Annons

Dammproblem 300mm 4,0?

Produkter
(logga in för att koppla)

ollebi

Ny medlem
Jag funderar på att köpa en 300mm 4,0 IF-ED AF-S och har funnit ett inlägg på nätet där skribenten varnar för dammproblem.

Objektivet har tydligen inte någon skyddande glaslins baktill vilket medför risk för att damm kan tränga förbi den oskyddade bländaren till en svåråtkomlig glasyta innanför denna. I värsta fall kan det krävas demontering för att kunna rengöra där.

Är det någon som har drabbats av problemet?

Se.http:\\mansurovs.com/nikon-300mm-f4-lens-review
 
Det kan jag mycket väl tänka mig! Man ser ju bländaren utan något alls framför! Men mitt ex som jag köpte begagnat har iallafall inget damm i sig, men det kanske bara är en tidsfråga!

Tack för tipset!
 
http://mansurovs.com/nikon-300mm-f4-lens-review

Här skriver han även om problemet och föreslår att man skall vara ytterst försiktig och om det är möjligt låta en konverter (om man har en sådan) sitta på hela tiden när man byter. Han påtalar vidare att stativfästet är dåligt och bör bytas till ett bättre. Han önskar även att det skulle finnas en VR variant som förmodligen kommer. I övrigt öser han beröm över objektivet och säger att man mycket väl utan förluster kan använda sig av 1,4 konvertern vilket ger ett 420 mm objektiv. Tycks vara ett oerhört prisvärt objektiv om man ser till skillnaden i pris för det något ljusstarkare 2,8 varianten.
JB

P.S.
Han svamlar lite ser jag när han förklarar effekten av 1,4 konverten. Den ger en förlängningsfaktor på 1,4 som gör att objektivet får en brännvidd av 420 mm. Detta i sin tur motsvarar en "förstoring" på drygt 8 gånger på en FX sensor och drygt 12,5 på en DX sensor.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.