Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Högre dynamiskt omfång (HDR) - Ett test

Produkter
(logga in för att koppla)

Gast0n

Aktiv medlem
Tänkte om någon var intresserad av att öka det dynamiska omfånget när det gäller bilder utan rörliga motiv.

Här är ett test jag nyligen gjorde med min Nikon D70 på ett stativ.

hdr_test1.jpg


Vänster bild:

Steg 1.

Detta är 36 bilder med olika exponeringar från bäcksvart till totalt överexponerad. Styrde min D70 från datorn med hjälp av Nikon Capture. Ställde in bracketing på 3 bilder åt gången med olika EV tal tills jag tagit 36 olika exponeringar och sedan sparat dessa i JPEG format.

Steg 2.

Installerade Paul Debevec's "HDR Shop" (http://www.ict.usc.edu/graphics/HDRShop/) för att lägga ihop alla 36 bilder i 1 HDR-fil.

Installerade sedan tilläggspluggen "Reinhard Tone Mapping" (http://www.gregdowning.com/HDRI/tonemap/Reinhard/) för att kunna använda informationen i alla bilderna och visa detta på ett mer tillfredställande sätt.

För mer information om tekniken läs Erik Reinhard's rapport här: http://www.cs.ucf.edu/%7Ereinhard/cdrom/tonemap.pdf eller inledningen här: http://www.cs.ucf.edu/%7Ereinhard/cdrom/

Steg 3.

Sparade till TIFF HDR.
Små justeringar i photoshop som sedan blev slutresultatet.


Höger bild:

1 av dom 36 bilderna som var bäst exponerad.



----------------------------------------------

Hoppas fler än jag finner detta intressant.
Tack å bock!

/Andreas Näslund
 
Verkar som ett riktigt bra plugin/program. Snabb fråga bara:

Måste man använda sig av 36 bilder? Räcker det inte med 2-6 stycken?
 
Glömde nämna detta program: http://www.hdrsoft.com/download.html

Funkar bättre att skapa själva HDR-bilden. I HDR Shop tycker jag det är rätt krångligt. Men det är vell en smaksak. Båda är ju gratis så :eek:)

Intressant fråga Björn. Nu var det ett tag sedan jag läste rapporten men som jag minns det och det som låter mest logiskt är att mer steg är bättre slutresultat men det är säkert en topp för vad som ger bäst steg/prestanda. Kollade igenom rapporten och vid testerna så använde han/dom som flest 11 bilder.. så jag tog vell i lite kannske. Men det finns som en parameter i tone map-pluggen.

Vore kul att se andra bilder än min tråkiga blomma :eek:)

/Andreas
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.