Annons

Digital film, i ny version

Produkter
(logga in för att koppla)
Ja, det har varit en del diskussioner om sk. digital film, eller e-film. Diskussionen var väl het för runt 5 år sedan. Och produkterna blev det väl alldrig någonting av. Vissa säger att dom alldrig ens existerade, och att det bara var ett trick för att lura pengar av investerare.

Så här såg det ut när det begav sig:
http://www.dpreview.com/news/0102/pma2001/SiliconFilm/010212-1302-49.jpg
http://www.dpreview.com/news/0102/pma2001/SiliconFilm/010212-1307-53.jpg
http://www.dpreview.com/news/0102/pma2001/SiliconFilm/010212-1308-28.jpg

Det var 1.3 megapixel, runt 25 kort gick in på minnet, förmodligen dyrt, och föga imponerande. Specifikationerna uppdaterades, men i övrigt hände inte mycket.

Men, borde inte en produkt av samma stuk vara lätt att tillverka idag?

CCD:er har blivit billiga, det finns högar med billiga kameror, där optiken är det som suger. Bra bildsensorer även på telefoner. På det hela taget är det optiken som är det dyra i en bra kamera.

Minnen har blivit billiga, det vore lätt att integrera in ett NAND-flash minne, samma som i MP3-spelare, på 256 MB. Det kostar inte mer än strax över 100 kr.

Det borde finnas ganska kompletta små IC-lösningar för ändamålet, det finns till och med digitalkamerakretsar i många MP3-spelare, fast funktionerna inte används förståss.

Även de Li-pol eller Li-ion batterier som finns i MP3-spelare borde gå att använda, likaså koppling till datorn via USB-porten.

Produkten borde inte kostar mer än 1000 kr.

Visst saknas en massa inställningsmöjligheter, digitalkamerans fördelar med att se och radera bilder, o.s.v.

Men borde det inte vara möjligt att tillverka produkten?

Visst är en riktigt digitalkamera mycket bättre, men det vore en kul grej att ha till de gammla systemkamerorna.
 
Visst borde det vara möjligt att tillverka produkten. Men priset kanske sätter stopp för att någon skulle vilja satsa på den? Kan man sälja den för 3-4000:- tror jag att det skulle vara intressant men så billig blir den nog inte. Dessutom är nog de flesta mest intresserade av fullformatsstorlek vilket inte gör den billigare. Skulle själv kunna tänka mig en sådan i fullformat om priset blir rimligt. Tillverkarna är också mera intresserade av att sälja nya kameror och optik istället för prylar som motverkar detta syfte.
 
Denna grej kommer jag ihåg att jag ständigt försökte hitta mer info om och hoppades på deras löften om att den "Skulle släppas snart"!

Har inget behov av det idag, då jag kör med digital systemkamera, men vore juh onekeligen kul att kunna ha en för att kunna använda det analoga huset som "backup".


/Jocce
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.