Annons

Bygga studio, vad köpa?

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag har kikat lite på kaffebrus studioset (100w) för ca 3000kr. Är det något att ha eller ska jag satsa på något annat? Någon som har testat detta studioset?

Kan tillägga att jag är en hobbyfotograf och jag letar efter något som är någorlunda billigt, men som jag kan ha skoj med ett tag framöver utan att känna att det är begränsade möjligheter med det.

Ska jag satsa på detta? Är det något mer jag bör tänka på innan jag köper?

mvh Camilla
 
Ganska så omgående kommer du att vilja ha en bakgrund och en reflexskärm. Sök lite i befintliga trådar. Finns ganska mycket skrivet om det redan.

Kan du precisera vilka blixtar som du avser? Förmodligen avser du de minsta studioblixtarna. De kommer att räcka till ungefär halvkropp och för att komma igång.

Annars är tipset ett par blixtar med S-bajonett. Finns väldigt mycket tillbehör till den fattningen.

Vilken budget har du?
 
De flesta använder 2 - 3 blixtar (eller fler). 1 blixt för huvudljuset och 1 - 2 för effekt/bakgrund. Du kan sätta upp en ganska enkel uppställning med softboxen snett från sidan (kl 4 alt 8). lite högre än modellen så att blixten tittar något neråt. Reflexskärmen på motstående sidan (ungefär) och blixt 2 till bakgrunden alt belysa modellen bakifrån. Du kommer att komma ganska långt med denna uppställningen.

Vill du ha helkropp så använder du paraplyet som sprider ljuset mycket mer. Förmodligen kommer ditt kit inte att orka belysa helkropp med ett jämt ljus. Om du använder en vit bakgrund, så kommer bakgrunden hjälpa dig att lysa upp din modell. Vit bakgrund är t.ex. en pappbakgrund 11 x 2,8 m

Du bör söka i befintliga trådar och kika dessutom på t.ex. dessa sidorna

http://www.modellbilder.se/article.php?id=40

http://www.photoflexlightingschool.com/Equipment_Lessons/First_Studio/index.html
 
Tack så hemskt mycket! Jag känner mig något klokare, och jag tror att jag ska slå till på det billigare setet från kaffebrus, trots att jag kommer behöva trixa en del för att få de resultat jag vill ha. Sedan när jag "växt ur" det kanske jag byter ut det mot ett dyrare som erbjuder fler möjligheter.

Tack för hjälpen!

Mvh Camilla
 
När du köper från Kaffebrus, passa på att köpa detta.

http://www.kaffebrus.com/filterset-med-klaffar-10-cm-214.html

Då har du stora möjligheter att styra ljuset på bakgrunden och som effektljus/hårljus på modellen.

Kika även på dessa länkarna

http://www.stefantell.se/blogg/tag/diagram/

http://www.photax.se/

Kan bara hålla med Minita ovan, köp till klaffset direkt med filter och bikakeraster.
Köpte själv ovanstående "litepaket" plus filterset som ett nybörjarpaket.
Och är mycket nöjd med det. Kolla gärna min recension här:
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=11606
 
Om du köper blixtar som har "Bowens bajonett" så kommer dina tillbehör att bli billigare eftersom du kan välja bland de olika leverantörerna. Ett paraply till Elinchrome ligger runt 900.- medan "piraten" (som givetvis inte passar Elinchrome) ligger på halva priset eller något mindre. (Är det någon som kan tipsa på tillbehör som passar Elinchrome så får Ni gärna tipsa) Är i övrigt väldigt nöjd med Elinchrome som är robusta och passar mig som släpar runt prylarna.

Jag kan inte tillräckligt mycket om de olika "Kina-blixtarna" men har de fläktkylning så är det en klar fördel. Likaså tillgång på reservdelar som t.ex. blixtrör.

Photax har Visico som verkar vara likvärdigt med Kaffebrus blixtarna. Kanske ett alternativ?

http://www.photax.se/
 
Rätta mig om jag har fel, men kan man inte börja med det billiga 110w-paketet för 3000:- (för det verkar ju räcka långt) sen om man märker att det var kul med studio kan man ju komplettera med andra blixtar (krftigare o med bowens-bajonett) o då använda sina 110w som extraljus (hårljus osv osv)?
För blixtar verkar man ju knappt kunna få för många :D

Lycka till!
 
Jodå. Det är nog en god ide. Bara man är medveten om begränsningarna.

P.S
En blixt = ett problem
Flera blixtar = många problem

;-
 
Det var inte meniningen att vara dryg. Nackdelen med att köpa lite okända fabrikat är tillgången på reservdelar efter en tid. Det är något man får ta. Köp ett extra eller två extra blixtrör. Kontrollera samtidigt inställningsljuset hur du får tag i reservlampor. Lika bra att ha hemma. Förr eller senare medan du står i "studion" så smäller en säkring av eller du behöver byta blixtröret. Nu lär blixtrören hålla ganska så länge....
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.