Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fotografera mörkerkörning!

Produkter
(logga in för att koppla)

EnZo83

Medlem
Behöver lite tips om en sak, om det ens är möjligt.. =)
Det är så här att på min "fritid" (nån 10min lucka då & då) kör jag cross/enduro och nu när kvällarna kommer så tidigt kör vi ju även då på banan i skogen med hjälp av hjlämlyse m.m... Så nu kommer min fråga:
Är det möjligt att ta bra kort i en mörk skog på ett 2-hjuligt fordon med vanligt ljus och hjälmljus? Kan tillläga att jag ännu inte köpt någon extern blix utan kör med original.
 
Skruva upp ISO maximalt och testa.
Gissar att kameran bör klara 6400 eller högre.

Sedan om det räcker, det vet jag inte.
Det beror på vad du vill fånga.
 
Skruva upp ISO maximalt och testa.
Gissar att kameran bör klara 6400 eller högre.

Sedan om det räcker, det vet jag inte.
Det beror på vad du vill fånga.


Den går upp till 12800... Jag ska alltså sätta den på detta och även använda blixt eller? Vad jag vill fånga?? lite småtuffa bilder när vi kör i skogen över stock och sten =)
 
Effekten kommer antagligen att bli att den omgivande skogen är kolsvart, utom i de direkta ljuskäglorna från lamporna. Det innebär då förmodligen att åkarna själva blir kolsvarta, om ingen lyser på dem. För att fånga något av den omgivande miljön kan du prova den inbyggda blixten. Laborera med synk på lång slutartid, för att fånga in strålkastarljuset, och att dra ner blixteffekten med blixtkompensationen. Alternativet är att fotografera i skymningen, innan allt blivit kolsvart, då får du både strålkastarljus och miljö.

Edit: Okay, lång slutartid, du måste ju ändå se till att tiden är tillräckligt kort för att åkarna inte skall bli suddiga. Å andra sidan kan det bli just en sådan tuff effekt du är ute efter med en skarpt fryst ögonblicksbild av blixten, ifylld med suddigare, utdragna ljus fångade under den övriga exponeringen innan kameraslutaren slår igen. Testa och experimentera!
 
Senast ändrad:
Googla bilder "novemberkåsan". Så hittar du nog några exempel på vad du vill göra. Länka en sådan bild till denna tråd så kommer någon duktig att kunna berätta vilka inställningar som behövs.

Petter ...
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.