Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fotografiska kopieringsförsök redan 1727!

Produkter
(logga in för att koppla)

Graal

Avslutat medlemskap
Nästa år, 2007, är det 280 år sedan de första fotografiska kopieringsförsöken gjordes. Redan 1727 experimenterade Dr Johan Heinrich Schulze vid universitetet i Nürnberg med pulver som fuktats i silvernitratlösning. Han värmde det men fick ingen förändring, skrev sedan ord på ett svart papper med lösningen som i starkt solljus förändrades så att orden kunde läsas. Skriften blev dock inte beständig. Det dröjde sedan mer än ett århundrade tills man löste detta med beständigheten permanent. Men 1802 kunde engelsmännen Wedgood och Dary åstadkomma fotografiska bilder på papper som var beständiga i mörker eller svag belysning. 1839 skapade fransmannen Daguerre beständiga ljusbilder på silverplätterade kopparplattor. Försök på papper gjordes också och med Camera Obscura men det blev engelsmännen Talbot och Netto som presenterade den första metoden för negativ-positivförfarande på klorsilverpapper, fixerade i ammoniak- eller koksaltlösning och beskriven som den beständiga kamerabilden. Lite fotografisk historia för de som kanske trodde att fotografin kom till kring sekelskiftet 1800-1900.
 
Man skulle kanske kunna säga att den första fotografiska bilden framställdes redan 1727. Dock blev den inte beständig. Någon kamera användes inte heller vid dessa första försök men fotografi är ju enbart bildavtryck med hjälp av ljus och det var vad professor Schulze lyckades framställa för 279 år sedan. Ganska intressant att det var pulver i silvernitratlösning på papper. Samma grundprincip, papper bestruket med silverhaloidemulsion, är ju det jag själv använder idag när jag gör mina bilder. Och de som lämnar in digitala filer i fotoaffären etc, för att få ut som pappersbild, får dom på traditionellt färgpapper med silverhalider i emulsionen.
 
Senast ändrad:
Intressant! Vår landsman Scheele experimenterade 50 år före Nicephore Niepce med ljuskänsliga silverföreningar och deras löslighet i andra kemikalier. Hade därmed upptäckt fixet. Samtidigt användes ju ritapparater både med optik och baserade på "Camera obscura". Tyvärr var han inte intresserad av bilder. Hade han kommit på att kombinera kemi och optik hade vi kunnat ha fotografier från 1700-talet (källa: H Bäckström (red.) Fotografisk handbok 1958).
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.