ANNONS
Annons

Fota på Kolmården djurpark?

Produkter
(logga in för att koppla)

recman

Aktiv medlem
Har aldrig varit på Kolmårdens djurpark, men tänkte hinna med det till sommaren. Hade tänkt få lite exotiska "safari-bilder" (lejon, tigrar, elefanter and so on) utan att behöva bränna en förmögenhet på en afrika-resa :)

Hur är det att fotografera på Kolmården? Finns dom flesta djuren i "gropar" så man står och tittar ner på dom eller kommer man i samma höjd som dom? Hur nära kan man tänkas komma? Svårt att inte få med fula betongväggar och galler? Har dom sånt där så man åker genom en del av parken i bil så man kan komma riktigt nära vissa djur?
All info önskas så jag kan förbereda lite.
 
Det går ganska bra att undvika betong och stängsel, den här bilden är tagen med 135mm (D2x), aningen beskuren (20% på längden).
 

Bilagor

  • _d2x7088.jpg
    _d2x7088.jpg
    41 KB · Visningar: 1,406
Jag tyckte att man kunde få ganska bra vinklar på det mesta. Tigrarna ville tyvär inte visa sig när jag var där men jag kan rekomendera rovfågeluppvisningen. Mycket finns det att se. Min kompis Mathias var där tre ggr förra året och jag kan nog tänka mig att åka dit en gång i år igen.
Den bifogade bilden är beskuren ner till ca: 70% av den ordinarie bildytan. Ha det så trevligt.
Mvh/Björn
 

Bilagor

  • dsc_16962222222222222222222.jpg
    dsc_16962222222222222222222.jpg
    39.6 KB · Visningar: 1,338
Ett tips är att försöka åka till Kolmården en hyfsat sval dag i början av säsongen, eftersom djuren är mer alerta då.

Vad gäller vinklar o liknande så går det att få bra vinklar på de flesta djuren.

Vid Savannen går det att komma djuren riktigt nära eftersom det finns en utsikts-/picknickplats i marknivå med enbart ett staket och stora stenar mellan dig och djuren (giraff, noshörning, pärlhöns, gaseller etc etc).

Kolosseum (elefanternas tillhåll) befinner sig också i marknivå.

Vid tigerhägnet kan du få bilder både från hyfsad marknivå och ovanifrån, och om du är där vid rätt dag så kan du även få bilder från matningen (räkna dock med att det är trångt och att det luktar ganska fränt och att de blir ganska så högljudda o exalterade).

Vid rovfågelsuppvisningen har du chansen att komma riktigt riktigt nära fåglarna och kanske tom kan använda vidvinkel och ändå fylla upp hela bilden :)

Vargarna inne i själva djurparken brukar vara duktiga på att gömma sig utom synhåll, men en sval dag brukar man kunna få syn på dem.

Lodjuren kommer du troligtvis inte att se alls, och i så fall är det nog enbart genom glas.

I Barnens Gård finns kanske inte de mest exotiska djuren, men getter och vietnamesiska hängbuksvin är inte fy skam och man får ju ända vara inne i hängnet o klappa dem om man vill.

Aporna befinner sig antingen utomhus då du har bra vinklar, eller inne på Apariet då det blir lite tuffare, med svag belysning och en hel del glasrutor. Men lite ska man väl kanske få kämpa för en bild på Enzo ;-)

Delfinerna är vackra men svårfångade. Höööög ISO rekommenderas under showen för att kunna frysa rörelserna när de hoppar.

Det finns ju såklart massor fler djur, och de flesta är ganska så lättillgängliga med kamera.

Om ni funderar på att åka in i Safariparken så rekommenderar jag inte att ni åker i egen bil. Olyckor händer tyvärr alltför ofta (björnar på motorhuven, sura strutsar som sparkar till en dörr och motorer som kokar...).

En rekommendation är att fundera ut vilka djur/uppvisningar som är mest intressanta och fokusera på det. Djurparken är stooor och har många långa och branta backar och det är tufft att hinna med allt på en dag utan att stressa ihjäl sig.

Ha det så trevligt!!
/Jenny
 
Kolmården har en mycket trevlig fotograf anställd som dels fotograferar för reklamen och dels fotograferar för forskningsprojekt i djurparken. Om du har tur så kan man dels få tips av honom och om du har riktig tur så kan man få lite exklusiva visningar (dock svårt under högsäsong)! Titta efter en stor Nikon-kamera. Annars är Kolmården mycket bra ur fotosynpunkt eftersom hängnen är stora (kräver dock sitt tele). Gott om tid och tålamod är ett måste. Visningarna ger unika möjligheter att komma djuren nära. Speciellt rovfågeluppvisningen är bra. Ett bra tips är att besöka parken utanför högsäsongen eftersom man då slipper trängas allt för mycket.

Här är ett exempel från rovfågeluppvisningen taget med 50 mm objektiv.
 
Tack alla för svaren, mycket uppskattat med alla tips och bilder, gör mig sugen att sticka nu på direkten :)
Man kan väl sammanfatta det som så att det är lågsäsong, tålamod och inte stressa som gäller. Ska se om det går att ordna.

Fler kommentar är givetvis välkommet, håller koll på tråden.
 
Här är en till Kolmårdenbild. Tagen i bur, genom galler. Kort skärpedjup och nära gallret gör att gallret inte syns på bild.
 

Bilagor

  • untitled-1.jpg
    untitled-1.jpg
    94.6 KB · Visningar: 1,117
recman skrev:
Kan bara tacka för detta enormt utförliga svar. Guld värt!! Har du säsongskort på parken eller jobbbar du där, verkar vara mycket insatt i det hela ;)

Sommarjobbade där för många herrans år sedan och tillbringade då ca 1-2 timmar varje dag med att gå runt bland djuren :)

Favoritdjuret då var sengångaren Mats som bodde i ett träd vid "Sydamerika". Vet inte om han fortfarande finns kvar...
 
FILM) (piratjenny skrev:
Ett tips är att försöka åka till Kolmården en hyfsat sval dag i början av säsongen, eftersom djuren är mer alerta då.
Ja, i påskas var den här rackaren riktigt alert!
 

Bilagor

  • attack_small.jpg
    attack_small.jpg
    32.3 KB · Visningar: 2,518
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.