Jag har inge bevakning av trådarna och varit borta en tid så jag har inte sett dina frågor.
Det är ganska vanligt att fotoklubbar har digitalprojektorer, de flesta har troligen 1024x768 i upplösning på dem, i några fall mindre och i enstaka fall full hd. I klubbsammanhang (och i Riksfotostämmans olika klasser) har man tidigare nöjt sej med bilder som varit 700x700 pixlar, numera tror jag maxmåttet är 1024x1024. Misstänker man att ens bilder kommer att visas med en projektor med med maxhöjden 768 så anpassar i varje fall jag mina bilder till det då de annars upplevs oskarpa.
Det är dessutom numera vanligt i fototävlingssammanhang att juryn redovisar mot digitala bilder på duk, även om bilderna i original hänger i samma lokal. Arrangören har då oftast helt enkelt fotograferat av pappersbilderna och gjort dem digitala.
Själv är jag van vid att se bilder på duk eftersom jag fotograferat med dia i snart 50 år och alltså fortsatt med det i digitalåldern. Men jag tror att många numera visar sina bilder på de allt större platt-tv-apparaterna som visar full hd 1920x1080 och så gör även jag ibland fast jag har en relativt liten burk på 32", det är bara att koppla in laptopen och köra.
Men ska man visa bilder för ett större auditorium så är det naturligtvis projektor som gäller. Likaså blir det mera biokänsla om man ser på film.
Svaret på frågan om man kan utgå från att en projektor som är bra på att visa film ochså är bra på att visa stillbild måste bli att det troligen är fallet. Skärpa, kontrast och naturlig färgåtergivning är viktigast. Projektorer med en ljusstyrka på 2000 ANSI lumen klarar av en rätt stor lokal om den kan mörkläggas väl. Projektorn behöver ju inte stå längst bak i lokalen utan kan stå längre fram. Eftersom ljudnivån är lägre än på en diaprojektor stör den inte lka mycket. Många projektorer har i dag väldigt låga ljudnivåer, särskilt om de körs i sparläge.
De flesta projektorer av klass har möjlighet till mängder av inställningar av färg och kontrast samt även olika fasta kombinationer av färgton och kontrast. Tittar man på stillbilder så brukar inget av de här utom möjligen natural eller neutral vara något alternativ. Man kan oftast ställa in så det ser bra ut och sedan spara den inställningen som en användare. De projektorer jag har stött på har haft möjlighet att spara flera användares inställnimgar.
Att läsa bruksanvisningen i förväg kan vara ett sätt att bilda sej en uppfattning om en apparats för- och nackdelar. Ibland kan man få tag i den på nätet, ibland kan man kolla i butiken eller låna en av någon som har en likadan apparat som man är intesserad av och kanske rent av få en personlig recension av ägaren. Det är inte säkert att en projektor visar samma antal pixlar när den kopplas till en dator som den gör när den kopplas till en dvd eller blue ray-spelare. Det kan bero på vad datorns grafikkort klarar av.
Panasonic har sina manualer på hemsidan:
https://eww.pavc.panasonic.co.jp/projector/extranet/main/manual/
Även Infocus har viss info på sin hemsida, dock inte manualer.
Hur de andra tillverkarna har vet jag inte, men det är troligt att de har något. Man skiljer ofta på hemmabioanläggningar och kontorsprodukter. Den Infocus 34 (dlp i 4/3 format 1024x768) klubben har är nog egentligen en kontorsprojektor, men rätt inställd levererar den utmärkta bilder på duk.