Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Forum som heter köpråd

Produkter
(logga in för att koppla)

Olsin

Aktiv medlem
En vanlig syn på Fotosidans forum (lite raljant, men bara lite), som vanligt så har namnen inge förankring med någon verklig person (okej ett har det):

Nisse:
"Jag heter Nisse och är 14 år. Jag fick en massa pengar i julklapp av farmor och tänkte köpa en digital systemkamera och har tittat på EOS 350D med 18-55 och 55-200 för 5995 kr hos Jonssons Fotohörna. Den är lite för dyr för mig men mamma skjuter till mellanskillnaden. Jag är sportintresserad så jag kommer nog att fota mycket sport. Är 350:n en bra kamera?"

Jesper:
"350:n med de objektiven är en bra ingångskamera. Köp den och du blir nöjd."

Pelle:
"350:n tar för få bilder per sekund. Satsa på en 30D eller vänta till våren då 40D kommer."

Olle:
"Pelle har fel. Det är optiken som är intressant. Köp 350:n utan objektiv och sedan köper du ett 70-200/2,8 istället."

Sven:
"Kolla in Nikon D80 istället. Mycket mer kamera för pengarna."

Rolf:
"Nikon är inget att fota sport med. Nikon har ju erkänt mycket brus på ISO över 800."

Sten:
"Kolla in 400D hos B&H och om du har en polare som är i USA kan han skicka den så kommer du undan tull och moms."

fjorton sidor, 10 Nikon vs Canon-inlägg och 26 fuska-eller-inte-med-tullen-inlägg senare

Torsten:
"Sportfotografer måste ha minst 2 st 1D MkII N; en med 70-200/2,8 L IS och en med 400/2,8 L. Annars blir bilderna bara skit. Husen ska du köpa i Thailand, 400:t hos B&H och resten hos Ausgangphoto i Dortmund. Handla inte på postorder utan köp när du passerar."

Stackars lille Nisse får inte ett dugg hjälp, utan blir mer förvirrad och kommer inte att våga köpa 350:n eftersom Nikon är bättre på ditten och Canon på datten och dessutom måste man minst ha fotograferat i sjuttitretton år för att ens kunna ta ett foto som liknar nått.

Min tanke är att ett forum, eller en grupp av fora, som heter köpråd eller liknande. Med ett sådant forum så kan man ställa lite krav på att den som frågar efter köprådet t.ex. att denne anger sin budget (i Nisses fall max 6000 pix, vilket ingen av debattanterna förstått). Vidare kan man ställa lite krav på de som ger råd, t.ex. att om Nisse vill bekräfta sitt Canonköp så ska man inte skapa en vs-debatt av det hela.
Man skulle kunna skapa "Köpråd - kompaktkameror", "Köpråd - nybörjare systemkamera", "Köpråd - systemkamera pronsument (svensk översättning av prosumer)", "Köpråd - objektiv", "Köpråd - Studioutrustning" och kanske en "Köpråd - Övrigt". Med en grupp av köpråd blir det även lättare för nykomlingen på Fotosidan att hitta köpråden, att jämföras med att dessa frågor hamnar i Intresse/inrikting, Utrustning- Teknik, Teknikfrågor per tillverkare etc.
 
Nu blev jag på gott humör! :D

Verkligen en träffande beskrivning av ett stort antal trådar.

Anders
 
Ett mycket bra förslag. Nåt måste göras, forumen översvämmas med frågor som dessa. De märkesspecifika forumen borde mer vara en plats för att diskutera detaljer i prestanda, tekniska detaljer eller funktioner.
 
Så. Bra förslag!

Jag fixade en ny kategori som heter Handla och där ligger nu Köpråd och Butiker&Leverantörer.

De andra teknikforumen borde alltså nu framöver hållas mer strikta kring specifika teknikfrågor.

Några andra förslag som ni vill få till!?
 
elmfeldt skrev:
Så. Bra förslag!

Jag fixade en ny kategori som heter Handla och där ligger nu Köpråd och Butiker&Leverantörer.

De andra teknikforumen borde alltså nu framöver hållas mer strikta kring specifika teknikfrågor.

Några andra förslag som ni vill få till!?

Bra tycker jag! Men är det bara jag som inte hittar till "Handla" delen genom forumets snabbmeny?
 
Det har alltså kommit ännu en forumkategori för samma sak. Är det bra? Det blir ju bara ännu rörigare, och knappast färre trådar om samma upprepade frågor. De sprids bara ut lite.
 
Ja, jag tror att det är bra. Den som är ny här söker köpråd och hittar då ett tydligt forum för det. Och sen kan man hålla detaljerade frågor under respektive tillverkare. Däremot kanske vi borde ditcha VS. Eller behövs det?
 
"vs." ger ju direkt associationer till sportvärlden och tävlningar. Jag tycker att det redan finns alltför mycket av rivalitet mellan alla märkesanhängare här på fs. Kanske är det onödigt att spä på detta med ett forum som just inbjuder till sådan diskussioner? De verkar sällan leda till någon konstruktivt och ofta mynna ut i diverse pajkastning. Nu är ju långt ifrån alla vs. trådar märkesjämförelser men jag tycker det är fel att polarisera frågorna på det sättet. Det är sällan något är så enkelt som A vs. B.

Jag tycker köpråd fungerar bra så tillvida att det drar till sig nybörjare med gnerella frågor vilket bör kunna hålla de andra forumen lite mer specialiserade.



Mvh
Anders
 
Jag tycker nog att vs bör behållas. Det forumets existens gör det lätt att argumentera för att såna diskussioner inte skall få föras på andra platser. Diskussionerna kommer ju alltid att finnas, men mycket är ju vunnet om man kan isolera dem till en sandlåda.
 
jimh skrev:
Jag tycker nog att vs bör behållas. Det forumets existens gör det lätt att argumentera för att såna diskussioner inte skall få föras på andra platser. Diskussionerna kommer ju alltid att finnas, men mycket är ju vunnet om man kan isolera dem till en sandlåda.

Ja det är ju faktiskt en bra poäng!

Anders
 
Har en tanke kring fenomenet köptips. De flesta som kommer in med sådana trådar är absoluta nybörjare utan en aning, vore det inte värt att ge dem lite lättsmält info om vad de borde tänka på?

Jag började med ett försök till en köpguide;

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=72843

för att man skulle få en chans att tänka över vad man behövde så att vi forumsläsare kan ge bättre råd på vad som finns ute på marknaden. Ni ser säkert stuket jag vinklar frågorna på.

Men...jag kom på en till tanke. Tänk om man skulle skapa en mall för 'Jag vill köpa en kamera' tråd...där man i princip skulle få svara på 20 frågor och sedan postas svaret med en textsnutt om vad personen söker. Ungefär som vi har det med frågorna som definerar våra kameravanor...?
 
Köprådforumet är bra. Nu skulle den bara behöva försvinna från indexet på framsidan, så skulle det bli ännu bättre. Många gånger är 1/3 eller mer av trådarna på framsidan från köpråd, alltså samma ältande av "vad skall jag köpa?"

Testa ett tag kanske och se vad som händer?
 
paco skrev:
Köprådforumet är bra. Nu skulle den bara behöva försvinna från indexet på framsidan, så skulle det bli ännu bättre. Många gånger är 1/3 eller mer av trådarna på framsidan från köpråd, alltså samma ältande av "vad skall jag köpa?"

Testa ett tag kanske och se vad som händer?

Så de forum som har många inlägg och läsare skall inte synas? Märkligt resonemang tycker jag.

Visst kan det vara irriterande för den som är gammal medlem att gång efter annan läsa liknande trådar men det tycker jag man får acceptera. Köprådstrådarna skapas ofta av nya medlemmar och lite tolerans kan vi väl visa dessa nya fotovänner.
 
Det allra märkligaste är att det skapas så många trådar som är i det närmaste identiska. Kanske borde man tvingas tänka några sekunder innan man skapar en ny tråd?

Lite förslag på rutor att kryssa i:

"Jag har förstått att just min katt inte skiljer sig nämnvärt från andra katter, och att jag därför kan ha samma utrustning som andra kattfotografer."

"Jag lovar att läsa trådarna om handboll innan jag ställer hundra frågor om volleyboll."

"Jag HAR läst recensionerna."
 
BengtJohnsson skrev:
...Det allra märkligaste är att det skapas så många trådar som är i det närmaste identiska...

Att du inte gjorde en ny tråd om att det skapas så mycket nya trådar om det som redan finns i så många gamla trådar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.