Annons

Hjälp med att fota miniatyrer

Produkter
(logga in för att koppla)

reqina

Medlem
Jag har precis köpt ny kamera... Panasonic DMC-FZ28 Lumix. Har tidigare fotat med en Konica KD-400Z.
Får ingen ordning på detta.... Jag ska fota små miniatyrer och hur jag än gör så blir bakgrunden grådaskig eller så får jag med skuggor... Snälla någon .. vad gör jag för fel??
Är helt nybörjare så jag förstår inte alla uttryck..
 
Det underlättar att komma med råd om du lägger upp ett bildexempel, eller i vart fall försöker förklara lite mer utförligt hur du fotograferar och vad som du tycker inte blir bra.
 
Men vad gör jag för fel???? Plockar fram bild och laddar ner men den kommer inte med????
Hade nog för bråttom--- nu tror jag dom kom med.. Det ena är taget med den nya o det andra med den gamla kameran.. på samma ställe vid samma tidpunkt..
 

Bilagor

  • Miniatyrer 2010.. 005.jpg
    Miniatyrer 2010.. 005.jpg
    11.5 KB · Visningar: 305
  • Miniatyrer 2010....jpg
    Miniatyrer 2010....jpg
    9.7 KB · Visningar: 304
Jag tycker bild 1 är mycket bättre. På bild 2 ser det ut som om kamerans inbyggda blixt har använts och det blir väldigt platt.
 
Men vad gör jag för fel???? Plockar fram bild och laddar ner men den kommer inte med????
Hade nog för bråttom--- nu tror jag dom kom med.. Det ena är taget med den nya o det andra med den gamla kameran.. på samma ställe vid samma tidpunkt..

ställ föremålet långt fram på ett stort vitt papper som du viker upp och använd en lampa, inte blixten. Använd också stativ.

Du får också göra manuell vitbalansering(står i bruksanvisningen)
 
Antar att det är den övre bilden du är missnöjd med, den med skuggor och grådaskigare bakgrund?

Skillnaden mellan bilderna beror framförallt på att blixten verkar vara använd på den undre bilden, på den övre bilden ser det ut som det naturliga ljuset kastar skuggor på bakgrunden.

I bilder som dessa där det är övervägande ljusa partier (den ljusa bakgrunden) luras kamerans exponeringsmätare att underexponera de mörkare partierna (dina miniatyrer). Använd tex exponeringskompensationen och plussa på ca 1 steg på exponeringen så får du ljusare bakgrund. Undrar du över vad exponeringskompensation är för något föreslår jag en titt i manualen, kan inte din kamera specifikt så jag kan förklara hur du skall trycka/ställa in på just den. Men det står som sagt i manualen.

Men om du vill ha den övre bilden som den undre så slå igång blixten och prova. Lycka till med nya kameran!
 
OK.... har inte använt blixt på den nya kameran.. jag fotar med automatik där kameran själv bestämmer samt provat med focus där jag kan ha en närhet på 2 cm... tycker inte riktigt något blir bra.. Är det bättre att stå en bit ifrån och zooma in ??
 
Den övre bilden tycker jag återger själva motivet bättre men det är just bakgrunden som stör... ska kika åter i manualen o se om jag lyckas få till det bättre...
 
Jag vet ju inte hur du vill ha dessa bilder. Men som redan sagts så ta ett stort papper och vik mjukt upp bakkanten på detta (utan att det bildas något veck, om det är möjligt) så denna bildar bakgrund. Placera figurerna längst i framkant på papperet. På så vis hamnar bakgrunden bortom figurerna och blir inte så påtaglig. Använd en lampa och belys figurerna som du vill ha ljuset. Lampan kommer dock att kasta skuggor på bakgrunden. Är det skuggfria bilder du vill ha kan du rikta en separat ljuskälla direkt på bakgrunden och på så vis överexponera denna, då försvinner skuggorna. Men du får i stället en helt vit bakgrund (beroende på hur du nu ställer in ljuset).

