Annons

Göra M42-objektiv nerbländbara, byggtips

Produkter
(logga in för att koppla)

skrinnare

Aktiv medlem
Tog just itu med att modifiera och rengöra ett gammalt expert 400 mm teleobjektiv med M42-fattning så att det går att blända ner när det är monterat på nyare kameror med adapter. Eftersom resultatet blev bra så är det väll lika bra att lägga in en beskrivning här om någon annan är sugen på att göra något liknande. Med denna metod kan objektivet enkelt återställas till orginalskick om man vill det senare.

Jag vet inte om detta fungerar på alla typer av M42 objektiv men det är lätt att kolla på respektive objektiv.

Vad som behövs:

Verktyg:
-Liten skruvmejsel
-Kniv
-Linjal

Material:
-Innanmätet från en kulspetspenna av enklaste typ eller annat rör som är någorlunda stadigt, med en innerdiameter på 1,5-2mm.

Titta in i objektivet bakifrån och kolla om "bländarpinnen" har en rejäl klump nertill som trycker på en liten vipparm. Om pinnen ser ut så så fungerar denna metod.

Lossa fattningen från objektivet genom att lossa tre skruvar och dra fattningen rakt bakåt.
Ta ur pinnen ur fattningsringen.
Skär till en 3.5-4 mm lång bit av röret och trä på det på pinnen.
Sätt tillbaka pinnen i sitt hål.

Skruva ihop objektivet. Bländarpinnen ska nu vara fast i intryckt läge och objektivet ska gå att blända ner och öppna med bländarringen.

Extrainformation:
Det är ingen mening att leta sig längre ner i objektivet för att göra denna ombyggnad. Mellan den första vipparmen och staget som går in i objektivet sitter nämligen en fjäderbelastad led som är nödvändig för att kunna öppna bländaren igen. Bländarpaketet i sig och nerbländningen är ett ganska komplicerat system av vipparmar och kammar och det är ingen mening att börja riva i det.

Var dock inte rädd för att gå längre in om du behöver rengöra det bakre linspaketet. Gammalt bländarfett kan skita ner linserna, det syns som en oljig, gul missfärgning om man tittar genom objektivet mot något vitt. Genom att lossa ytterliggare en sektion av objektivet bakifrån kommer man ner till bakre linspaketet och bländarpaketet. Var försiktig med den mekaniska överföringen från bländarringen och bländarpinnen.
Bakre linspaketet sitter i ett kort rör som är igängat i objektivet. Skruva ur hela röret och rengör linserna med lite diskmedel, det löser fettet. Linspaketet är inschimsat, så var noga med att inte tappa bort eller skada någon tunn bricka som är trädd på rörets gänga.
 
Betyder detta att man kan använda SMC-M objektiv på tex en *ist DS? (om man har adapter dvs...)
 
Du kan använda alla gamla pentaxobjektiv på *isDS. Kolla svenska manualen sid 177-179 för att se begränsningarna. "Use Aparture Ring" måste vara markerad och M-läge skall användas för att nerbländning skall ske vid exponering på dom äldsta bajonett-objektiven. Med gäng-optik funkar inte automatisk nerbländning. Mer info finns på pentax.se under *istDS vid specifikationer. //Lars
 
Senast ändrad:
holmbo skrev:
Du kan använda alla gamla pentaxobjektiv på *isDS. Kolla svenska manualen sid 177-179 för att se begränsningarna. "Use Aparture Ring" måste vara markerad och M-läge skall användas för att nerbländning skall ske vid exponering på dom äldsta bajonett-objektiven. Med gäng-optik funkar inte automatisk nerbländning. Mer info finns på pentax.se under *istDS vid specifikationer. //Lars

Jo, jag har sett detta. Formulerade mig fel.
 
Karin>> Jag vet inte hur Pentax adaptrar ser ut, till Canon finns de i alla fall av två typer, dels en som bara har ett M42-gängat hål rakt igenom och dels en som har en liten fläns längst in som håller in pinnen. Den första typen är mycket billigare än den senare, troligen efterson det är svårt att göra en invändig gänga som inte är genomgående. Vissa föreslår att man ska limma fast pinnen i sitt inre läge, men det tyckte jag var lite synd att göra, det går ju inte att återställa.

Finns det en klack eller fläns på adaptern som trycker in pinnen så behöver alltså inte objektivet modifieras. Saknas klack eller fläns kan man inte blända ner objektivet alls utan modifiering.

Sedan är det frågan hur mycket jobb det är värt att lägga på gamla, inte speciellt bra objektiv när första generationerna AF-objektiv börjar bli mycket billiga, men har man ändå prylar liggande, så varför inte använda dem.
 

Bilagor

  • eos-m42.jpg
    eos-m42.jpg
    31.7 KB · Visningar: 502
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.