Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Filräddning PC Inspector

Produkter
(logga in för att koppla)

Dadid

Aktiv medlem
Jag lyckades med konststycket att formatera hårdisken på vilken alla mina bilder från 2008 låg.

Till min lycka har jag lyckats återskapa dem med hjälp av PC Inspector Smart Recovery. Dock Heter nu filerna exempelvis Convar10256.jpg.

- Hade Något annat program kunnat rädda mina bilder OCH behållit namnen på filerna? (Ex. PC Inspector File recovery?)

Finns det något program som med hjälp av exifdata skulle kunna döpa om filerna till ett filnamn som blir kronologiskt, dvs mha "bild tagen den"

/David
 
Jag vet inte om det finns något annat program som skulle kunna sparat namnen. Lyckligtvis har jag ej (ännu) raderat filer som jag vill ha kvar.

Men Bridge skall klara av att ändra namnet på det sättet som du vill. Markera alla filerna, högerklicka, välj batch rename. Där kan man ställa in vad filerna skall heta.

/Stefan
 
Program som är specialiserade på att rädda just bildefiler (t.ex. PictureRescue) är ofta duktigare på att rädda just bildfiler om filerna eller disken har allvarligare skador. Men inte ens de klarar alltid att återställa filnamn. Det bästa tipset för att få tilbaka vettiga namn är att göra som föregående skribent.

Ett litet tips är dock att ge bilderna en unik titel i IPTC-metadata (t.ex. det unika filnamnet). Då går det att återställa filnamnet. Framförallt går det att hitta mostavarnde bild i arkivet även om någon (t.ex. en webbserver eller klåpare på reklambyrå) döpt om bildfilen. Då blir livet lättare när någon ringer och underar om de kan köpa en viss bild. Eller när din mamma önskar sig en förstoring i julklapp...
 
Tack båda för bra svar!

Nu till en följdfråga.
Jag ser att det i många fall skapats dubletter.
Tyvärr sklijer storleken mellan dubletterna, vilket gör att det enbart är "Bild tagen den" som skiljer dem åt. Hur automatiserar jag dublettrensningen?

/David
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.