Annons

Fokusproblem med Sigma EX 50 f/1.4

Produkter
(logga in för att koppla)

exzrael

Aktiv medlem
Köpte mig en Sigma EX 50 f/1.4 och började genast misstänka att jag fått problem med bak- eller frontfokus. Använder en Nikon D700 och har satt finjusteringen till +15, men det är knepigt eftersom det ändrar sig beroende på om man kör f/1.4, 2.0 eller 2.8. Är det läge att lämna in för justering hos Sigma eller retur till butik?

f/1.4 http://www.flickr.com/photos/danielhaaf/6686316733/in/photostream
f/2.0 http://www.flickr.com/photos/danielhaaf/6686317949/in/photostream
f/2.8 http://www.flickr.com/photos/danielhaaf/6686318725/in/photostream

Vet inte hur jag annars ska fråga utan att lägga bilderna på Flickr. Alla tre är med +15 i justering. Inget vetenskapligt supertest precis, men jag hoppas det var rätt gjort.

Förslag?
 
Fick mitt EX 30/f 1,4 för någon vecka sedan...Missade AF och var ruskigt mjuk på de största bländarna. Returnerade och fick ett nytt som fungerade fantastiskt mycket bättre. Låter som solklar retur även i ditt fall...

Lycka till!
Martin
 
Enligt f/1.4 bilden verkar det vara fronfokus. Vad innebär +15 justering? Men i alla fall, finns det möjlighet att ytterligare justera AF bör du se till att justera f/1.4 läget (om du lämnar in objektivet för AF justering görs detta endast vid f/1.4).

Det är även bra att inte bara utgå från AF testet du gjort. Har läst att testet inte är speciellt tillförlitlig.

Skärpeplanet hos Sigma 50/1.4 lär variera lite beroendes bländarstorlek, så om du byter ut objektivet blir inte detta bättre. Vid ett ev. byte finns risk att få ett exempar som verkligen är felaktig. ;)
 
Har själv Sigma 50/1.4. Innan köp testade jag ett exemplar i butiken, med samma test som du gjort. Enligt testet låg AF perfekt tillsammans med min Nikon D5000. Men efter ett par dagar kom jag fram till att jag hade bakfokus… så det var bara att lämna in hus och objektiv på Tura för justering. Men efter denna justering har AF funkat mycket fint. AF missar väldigt sällan. De gånger AF missat handlar det mestadel om slump, säkert pga att D5000 inte har speciellt sofistikerad kontrollenhet för AF.
 
Detta "problem" upplever jag på alla mina objektiv, mer eller mindre. Får för mig att detta är "normalt". Brukar justera mina objektiv så att dom är spot on vid maxbländare, 1 steg ner o 2 steg ner. Mitt EX 50/1.4 ligger på +12 el. +15 beroende på vilket hus jag använder.
 
Efter många om och men bestämde jag mig för att skicka in objektivet och få det bytt. Nu sitter fokusen precis där den ska, dock har jag inte kollat om kanterna är så mjuka som många säger om just detta objektiv.

Men bara fokusen är rätt så är halva inne :)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.