Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Foto i London (vad är lagligt och olagligt)

Produkter
(logga in för att koppla)

LuNk4n

Medlem
Jag åker till London nu på Måndag, och med mig följer systemkameran såklart. Men jag undrar om det finns några speciella regler för foto i England/London? Om det är fritt fram att fotografera en gata fylld med folk? Eller om det är OK att fota en person utan att fråga? Om vissa byggnader är skyddade, eller affärer och museum?

Någon sa på forumet att de fått problem efter att i Frankrike fotat en byggnad. Därför frågar jag nu om det är något man som fotograf bör tänka på även i London?


Mycket tacksam för svar!
Med vänliga hälsningar:
/ Mikael
 
Bra du tar upp det här, ska själv ha gatufotografering i London som projektarbete i trean.. så jag kommer hålla utkik här och se om du får några bra svar!
 
I praktiken är reglerna ungefär desammma som i Sverige om man är amatör även om lagarna har lite annorlunda uformning (ex, lagen om "invasion of privacy" som dock mest verkar vara riktad mot tabloiderna).

Tyvärr så är fototidningarna här för närvarande fyllda av arga insändare från folk som fått problem trots att de INTE brutit några regler.
Om man ex. använder stativ och fotograferar en känd byggnad så kan det hända att någon polis undrar vad man sysslar med, tydligen så tror många poliser at terrorister alltid använder stativ när de planerar nya bombdåd (tyvärr inget skämt).
En annan sak man bör undvika är att ta bilder där okända barn kommer md i bild , det är fullt lagligt men man kan få andå få problem både med polis och privatpersoner; gå inte runt med kameran framme nära ex. en skola.
Jag vet att man kan få problem i Sverige också men här är det lite mer allvarligt, för något år sedan var det på vippen att borgmästaren fick genom ett förslag om att sätta upp varningskyltar i parkerna; skyltarna skulle varna föräldrar för män med kameror ( vilket många tror är samma sak som pedofiler)


Så länge som man bara tar vanliga "turistbilder" är det dock inga problem, var och varannan människa bär runt på en kamera om du är i närheten av någon av de stora atraktionern och den stora majoriteten har naturligtvis inga problem. Jag har själv tillbringat rätt många helger med min kamera i Centrala London under vintern och har inte haft några problem alls (jag har som sagt dock gjort mitt bästa för att undvika att få med barn på bilden).
 
Det är förbjudet att fota med blixt i Londons tunnelbana. Det är den enda regeln som jag kommer ihåg från mitt senaste besök.
 
mm.. tror det är totalförbud för fotning på stationer och i tunnelbanan..
de blev väldans upprörda när vi var där och fotograferade iaf.. skrek och gormade i högtalarna.. iof så va vi en mindre deligation och hade med oss mindre studioblixtar.. ;D oj va upprörda de var.. =D
 
På museer är det väldigt olika. Fråga. Ibland måste man anhålla om tillstånd på förhand (och ev. betala), ibland kan man få tillstånd på studs, ibland är det ok. så länge man inte har stativ eller blixt.
På ett mindre offentligt galleri har jag också mötts av ett skratt och: Tja, bara du inte säljer bilderna eller lägger ut dom på nätet...

Att fota barn är inte tillrådligt. Lång lins + skola/dagis/barnskock på utflykt går inte ihop i allmänhetens ögon idag.

Man kan ju tänka sig för lite annars också. Alla människor vill inte bli fotade - endel är känsliga för att bli sedda som 'turistattraktioner', andra är lite känsliga för att dom kanske pysslar med saker som inte är helt inom lagens råmärken. Personer av det slaget kan reagera på ett för fotografen otrevligare sätt än polis och vakter - som förstås kan vara bryska dom också.

Men annars har jag gått runt och fotat också mitt på natten bland pubvimlande folk - och inte mötts av annat än något glatt berusat 'cheers', men det garanterar inte att det alltid går lika galant... Det är också skillnad på om man är i skurkmagnetområden som Soho/Leicester Square/Oxford Street, eller om man går i lugnare områden.

En varning: Ställ aldrig ifrån dig kameraväskan en sekund i en restaurang av fast-food sort. Finns dom som är specialiserade på att snappa väskor medan man har bricka i händerna. Tjuvarnas reträtt är så snabb att man är chanslös.
Mvh
/Gitte
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.