Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Förklaring till förseningar, Hoya satsar hårt.

Produkter
(logga in för att koppla)
Hoya har inte varit nöjd med kvaliteten på Pentax kommande produkter, vilket är skälet till att de har försenats.

Enligt Benjamin Kanarek kommer han att tala vid en presskonferens som Pentax håller i Januari i Paris där nya kameror och objektiv kommer att presenteras.

Enligt Pentax US så är skälet till att de nya DA Star och DA Limited-objektiven försenats (de skulle lanserats nu under hösten), att Hoya har uppgraderat optiken och tillverkningsprocessen av linselementen.

Eftersom Hoya inte bara levererar linselementen, utan nu även tillverkar objektiven (genom sitt ägande i Pentax) så är det viktigt för Hoya att deras bästa högkvalitativa glas hamnar i produkter från Pentax - Pentax får alltså förtur framför Hoyas andra kunder (Nikon, Sony, Cosina m fl) när Hoya utvecklar ny optisk teknologi och nya tillverkningspprocesser.

Benjamin utlovar även objektiv längre än 300mm, han säger att han vet att den optiska designen för dessa objektiv är färdig.

Benjamin Kanareks egna ord om Pentax kommande produktlansering är:
"But come January Pentax are going to drop a very beautiful yet potent bomb on the DSL industry. Yes HOYA are definately behind Pentax and no I am not speculating. I should say "several bombs"..Oh, and I will be speaking at the press conference in Paris for the event.."

I samband med detta förekommer det även rykten att Pentax äntligen släpper Sony som sensorleverantör (Sony prioriterar Nikon framför Pentax vilket gör att Pentax alltid får Sonys nya sensorer efter Nikon), det talas om mer än 12Mp APS-C - troligen 14-16Mp CMOS med brusreducering direkt på sensorn. Tillverkaren okänd.

Tyvärr har Benjamin inte talat om datumet för presskonferens än, det är än så länge hemligt. Tekniska specifikationer, antal kameror, prisklass, prestanda etc - är också hemligt.

Hälsar
R
 
Benjamin Kanarek hävdar att hans information är korrekt och sann, men han får inte säga mer detaljerat än så därför att han har skrivit på ett avtal om "Non Disclosure Agreement" med Pentax som i praktiken innebär tystnadsplikt, att han är "under embargo".

Hälsar
R
 
NDA ar ju valdigt vanligt i alla industrier.

Dock sa tyckte jag att du sa forut att denna Benjamin inte pa nagot satt hade med Pentax att gora nar han bytte till Pentax.
 
Det stämmer att Benjamin Kanareks beslut att säga upp sponsoravtalet med Canon France och byta märke från Canon till Pentax var hans eget val därför att han upplever att Pentax passar hans fotografering och hans krav bättre. När han hade bytt från Canon till Pentax så stegade han in på Pentax Frances huvudkontor och undrade om de ville "låna" honom grejjer gratis, vilket de givetvis inte tackade nej till. Pentax France var alltså inte det minsta involverade i bytet, Benjamin kontaktade dem först efter att han redan hade bytt. Pentax France tackade och tog emot. Givetvis vore det knasigt av Pentax France att inte ta vara på tillfället när en känd och erkänt duktig fotograf tar kontakt med dem. Benjamin blev så förtjust i sin Pentax-kamera och objektiv att han erbjöd dem sina tjänster, och det är väl inte så konstigt? Som den kanadensare han är så är han passionerad "au naturel", det är hans läggning.

Hälsar
R
 
Senast ändrad:
Frågan är då om det kommer objektiv i December...
Och en K50D med 10Mp Sony sensor borde kunna släppas före jul tycker jag...
Eller ska även K50D använda sensor från annan ....
 
__________________________________________________

Raphael Mabo skrev:

Det stämmer att Benjamin Kanareks beslut att säga upp sponsoravtalet med Canon France och byta märke från Canon till Pentax var hans eget val därför att han upplever att Pentax passar hans fotografering och hans krav bättre. När han hade bytt från Canon till Pentax så stegade han in på Pentax Frances huvudkontor och undrade om de ville "låna" honom grejjer gratis, ....
__________________________________________________

Eftersom Pentax S3 (Asahi) var min första A-SLR, inköpt ny, har jag intresse av att denna fina kamera- och optiktillverkare fortfarande är med på fotoarenan, men jag har inte den minsta förståelse över att någon viss person, vid namn Benjamin Kanareks eller Benjamin Syrsa skulle kunna påverka Pentax framtid, faktiskt.

Filmskådisen Peter Sellers lär ha haft en Pentax Spotmatic, men inte kunde andra fotografer, vid den tiden på 60-talet, bara därför få bättre bilder med en Pentax än t.ex. med en Canon.
Idolernas tid är förbi!

Alla tillverkares produkter, även Pentax, lyckas eller misslyckas enbart på sin egen kapacitet!
 
larsborg skrev:
Benjamin Kanareks eller Benjamin Syrsa skulle kunna påverka Pentax framtid, faktiskt.

Benjamin Kanarek påverkar inte Pentax framtid mer än någon annan konsument av Pentax som ger Pentax återkoppling på hur produkterna fungerar i yrkeslivet. Däremot så samarbetar han med den. Bland annat så designade han Pentax monter på Salon de la Photo i Paris, där han även hade en utställning med sina bilder tagna med K10D och utskrivna i storformat.

Benjamin kan tala om Pentax fördelar utifrån sitt perspektiv som yrkesfotograf, utifrån sina personliga erfarenheter inom mode- och reklamfotografering, vilket antagligen är skälet till att Pentax France har bokat honom till pressvisningen av Pentax nya produkter i Januari.

Hälsar
R
 
Senast ändrad:
Bofoto2 skrev:
Frågan är då om det kommer objektiv i December...
Och en K50D med 10Mp Sony sensor borde kunna släppas före jul tycker jag...
Eller ska även K50D använda sensor från annan ....

Min gissning är att Pentax vill släppa de nya objektiven tillsammans med nya kameror, ursprungligen var ju planen den att dessa kameror skulle släppas nu under hösten - men Hoya vill ge mer tid för fintrimning av produkterna och fabrikerna. Enligt rykten (eller enligt en som har pratat med Pentax USA och fått informationen därifrån) så har Hoya pumpat in massa pengar för att uppgradera produktionsfaciliteterna med syfte att höja produktionshastigheten, produktionskvaliteten och minimera måndagsexemplar (trots ökad produktion). Detta påverkar även introduktionen av nya instegsmodeller.

Pentax stora problem den senaste tiden har ju varit produktionskapacitet, både för kameror och objektiv. K10D blev försenad flera veckor eftersom Pentax inte kunde tillverka tillräckligt antal för att möta beställningarna och genom detta så "tappade de ansiktet" i Japan (fick skämmas, typ). I Japan är sådant väldigt allvarligt. K D Torigoe och K Tatamiya pratade öppenhjärtigt om detta i intervjun i DC Watch Impress från i våras, att deras personal blev deprimerad när de inte kunde möta efterfrågan. Självfallet är det viktigt för Hoya att tillse att detta inte händer igen, den här gången måste Pentax bygga upp lager innan leveranserna påbörjas så att butiker och distributörer får många som de kan sälja med en gång, istället för stötvis som det var vid K10D's introduktion.

Detta arbete var igång redan innan Hoya köpte Pentax, men med Hoya så får Pentax ännu mer pengar att satsa på uppgradering av produktionen. Göra produktionen snabbare, billigare och med högre kvalitet - det är ingen lätt sak.

Ett orosmoln i sammanhanget - Hoya anser att Pentax marginaler är för små, detta kan leda till att kommande Pentax kameror hamnar högre i pris än de skulle hamnat utan Hoya. Vi får se hur det blir när priserna och tekniska specifikationer är klara att släppas till allmänheten.

Hälsar
R
 
Senast ändrad:
Antar att allt nytt ska bli offentliga vid PMA 08 som är i januari eller liknande?

Verkar vara goda nyheter om det nu stämmer.
 
Jag tror inte att Pentax France skulle ha bokat Benjamin Kanarek för att presentera nya produkter, om det inte fanns nya produkter att presentera...

Faktum är att den presentationen skulle ha hållits redan på Salon de la photo, det var förberett och klart, men Hoya sköt upp det i sista minuten på grund av skäl som redan har nämnts.

Viss information om denna produktlansering och Pentax produktstrategi släpptes redan i våras i en intervju med K D Torigoe (VD Pentax Imaging Business) och K Tatamiya (chef Pentax Imaging forskning och utveckling) som publicerades i DC Watch Impress - en artikel som jag har länkat till flera gånger tidigare i detta forum. Enligt intervjun så var produkterna "nästan färdiga" redan tidigt i våras, så de är färdiga nu.

Hälsar
R
 
Senast ändrad:
Ingen ny kamera kommer att presenteras i år. Presentationen har flyttats från Salon de la Photo till Januari därför att Hoya hastigt och lustigt bestämt att göra uppgraderingar av bl a kvalitet och produktionsfaciliteter, vilket i praktiken försenar tillverkningen. Förseningen kan även bero på att sensortillverkaren inte har möjlighet att möta Pentax beställning för närvarande.

Pentax/Hoya ser uppenbarligen ingen mening med att göra presentationen nu när fabriken inte kan leverera på ett par-tre månader. Det är bättre att göra presentationen när leveranserna kan påbörjas. Pentax har inte råd att upprepa förra årets flopp.

Det är självfallet ett mycket positivt tecken att Hoya pumpar in pengar i Pentax och visar viljan till en seriös och ordentlig satsning för att ta marknadsandelar för sitt system, något som flera i detta forum inte riktigt trodde skulle hända när Hoya tog över Pentax...

Hälsar
R
 
Senast ändrad:
Jag tycker jag har skrivit flera gånger nu att den presentation av nya produkter som var planerad att ske på Salon de la photo i början av Oktober har skjutits upp, alltså flyttats, till Januari.

Hälsar
R
 
Det kommer tydligare tecken på att Samsung utvecklar en APS-C CMOS sensor med ny RGB-teknik - ett svar på Fujis Super CCD och Foveon. Även en ny bildprocessor, en uppdatering av Pentax PRIME (som i grunden är en Fujitsu-design). Samsungs senaste minnesteknik för snabbare databearbetning finns även med i konceptet.

Mp storleken sägs motsvara 10Mp räknat på traditionellt vis, vilket kanske låter som ynkligt med tanke på Sonys senaste 12Mp sensor, men tack vare den nya RGB-tekniken så förväntas bildkvaliteten vara högre än dagens 10-12Mp lösningar från Sony och Canon.

Det sägs även vara äkta 16-bitars RAW-filer - för att verkligen kunna dra nytta av den nya RGB-tekniken. Givetvis kvarstår 22 bitars A/D omvandling.

Sensorn sägs även ha stöd för audio/video. Just a/v-biten känns märklig i en systemkamera, låter mer som något för en Samsung superzoom utan utbytbara objektiv. Att gå från Live-view där bakskärmen används som sökare, till video är kanske inte ett så långt steg. Passar helt klart in i Samsungs profil, däremot är jag personligen mer tveksam till det i en Pentax.

Det är oklart hur långt Samsung har hunnit med sensorn, om den är färdig för produktion nu eller om den kommer senare. Förhoppningsvis kommer den i någon av de nya systemkameror vars marknadsintroduktion nu förbereds av Pentax och Samsung, det skulle onekligen ge ett tekniskt försprång gentemot konkurrenterna.

Förhoppningsvis släpps officiella detaljer om sensorn i Januari. PMA-mässan börjar den 31:a januari.

Hälsar
R
 
Senast ändrad:
Det kanske är så att Hoya/Pentax uppgradering av kvaliteten oxå handlar om att uppgradera produktions kapaciteten. Sony har ju sagt att man vill bli 2a på marknaden och Samsung har säkert liknande ambition, men Pentax har nog inte haft ambitionen att bli 2a.

Det kanske blir 2 Julafton i vinter...
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.