Problemet med att använda lampor i stället för blixt är att du kan komma att behöva vitbalansera för färgen på lampornas ljus. Ögat uppfattar ofta lampljus som vitt, men kameran registrerar ljusets verkliga färg. Glödlampor har en helt annan färg än lysrör. Din kamera har inställningar för olika slags ljuskällor, se manualen under vitbalans. Annars kan du förlita dig på kamerans automatiska vitbalans, men blir det inte bra kan du som sagt konsultera manualen. Ytterligare vitbalansering kan komma att behövas i efterredigeringen av bilderna. Vitbalansering är ett kapitel för sig. Kör på auto :)

Ett annat sätt att få skuggfria bilder är ju som du redan gjort att använda den inbyggda blixten. Du får då ett hårt ljus rakt på med bara måttliga (men skarpa) skuggor strax i kanten av föremålen. Tyvärr upplevs ofta bilderna som platta i sådant ljus.

Det kan vara ide att prova närbilder i inzoomat läge där du står längre ifrån. Det beror som sagt på vilken slags bilder du är ute efter. Prova.
 
Den övre bilden tycker jag återger själva motivet bättre men det är just bakgrunden som stör... ska kika åter i manualen o se om jag lyckas få till det bättre...

Lösningen på ditt bakgrundsproblem ligger i att justera exponeringen så att du får en ljusare bild. En praktisk metod är att använda exponeringskompensationen, men andra sätt finns också.
 
Den övre bilden tycker jag återger själva motivet bättre men det är just bakgrunden som stör... ska kika åter i manualen o se om jag lyckas få till det bättre...

Här är ett exempel på hur du kan ställa upp med en uppvikt bakgrund av vitt papper som Fredrik föreslår. I det här fallet är det tulpaner i naturlig storlek, men idén är den samma. Jag har använt en lös blixt till vänster om mej. Men det går bra med en skrivbordslampa. Ju större reflektor lampan har desto bättre = mjukare ljus. Eventuellt kan ljuset mjukas upp lite med en bit vit väv eller liknande. Tänk dock på brandfaran! Till höger i bild ser du att jag använt en vit kartong som fungerar som reflektor och gör skuggsidan lite ljusare.

Om du ska använda dej av makroläget på kameran eller zooma in beror på vilken närgräns din kamera har och det får du experimentera fram. I båda fallen är det lämpligt med stativ (bordsstativ kanske eller en kulled monterad på en träkloss) alternativt en påse med ris, ärtor eller liknande som du ställer kameran på och hjälper dej att hålla den stilla.
 

Bilagor

  • Tulpandemo_833.JPG
    Tulpandemo_833.JPG
    63.8 KB · Visningar: 242
Ett grundtips för att få mjukt och skuggfritt ljus är annars att inte rikta ljuskällan direkt mot motivet, utan att istället studsa ljuset via något stort och vitt, t.ex. tak eller vägg eller en frigolitskiva eller liknande. Stort ljus = mjuka skuggor.
 
Och för att vitt ska bli vitt krävs två saker:

  • rätt exponering
  • rätt vitbalans

Ju större vit yta som finns i bilden desto mer lurad blir kameran att underexponera och därmed göra bilden grå. Lösning: använd exponeringskompensering för att öka t.ex. +1 steg

Om ljuset är färgat (t.ex. gult glödlampsljus) så får man det vita att bli neutralt igen genom att justera vitbalansen, före eller efter fototillfället.

Både exponering och vitbalans går till viss del att fica i efterhand, men ju mer rätt man gör från början desto bättre (och enklare) slutresultat.
 
Tack för att ni vill hjälpa mig... trixar lite fram och tillbaka så återkommer jag med resultaten.... känns verkligen urfånigt att inte fixa detta på egen hand men då jag krabbat med en massa olika sätt i flera dagar så kände jag mest för o lägga ner hela projektet... nu ligger batteriet på laddning så idag blir det inte så mycket mera fotat..
 
Glömde.... jag har inte gjort dessa själv.... målar små tavlor i olja på beställning samt är på väg att försöka få igång en hemsida där jag kan visa upp mina alster.. Kommer i kontakt med mycket människor som samlar och inreder dockhus och har fått förfrågan om miniatyrer..så tanken är.. försäljning av olika miniatyrer och då vill jag kunna exponera dessa på ett bra sätt.
Detta med det upp"vikta" pappret var mycket elegant... Tack alla så länge för alla tips..
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar