten har jag sett många gånger när man försökt använda papper som inte varit avsett för skrivaren.
 
Jag fick precis det där fenomenet förra veckan. Provade HP:s billiga Everyday papper. Första utskriften blev helt OK, men nästa såg ut som bläcket flöt ut ovanpå. Helt skumt, det var bara minuter mellan utskrifterna.. skrivaren är en HP Business Inkjet 2280, alltså ingen fotoskrivare direkt, men den räcker för mina behov. Originabläck.
Kan papperet vara så ojämt i kvaliten?
 
Jag är inte ensam om det i alla fall

Är det skrivarens sätt att spruta ut bläck som är olika då? För själva bläcket kan väl inte vara så väldigt olika ändå; Jag är mest nyfiken på hur det fungerar för att lära mig nåt nytt.

Det roliga är att HP säger "HP Everyday Photo Paper, Semi-gloss is compatible with all inkjet printers." på sin hemsida och ger även förslag på inställningar för andra märken av skrivare.
Min Epsonskrivare är för gammal för att finnas med på listan, den kanske ger för stora droppar helt enkelt.
 
Det ser precis ut som när jag av misstag laddade ett skyddsark från bunten med fotopapper...

/Andreas
 
Ja, i så fall finns det minst 4 skyddsark i min bunt...

Jag får nog spara mina papper tills jag hittar nån som kan använda dem.
 
Hej
Jag fick en gång lika som du ,jag köpte photo papper och den var nästan likadant på båda sidor men det fanns en liten liten tecken som visade vilken sida skulle skrivas och det var förklaringen i mitt fall till varför bläcket hade kommit ovanpå titta noga kanske det är samma problem i ditt fall.
 
HP:s fotopapper fungerar inte bra i våra Canonskrivare s820 och Pixma iP6000D. De använder BCI 6 - patroner.
Det finns en del andra papper som inte heller går bra men jag har inte den upgiften tillgänglig nu.
 
Har använt HP´s Everyday Photo Paper en hel del utan problem. Att få såpass bra utskrifter på ett papper som kostar en krona styck tycker jag är klart prisvärt. Har en HP-skrivare (Deskjet 6540, så det är inget märkvärdigt) och kör med originalpatronerna.
Så det är säkert som det står tidigare - håller man sig till samma märke på skrivare, bläck och papper så har man mycket större chans att lyckas.
 
Två huvudsakliga infärgningstekniker som är viktiga att känna till

Som tidigare nämnts i tråden så är det viktigt att pappret matchar det bläck som används.

En sak som normalkonsumenten inte tänker på innan inköp av färgskrivare/fotoskrivare är vilket papper som kommer att använda till skrivaren. Det är tyvärr inte längre så att alla papper fungerar till allting.

Här en kort sammanfattning för de två huvudsakliga infärgningsteknikerna som finns för bläckskrivare:

Infärgning med pigmenterat bläck.
- Består av små färgade pigment.
- Innebär att bläcket sprutas ut genom skrivarens munstycken och lägger sig ovanpå pappersytan där det sedan torkar. Detta kräver givetvis ett papper som är avsett för just denna typ av bläck.
- Fördelen med pigmenterat bläck är att det oftast har en längre hållbarhet/motståndskraft mot färgavmattning och metamerism (färgskiftning vid betraktande i olika färgtemperaturer).
- Nackdelen är att en utskrift gjord med pigmenterat bläck är känsligare för fysisk åverkan eftersom bläcket ligger ovanpå pappersytan (m.a.o. lättare att repa etc). De flesta skrivartillverkare har löst detta genom att lägga en skyddslack över pappret i samband med utskriften.

Infärgning med lösningsbaserat bläck.
- Består av färgad lösning/vätska (m.a.o. innehåller inga färgade pigment).
- Innebär att bläcket sprutas ut genom skrivarens munstycken och lägger sig ovanpå pappersytan men i motsats till pigmenterat bläck så sjunker bläcket igenom papprets ytskikt och bäddas därmed in i papprets mellanskikt. Detta kräver givetvis ett papper som är avsett för just denna typ av bläck.
- Fördelen med lösningsbaserat bläck är att det ligger skyddat mot fysisk åverkan (t.ex. djupare repor måste göras för att nå bläcket som blivit inbakat i pappret).
- Nackdelen med lösningsbaserat bläck är att det tar längre tid för en utskrift att torka (ej onormalt med ett dygns torktid) och att det är känsligare för färgavmattning och metamerism.

