Annons

Förslag på webblösning

Produkter
(logga in för att koppla)

Edvin88

Medlem
Hej!
Jag började fota för snart ett år sedan och skaffade nyligen en DSLR och har nu börjat fota lite mer allvarligt. Jag och en polare som också är fotointreserad har snackat en del om att starta en egen hemsida för att lägg upp bilder på. Vi har inte möjlighet att köra en egen server så vi tänkte hyra in oss p åett webbhotell. Det enda problemet där är de har så pass litet lagringsutrymme. De flesta har erbjudanden i form av typ 500 mb lagring och 150 mailaddresser. Vi vill helst ha mer än 1 gig lagring och 150 mail addresser, tja... vi är två pers. Känns lite onödigt att pröjsa för så många. Ha en egen vill man ju gärna ha men 148 över känns ju lite så där.

Så jag undrar om ni har något tips till oss om något webbhotell som möter våra mål lite bättre eller p åen alternativ lösning? Vad kostar det att ha en egen server t.ex? Kanske skulle vara ett alternativ trots allt.
 
Om du har bredband hemma och inte alltför stora krav på hastighet och inte räknar med jätte mycket trafik så kan du fundera på en egen server.

Den här produkten:


http://www.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010097789

är utmärkt om man vill sätta upp sin egen server med minimalt med jobb.

Jag använder den själv till min egen hemsida http://gt3.homeip.net/

Den står hemma där jag har Bredbandsbolaget med 1mbit/s uppströms. Inte blixtrande prestanda precis men det är väldigt praktiskt att ha den "inhouse" och så är ju driftskostnaden noll.

Det går ju förstås att sätta upp en webserver på sin egen dator men det kan ju vara lite opraktiskt av andra skäl och en rikgit dedikerad server blir ju dyrare.


Mvh
Anders
 
Börja inte i fel ände.

Ta först reda på hur ni vill att hemsidan ska fungera. Vilka funktioner vill ni ha på den? Ladda upp bilder via hemsidan eller kommer ni alltid att ladda upp bilder via FTP t ex?

Ska ni programmera den själva eller använda något gratis hemsidescript med en bra galleridel? Om ni hittar ett gratis hemsidescript som ni gillar så ta reda på vad som krävs för att det ska fungera. För detta avgör vilket webbhotell som ni ska välja (så att ni inte har hyrt in er på ett webbhotell för Linux och PHP och MySQL och det visar sig att ni behöver Windows-server med .Net, det vore rätt snopet och "pengar i sjön" är det också).
 
Ett bra och billigt alternativ är att köra en egen server på den egna bredbandsuppkopplingen. Adress till din hemsida ordnar du tex via http://www.dyndns.org
Det kräver visserligen lite datorskruvande och konfigurering innan den är uppe och rullar. Framförallt måste du veta hur du säkrar en dator som står exponerad på internet mot allehanda säkerhetsrisker. Ingen vill väl ha farbror blå som knackar på dörren för att beslagta en dator som använts till diverse skumma ändamål på nätet. Inget för nybörjaren alltså.

Ett enkelt och väl fungerande alternativ är Picasas (Google) webalbum. http://picasaweb.google.com är adressen. Det är en webbtjänst som är helt integrerad med Googles bildhanterare Picasa. Du markerar vilka bilder du skall ladda upp på nätet och klickar på "ladda upp" så är det i princip klart. Det finns givetvis begränsningar, men den tjänsten är gratis, så det är endast din egen tid som är kostnaden. Picasa hämtar du på http://picasa.google.com Picasaweb rymmer 250 MB, sedan får man betala - eller registrera en till googleanvändare. Din adress blir något i stil med picasaweb.google.com/<ditt_användarnamn>, så där finns en begränsning också.

Alltså: Vet du hur du skruvar ihop en säker och stabil webserver, bygg en egen! Vill du betala, köp plats på ett webhotell. Vill du testa och känna dig för, prova Picasaweb.
Det finns säkert många andra bra gratisalternativ också, men jag har inte testat dem då jag kör ett halvdussin olika DynDNS-domäner på en egen server som sitter på min ADSL-lina.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.