Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hasselbladskopia.

Produkter
(logga in för att koppla)

joakim_hansson

Aktiv medlem
KIEV 6x6 Hasselbladskopia "KIEV 80"

Är lite intresserad av att skaffa mig en sådan, då jag hittat en till ett mycket bra pris. Har lite frågor bara:

Kvalitet? - Är det ett hus känt för att hålla?
Optik? - Passar Hasselbladsoptiken på denna?
Tillbehör? - Hasselbladstillbehör, passar de?
Erfarenhet? - Nån som kanske rent utav äger en sån här & kan ge ett omdöme?

Ser denna kamera som ett prisvärt sätt att testa på mellanformatet och är medveten om att denna självklart inte kan förväntas ha samma kvalitet som orginalet, men är den värd runt 1000 kr i nyskick? -Det är nämligen en sån jag hittat...

Tacksam för svar. :)
 
Nu är jag inte någon expert, men jag har en sådan kamera :)

Vad jag förstår så finns det två sorters Kiev
Kiev 88
Kiev 88 CM

Den senare är bättre då de oftast är svartmålade inuti och har Pentacon 6 fäste för objektivet och bättre jämnare bakstycke (samma avstånd mellan rutorna).

Jag har en Kiev 88 CM som är omgjord av Arax (araxphoto.com).

Jag är mycket nöjd med den. Jag har bara haft lite problem med den då jag lutar kameran extremt uppåt och trycker in mirror lock up-knappen (spegeln fälls upp då). När jag sedan trycker på avtryckaren så verkar det som slutaren inte stängs, så korten blir helt misslyckade. Men annars är jag mycket nöjd med den.

Jag vet inte om det finns omvandlare mellan 88 och Pentacon 6-fäste, men på eBay kan man annars hitta ett antal objektiv som är gjorda av Carl Zeis Jena för Pentacon 6-fäste.

Tex brukar 180mm 2.8 gå för 150-200 dollar.

/ Marcus
 
Hur är Kievs Volna 2,8/80mm mot Zeiss Jenas Biometar 2,8/80mm? Undrar även om Kievs vidvinklar 3,5/65mm och 3,5/45mm bra? Priset är ju ganska moderat. Är det någon som handlat genom www.rugift.com ?
 
Jag skulle akta mig för en icke modifierade (dvs uppgraderad) Kiev 88. Har själv en Kiev 88CM MLU (en uppgraderad variant som säljs via www.kievcamera.com) som fungerar perfekt.

I auktionen står det att kameran är princip identisk med en hasselblad. Såsom jag förstått det är det dock enbart sökarna som är Hasselbladskompatibla. Det finns modifierade varianter som tar hasselblads A12 film bakstycken, min gör det ej. Hasselbladsobjektiven är ej kompatibla vare sig med kievs orginalfattning eller med pentacon six fattningen. Den vanligaste operationen vid upgradering är byte av ridåslutare, viss mekanik och mattklädsel på vissa delar inuti kameran som annars tenderar ge reflektioner samt en ny version av film magasinen.

Lite mer info hittar du på http://kievaholic.com/
även om dom varnande exemplen där som jag förstått det syftar till icke uppgraderade varianter.

Bästa forumet på nätet om Kiev cameror hittar du här:
http://forums.delphiforums.com/kievreport/start

Exempel på sådana som säljer modifierade Kiev är:
http://www.kievcamera.com/
http://www.araxphoto.com/
http://www.hartblei.com/
Där hittar man även lite roliga saker som Tilt-shift objektiv till överkomliga priser även till andra kameror än kiev mellanformat.

I regel modifieras kamerorna "on demand" och det kan således ta ca en månad att få sin modifierade kiev men samtidigt innebär det att hos vissa av tecknikerna som modifierar kamerorna kan man beställa en herrans massa options.

Tjosan,

/Richard
 
Graal skrev:
Hur är Kievs Volna 2,8/80mm mot Zeiss Jenas Biometar 2,8/80mm? Undrar även om Kievs vidvinklar 3,5/65mm och 3,5/45mm bra? Priset är ju ganska moderat. Är det någon som handlat genom www.rugift.com ?

Jag har en MC Arsat 80mm f/2.8 och i och med att den kommer från samma fabrik så tror jag den är densamma som en Volna. Jag har absolut inga invändningar på kvalitet på den (möjligtvis kunde multicoatingen varit effektivare Linsreflektionerna i rakt motljus är ibland värre än jag väntat mig).
Detta objektivtest kanske kan vägleda dig:
http://www.pentaconsix.com/LensTest.htm
Har för mig att slutsatsen var att skilnaderna inte var så stora.
Jag har även ett Arsat MIR 45mm f/3.5 (ingen coating) som lär vara det sämsta objektiv som Arsat fabriken producerat, men det duger mycket väl för mig som just tagit steget från småbild (jag räknar inte med lubitellen jag lekte med innan)

Hartblei's (se mitt förra inlägg ovan) är ett alternativ som verkar lite mera påkostat annars. Dock inga egna erfarenheter utan enbart var jag läst mig till på kievreport (se forumlänken ovan)
 
Hittade en polsk (tror jag) sida med MTF-test av Zeiss/Jena-optiken. www.zygmunt.cad.pl/testy.html Vet inte hur man ska tolka den men siffror finns längst ned på sidan med värdena för centrum och för kanter tror jag. Biometaren och Flektogonen verkar ok som det ser ut.
 
Senast ändrad:
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.