Då det är av betydelse vilken bläck- och papperskombination man använder brukar skrivartillverkarna marknadsföra sitt eget papper som är avsett att användas i deras egna skrivare för ett optimalt slutresultat. Epson är t.ex. kända för att använda pigmenterat bläck i sina skrivare, använd då ett papper som är avsett för pigmenterat bläck och inget annat. HP brukar använda lösningsbaserat bläck och kräver därför papper avsett för detta. Det är alltså inte någon bra idé att köpa Epson-papper och köra i en HP-skrivare eller vice versa. Det är även viktigt att använda tillverkarens eget bläck eller "proffsbläck", undvik helst billiga tredjeparts- och "refill"-bläck (man får oftast vad man betalar för i dessa fall).

För att krångla till det lite mer så finns det även en hel del tredjepartstillverkare av papper. Dessa tillverkare erbjuder papper i olika kvalitéer och till båda infärgningsteknikerna.

Fördelarna och nackdelarna med respektive infärgningsteknik suddas ut allt mer och mer då skrivar-, pappers- och bläcktillverkarna finner nya och bättre tekniker/material.

Observera att de papperstyper jag nämnt inte har något att göra med om pappret är glättat (glossy), halvmatt (semi-glossy), matt (matte) eller pärlstrukturerat (pearl). Dessa benämningar är bara en beskrivning av papprets yta och inte dess bläckmottagande eller bläckbevarande egenskaper.
 
Senast ändrad:
Tack för ett mycket bra inlägg!

Hej!

Nu förstår jag varför det kan bli såhär konstigt resultat! Mycket intressant att lära sig, och jag blir mycket mer motiverad att köpa originalbläck dessutom när jag vet vad man köper/får för pengarna.

Tyvärr var det inte lätt att få fram den här informationen från tillverkarnas hemsidor, inte för mig i alla fall.

Tur att det fins forum så man kan fråga och få svar.
Tack för ett utförligt svar!

Eva
 
½OT: Jag hade (har inte slängt den än...) en Epson-printer som funkade rätt bra tills jag stoppade i ett par patroner från InkClub. Då började skrivhuvudena klegga igen och utskrifterna blev mer och mer randiga, till slut mer ränder än utskrift typ. Är helt obrukbar för närvarande. Har testat T-sprit, Aceton och Kem-ren bensin för att få huvudena rena men inget av dessa medel funkar. Köpte en ny skrivare (HP), men jag kanske ska prova med Ammoniak, vattem och spritblandning som du använde innan jag skickar Epson:en på sophögen. Tack för tipset.
 
Rengöra skrivare-sista utväg innan soporna?

Såhär gjorde jag, jag gjorde rent rengöringspaden med lösning och torkade bort det med papper, gjorde detta flera gånger tills pappret inte blev kolsvart längre.

Jag tog även en spruta och en liten slang och försökte få ner 0-2 ml lösning genom pinnen som matar in bläcket till skrivarhuvudet, syns om man tar bort bläckpatronen. Obs, det rann lite bredvid, så lägg nåt under.

Sen la jag lite lösning på rengöringspaden och stängde av skrivaren, då lägger sig rengöringspaden mot skrivhuvudena. Efter nån timma ett antal cleaning cycles och sen var saken biff.

Min lösning var gjord på lite 40% sprit (ren), lite hushållsammoniak 8% från ICA och vatten ifrån kranen. Blandningen var några droppar av sprit och ammoniak och ca 25 ml vatten.

Idén fick jag härifrån http://www.inkjetart.com/tips/cleaning.html

Bör tilläggas att det kan gå lika bra som dåligt, i mitt fall var det ett sätt att få igång den, annars skulle jag ha kastat den. Men du verkar ju ha en liknande situation så prova!
 
Tackar så mycket för beskrivningen!

Jag ska testa att följa den och se vad som händer så fort jag fixat ingredienserna. Hm... ren sprit pch sprutor, låter som det är bra att ha kontakter i läkarbranschen... :) Eller man kanske kan ta lite av Jeltsin-bordsdrickan?

mvh,
Johan
 
Apoteket för spruta (till barn-alvedon!) och systemet för sprit..absolut vodka faktiskt...

inga läkare här inte...Eva
 
Rätt sida

Hej, Max påpekade att man får se upp så att man inte skriver ut på baksidan. Jag, har inte sett någonting i tråden om Du har provat att vända på papperet. Baksidan är ofta värdelös att skriva på.

Hoppas att det löser sig

/Jörgen
 
Vända papper....

Nä, jag svarade inte därför att i mitt fall var det ingen tvekan om vilket som var rätt sida på pappret, och läser du hela tråden så ser du ju att det är inkomptibelt bläck som verkar vara problemet.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar