Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hjälp vid val av Manfrotto stativ

Produkter
(logga in för att koppla)

DanneM

Medlem
Hej,

jag skulle behöva hjälp vid val av ett stativ till en Canon EOS20D. Har kikat runt lite och kommit fram till att ett Manfrotto stativ ligger i min prisklass. Det ska användas vid fotograferingen av pågående byggjobb för att sedan kunna använda bilderna som referenser. Det viktiga med stativet är att det är stabilt och högt (är 175cm och vill inte stå böjd när jag tar bilderna). De stativen jag har kikat på är:
Manfrotto 055 CLB
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/055wnb.php
Manfrotto 055 Pro
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/055wnb.php
Manfrotto 055 WNB
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/055wnb.php

Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av de här stativen och vad ni skulle rekommendera för något? Bra/dåliga egenskaper med stativen? Jag kanske klarar mig undan med ett billigare? Har även kikat på kulled och det lutar åt en
Manfrotto 322 RC2 kulled med snabbgrepp
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/055wnb.php
några tankar om det?
 
nu kanske det bara är jag men alla länkar verkar länka till samma stativ :)

spikfötter är väl bra på mjuka underlag..vet inte riktigt hur dom e på lite hårdare underlag? Jag tycker att det borde bli lättare att slinta än om du har gummifötter..(går ju givetvis att köpa till (om det inte följer med) och byta snabbt..bra med benvärmare som standard då aluminium (var det det?) Inte är så roligt varken om det är jättekallt eller jättevarmt..
Manfrotto är erkänt bra på att göra stativ och jag tror inte att du kommer bli missnöjd om du köper ett..sen hur stadigt det är vet jag inte då jag inte provat det..
tror inte du blir missnöjd iaf!
En kulled är bra då du kan panorera rätt fritt med den och inte är bunden i 3 axlar med förflyttning av 1 axel åt gången..
nu är detta bara spekulationer jag har egentligen ingen aning så någon som kan mer får gärna rätt alla mina misstag men jag tror iaf att det blir ett bra köp!

Jag skulle däremot försöka få tag på ett stativ utan centrumpåle då jag inte finner någon nytta alls med denna eftersom den gör ett trebens stativ till ett enbensstativ såfort man drar upp den lite..så är den i vägen när man vill gå riktigt lågt också..men den går säkert att tabort :)
 
När jag valde mellan de stativ du nämner föll valet på 055 pro. Enda anledningen var att mittpelaren går att montera horisontellt. Kan vara bra för makrofotografering men kanske även för att fotografera på trånga ställen på en byggarbetsplats?
 
Jag har haft 055PROB i ett år snart och tycker att det är ganska tungt att kånka runt på. Jag har ett par gånger kännt att det skulle vara skönare med ett lättare men dragit mig tillbaka när jag sett vad som finns att byta till. När det gäller manfrotto skulle det väl vara 190 vairanten men skillnaden är bara 500g.
Vinsten i vikt tror jag blir mindre än det man vinner på stabilitet när man kör 055. Därför har jag fortsatt att ånga på med den.

Beträffande huvudet 322 RC2 så fubgerar det rätt bra med korta brännvidder. Jag har ett RC141 som jag kör mest med. Anledningen att jag inte väljer snabbgreppet (trots att jag hellre skulle köra med det) är att den har lite eftersläppningar när man ska ha tele på. När man släpper på greppet fäster den på kulan men den sjunker drar sig alltid åt något håll. Det blir då svårt att få den verkligen mitt i prick på motivet.

Mvh
Petri
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.