Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hjälp vid val av kulled till stativ

Produkter
(logga in för att koppla)

DanneM

Medlem
Hej,

jag ska köpa mig ett Manfrotto 055 Pro stativ( http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/055pro.php ) och eftersom jag inte har någon erfarenhet av kulleder skulle jag behöva lite hjälp. Jag ska använda stativet vid fotografering av byggobjekt så det är viktigt att stativet är högt och att man har en bra stabilitet för att få så bra bilder som möjligt. Som sagt har jag ingen som helst erfarenhet av kulleder och behöver därför tips om vad man ska tänka på och tips på vilken variant som kan fungera bra i det här fallet. Cyberphoto rekommenderar följande:
Manfrotto 484RC2 Mini Ball Kulled
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/484.php
Manfrotto 222 Joystick Kulled
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/222.php
Vad tror ni om dom?

Tack på förhand!
/Danne
 
utan att veta allt för mycket så skulle jag nog tippa på Manfrotto joystick-kulled 222, Då den även ser ut att ha vattenpass?
och så sa du att det är viktigt att stativet blir högt, med den där får du ju lite mer längd också.

Fast då kommer ju samtidigt frågan, vad ska du ha på stativet? det skilljer 2 kg i maxvikt på de 2 huvuden.
 
Hej,

Jimmie:
Jag har en Canon EOS20D som jag tänkte sätta på kulleden.

Peter:
Jag prioriterar kvalite och prismässigt går gränsen runt en 1500-2000kr.
 
222 skulle jag utseluta direkt. Den har så stor hävstång så vertikalbilder kommer att bli hemskt instabila. Det blir ju som en spänd fjäder. Står stativet knivigt till lär det till och med uppstå risk för tippning med tanke på hur långt ut tyngdpunkten hamnar.

Men om 222 är en indikation på vad du står ut med för pris så skulle jag tagga upp ett par snäpp på en vanlig kulled och kolla på t ex 488 istället för den lilla 484.
 
Jag är väldigt, väldigt förtjust i en kulled som heter Novoflex CB3.... den kostar 2300 + moms på AIFO och måste kompletteras med snabbplatta (om man vill ha det)

Kanske lite i överkant vad du hade tänkt dig, men ska du på fotomässan så kan du garanterat titta och känna på den på plats....

(snabbfäste rekommenderar jag Q-base från Novoflex)

Mvh /Peter

ps. annars har jag en rejäl Manfrotto-kulled till salu som tar 12 kilo...
=o)
 
För arkitektur är växelhuvuden som Manfrotto 410 enormt trevliga att jobba med. Jag använder uteslutande ett sånt huvud. Det är långsamt men precist och mycket avslappnande att arbeta med.
 
Jag är väldigt nöjd med min Novoflex Magicball, finns i tre olika storlekar. Jag har minimodellen man skulle nog välja univeral om jag fick välja om idag.
Till snabb platta så hr jag Novoflex MiniConcect som är lite billigare än Q-system från samma tillverkare.
 
Jim:
Kikade lite på 468 och priserna skenar lätt iväg där uppe såg jag :). Angående Manfrotto 410 så finns risken att det är lite för långsamt, ev skulle man kunna komplettera med ett sådant eftersom det var såpass billigt (146kr).

Just nu lutar det åt att välja någon variant av Manfrotto 484RC varianten. Det som skiljer dom åt är snabbplattan. Nån som har koll på vilken platta av 200PL, 410PL och 030PL som lämpar sig bäst för det här användningsområdet?
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/488.php
 
kulled eller trevägshuvud

Om du skall fota byggobjekt är kanske ett trevägshuvud bättre. Då kan du manöverera en dimension utan att ändra någon av de andra två. T ex vrida i horisontell led utan att ändra "tilt" eller lutning. Jag är mycket nöjd med mina huvuden. Se min kameraväska. mvh, tibor
 
JAg använder Manfrotto 488 Midi ball kulled tillsammans med 055 ProB och är väldigt nöjd. Smidig samt ganska prisvärd och definitivt tillräckligt stabil för min 350D och div objektiv. .
 
DanneM skrev:
Angående Manfrotto 410 så finns risken att det är lite för långsamt, ev skulle man kunna komplettera med ett sådant eftersom det var såpass billigt (146kr).
Jag tror du får ta en förnyad titt på prislappen ;-)

Men visst, skall man plåta rörliga föremål är det oanvändbart. Annars är det underbart att kunna skruva in ett plan i taget utan att ta ögat från sökaren.
DanneM skrev:
Nån som har koll på vilken platta av 200PL, 410PL och 030PL som lämpar sig bäst för det här användningsområdet?
http://www.cyberphoto.se/stativ/manfrotto/488.php
410PL är det som sitter på mitt 410-huvud. Det är gigantiskt och kan man välja ett annat system skulle jag göra det.

30PL är bra för huvuden som inte går att rotera, men på en kulled tycker jag det är onödigt. Jag skulle slå till på 200PL. Då kan man också köpa såna här plattor som håller kameran stabilt.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.