Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Focuscop

Produkter
(logga in för att koppla)

cattha

Medlem
HJÄLP!

Är det någon som kan hjälpa oss att få reda på vilket FOCUSCOP som är lättast att jobba med? Vi har ett i klubben nu, men alla klagar på att det är för besvärligt att hitta kornskärpan i det.
 
Tack och sorry!

Ja jag ber om ursäkt att det blev sånt väldigt gapande på mej men det berodde enbart på att det var en av mina medlemmar som fick lite panik och ville ha snabbt svar - vilket jag inte kunde ge.

Jag tackar så jätte mycket för hjälpen!

Kram som plåster på dom såriga trumhinnorna
 
Ingen fara :)

Jag vet inte om du blev så mycket klokare. Fråga en gång till så kan nån annan som vet mer svara.
 
Alla fokuscope är svåra att använda, dethjälper inte att köpa ett nytt.
Det enda som hjälper är att öva o öva till man en dag upptäcker hur jäkla enkelt det är.
börja med att sätta spegeln så att du ser enkant med lite kontrast t ex ett ljust o ett mörkt fällt, ibland så är det enklare att se i ljusa fält för några o tvärt om för andra.
sedan är det viktigt att grundskärpan är inställd på både fokuscopet ochförstoringsapparaten.
Fokuscopet skabara användas för att finlira det sista. Om förstoringsapparaten ej är fokuserad någorlunda så går det aldrig att hitta ett korn.
 
Testa med att öva på textraden längst ut på kanten av filmremsan.

OBS, focucera inte på perforeringshålen!

Är texten skarp så är bilden skarp.
Korn-skärpan framgår lite tydligare när man har hjälp av texten eller streck-koden.

Lättast att öva med 135 mm film i en 6x6 cm glas-mask.

Gundj, bra! -du har sammanfattat det perfekt!

Chatarina, -berätta hur det gick.
 
Focuskop, vilket underligt namn. Akrioskop, med STOR reservation för stavningen, är det namnet jag lärde mig för 17 år sedan.
Men iaf, det är en vanesak. Står man tillräkligt länge i mörkrummet lär man sig att bli en supersnabb skärpeställare! Så gundj har rätt; öva, öva, öva.
Det absolut bästa, utan undantag, akriosop, eller focuskop, jag har använd är förutom ockularet helt i stål och har en väldigt vacker design. Ska kolla i labbet i morgon vad det heter.
 
Fokuskop, akriskop och kornlupp har jag hört. Kärt barn har många namn.

Jag har jättesvårt att se kornet om jag inte ställer akriskopet (jo, jag säger också så) precis i mitten av bildfältet. Det skulle ju kunna ha något att göra med vinkeln på ljusstrålarna, att akriskopet precis som CCDer föredrar ljus som inte kommer i allt för stor vinkel? Vad vet jag, det funkar för mig i alla fall.
 
Svårast att fokussera är om man har lagt i ett fotopapper i avmaskningsramen för att kompensera för papperets tjocklek. Då torde ett akriskop vara av ovärderlig hjälp. Med enklare optik bör man också kolla så att skärpan bibehålls vid nedbländning eftersom fokusseringen kan skifta något då.
 
Att man ska lägga ett fotopapper under akriskopet är för att få skarpa bilder är en seglivad myt. Antag att vi har ett 50 mm förstoringsobjektiv och 8 gångers förstoring. Då blir skärpedjupet 5,1 mm vid bländare 5,6, 10,4 mm vid bländare 8, 19,6 mm vid bländare 11, 41,5 mm vid bländare 16 osv. Ju högre förstoring, desto större skärpedjup. Detta fungerar precis som i kameran, fast omvänt (ljuset kommer ju bakifrån). Om vi antar att ett fotopapper är 0,3 mm tjockt så betyder det ingenting om vi ställer akriskopet på det eller direkt på avmaskningsramen.

Det är däremot väldigt viktigt att negativet är exakt i fokus, därför akriskopet. Jämför noggrannheten i filmens placering i kameran.
 
Många namn

Jo visst är det väl ett lustigt namn och visst har jag också hört även namnet akriskop, men som jimh sa - kärt barn har många namn. Och på vårt står det att det heter focuscop.

Jo det är nog sant som fler av er har sagt att det gäller att öva och åter öva. Använder man det bara en gång om året så lär man ju inte bli speciellt van :)

Ser fram mot att få reda på vad för märke ni har i ert labb på akriskopet.
 
Jag håller med Steinick. Jag använder aldrig fotopapper som jag ställer in skärpan på. Jag gjorde en jämförelse dock med den metoden, men den enda skillnaden jag märkte var att det just är svårare att fokusera.
 
Jag har ett Paterson akriskop, som jag nästan aldrig använder. Jag brukar förlita mig på att se med egna ögon när det är som skarpast, fina detaljer eller filmens korn. Men när man använt softfilter är det svårt, och då kommer akriskopet ibland till användning, speciellt med finkorniga filmer då man inte heller kan se kornet att ställa in skärpan på utan hjälpmedel.
 
Mitt akriskop heter Peak Enlarging focuser II (modellen heter numera 2020). Det har en stor spegel (53x27 mm) så man kan ställa det var man vill och ändå se kornen. Det enda akriskop som jag har provat som är bättre heter Peak 2000, det har ännu större spegel (och ännu större prislapp, tyvärr). Men ett akriskop är som en bra lupp, man behöver bara köpa ett, så det är värt att lägga ner en del pengar.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar