Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Bländare och exponeringstid på bälgkamera?

Produkter
(logga in för att koppla)

gorse

Aktiv medlem
Jag har köpt två gamla kameror på tradera i tron att jag skall kunna fotografera med dem. Jag har mycket ringa erfarenhet av så gamla kameror.

Den ena krävde 116-film men jag tror det skall vara ganska enkelt att bygga om kameran för 120-film. Men bälgen läcker ljus. Jag får googla efter lagningstips... Dock funkar avtryckaren utmärkt på 1/25 men fastnar i 1/50. Jag kan ändra bländare felfritt. Det är en Kodak Hawk-eye nånting. Stor och väldigt snygg. Det satt i en oexponerad film, men eftersom bälgen är lite trasig rullade jag upp filmen. Rullarna var ju värdefulla för att se hur jag skall bygga om kameran till 120-film.

Den andra verkar fungera direkt vid första påseende. En voightländer tribilar(?). Det satt i en 120-filmrulle med metallrullar.

Men snart kom några frågetecken: Jag hittade ganska snart en spak för att ändra bländaröppning. Syntes tydligt. Voightländern har sifforna 18 12,5 och 9. Tider om man får tro skalan, 1/50 och 1/25, T och B. T är oändlig tills man trycker en gång till, och B är så länge man håller ner. Ganska lätt.

Men kodakkameran hade 1,2,3,4?

Men hur fåglarna vet jag vilka kombinationer kommer funka hyffsat? Den enda 120-film jag sett i affären är ASA400. Det satt en exponerad rulle i men den har inga prints jag kan se. Vad är troligt att det var för ASA då det begav sig?

På den DIana-kamera som gav mig blodad tand för filmfotograferande hade tre lägen, sol, moln och dimma. En exponeringstid (mja, snarare random tid, men ingen knapp för att ställa in) så det var bara att trycka efter väder.

Jag erinrar mig att jag som barn sett nån sorts tabeller med just sol, moln och dimma med vilken tid som passade bäst till vilken bländare. Är jag på rätt spår? Hur skaffar jag mig en sådan tabell?

Fler förslag hur jag kommer igång? En ide är att sätta i en rulle, välja medium bländare och köra på 1/50 på allt och se hur det blev? Det dumma är att det lär ju variera hur vädret är från dag till dag.
 
Om du har exponeringmätare på någon av dina andra kameror, så använd den. Ställ in samma ISO som filmen du använder och sen är det bara att läsa av bländare och tid du får och räkna om till de bländare/tider som dina "klenoder" har.

Det är inte en Voigtländer Brilliant du har?
 
Jag erinrar mig att jag som barn sett nån sorts tabeller med just sol, moln och dimma med vilken tid som passade bäst till vilken bländare. Är jag på rätt spår? Hur skaffar jag mig en sådan tabell?

Är det "Sunny 16" du tänker på? Googla på det så kanske du känner igen dig.
 
Jag har lite svårt att läsa texten. Kan vara "Jubilar" också. Jag var inne på att låta min digtalkamera mäta. Men, sätter jag den på 1/25-del kommer jag inte i närheten av de siffror på bländaren som bälgkameran har.

Hursomhelst, när kameran var ny måste väl fotografen på ett eller annat vis listat ut hur man väljer bländare? Eller använde de magropskänsla även på den tiden?


Sunny 16 verkar vara vad jag sett. Men där står det 1/125 och min kamera har 1/25 och 1/50. Men det kanske går att räkna om?
ASA100 säger 1/125 och f16. Om man dubblar 1/125 blir det nära 1/50 (om man avrundar lite slarvigt) så borde det bli f32? Det finns inte på kameran. Eller räknar jag fel nu?
 
Med en ASA 100 film brukar man räkna med att använda ca 1/125 och bländare 8 en halvsolig dag.
Det är ofta den inställningen gamla ej inställningsbara kameror brukar ha.
Sedan klarar ofta filmen att exponeras i 1 eller 2 steg över eller under, beroende på vilken film du använder.
Utgå från det och använd sedan som du säger maggropskänslan.
 
Lysande! I fotoaffären har de bara asa400-film. Hur kompenserar jag det? Hälften eller 1/4 del?
 
Men snart kom några frågetecken: Jag hittade ganska snart en spak för att ändra bländaröppning. Syntes tydligt. Voightländern har sifforna 18 12,5 och 9. Tider om man får tro skalan, 1/50 och 1/25, T och B. T är oändlig tills man trycker en gång till, och B är så länge man håller ner. Ganska lätt.

Bländarna på Voigtländern är de gamla tyska, och följer samma skala som dagens. 9 är ungefär 1/3 mindre än 8 osv, men 1/50 och 1/25 är ungefär 1/3 längre än 1/60 och 1/30, så det jämnar ut sig.

Men kodakkameran hade 1,2,3,4?

Kodak försökte förenkla bländarskalan för amatörer, och nu ser vi hur det gick! Tror inte att det dröjde så länge förrän kamerorna med denna skala kom ut förrän glada amatörer och samlare blev förvirrade!

Läste dock på en sida att 1= 11, så resten bör vara 16, 22 och 32.

http://kodak.3106.net/index.php?p=213

Men hur fåglarna vet jag vilka kombinationer kommer funka hyffsat? Den enda 120-film jag sett i affären är ASA400. Det satt en exponerad rulle i men den har inga prints jag kan se. Vad är troligt att det var för ASA då det begav sig?

20-50 ASA var ganska vanligt, och 100 ASA var ultrasnabbt. En slutartid på 1/50 och bländare 9 eller 11 brukar användas med 100 ASA om det är lätt mulet, så jag skulle rekommendera en 100 ASA-film eftersom du då kan fota dagtid när det är lätt mulet och sedan blända ned för solsken.

400 ASA är OK vintertid.

Negativ färgfilm brukar tåla ett par stegs överexponering. Använder du svartvit film så rekommenderar jag en film med stor exponeringslatitud. Efke R100 är perfekt för lådkameror, som har fasta inställningar för tid och bländare. Men Efke säljs inte i Sverige längre. Fomapan 100 kanske är ett bra alternativ? Annars finns svartvita filmer för färgkemi, som Ilford XP2, som färglabb kan framkalla.
 
Lysande! I fotoaffären har de bara asa400-film. Hur kompenserar jag det? Hälften eller 1/4 del?

Voigtländern med 400-film:

1/50 och 9 om det är riktigt mulet.
1/50 och 18 om det är småmulet.

Är vädret bättre så kör på snabbaste tiden och minsta bländaren (som väl är den sistnämnda inställningen?) och hoppas på att filmen klarar överexponering bra.

Kodakkameran med 400-film:

1/25 och 1 om det är riktigt mulet.
1/50 och 2 om det är småmulet.
1/50 och 3 om solen kikar fram bakom molnen.
1/50 och 4 om det är solsken.
 
Tusen tusen tack. Det var värdefull information. Jag kommer köra svartvitt men det låter som jag får köpa film på internet om jag skall hitta nått annat än standardrullen på 400 asa i affären. Å andra sidan hade de bara 2 rullar kvar i lådan.

Om asa100 var blixtsnabbt förklarar det de bygganvisningar jag sett på internet där man halverar hålet som sitter i den skiva som swischar förbi linsöppninen på en del lådkameror. Sådana ombyggnander klarar jag nog inte på mina kameror, men de förslag som jag fått tror jag att jag skall komma igång. Nu blev det lite besviket i alla fall, då kodakkameran inte bara är för 116-film utan även bälgen är som schweizisk ost. Nästan lika transparant som min frus nätstrumpor. Bländaren fastnar i 1/50-läget också.

Kanske lika bra att handla ett set urmakarmejslar och lära sig hur kameran ser ut innuti. Det verkar finnas gott om tips hur man tar isär en sådan kamera. Nästan allt bländartrassel verkar bero på torkat fett och fixar man det sägs det att kan fota i 50 år till helt utan bekymmer. Jag skall ju ändå bygga om kameran till 120 film. Nu är det så vist ordnat att det är inga riktiga hållare för filmrullen utan man kastar in rullen i behållaren och stänger locket. Med lite distanser som centrerar 120-rullen borde det funka, och lite lister som smalnar av själva exponeringsytan. Jag behöver nog bara förlänga själva pinnen som skall veva fram filmen.

Att vika ihop en ny bälg hittade jag också anvisningar för på internet, men det svåra verkar vara att hitta matrial att göra bälgen av. Överväger om man skulle kunna limma ihop gliporna med sidentyg och kontaktlim och sen måla hela rasket med svart RTV packningsmassa och låta torka, eller om man kan hitta svart latex. Svårt att tro att bälgen är så dålig när man ser den från utsidan.

I allra värsta, värsta fall kan man ju göra bälg utan veck och aldrig fälla ihop kameran. Det verkar gå att byta film ändå. Men det är långt ifrån lika kul. Man kanske får starta en blogg med hur jag mekar sönder kameran? Hehe.

Under tiden får jag leka med Voightländern som verkar fungera på alla punkter.
 
Tack, den hade jag redan hittat. Det finns massa bra sidor, även hur man viker en bälg. Ytterligare förslag är lagningsmassa för groddräkter.

Fast när jag tittar är hela ena hörnet helt öppet. Men det går nog att limma ihop med remsor. Det dumma är att om man viker ihop en ny, eller lagar för mycket kommer bälgen inte att få plats i kameran.

Hur som helst, tusen tack för alla glada tillrop och hjälp.
 
Tyvärr är nog de flesta riktigt gamla kodakkamerorna (1900-1920) mest lämpade som hyllprydnader om man inte gör en ordentligt renovering. De jag har sett har haft dåliga bälgar. Men de var ju massproducerade för amatörer, så billigt material var nog det bästa sättet att hålla nere priset.

Agfa hade också dåliga bälgar ända in till mitten av 50-talet. Misstänker att de är av lackat papper med pressat "läderkorn", och tygklädda på insidan. Voigtländer hade bra bälgar.

Kodaks tyskbyggda mellanformatsbälgkameror från 30-40-talet är bättre, men nästan alltid för 620-film.

Roliga och fortfarade mycket användbara är Kodak Retina! Fina småbildskameror av kvalitet!
 
I så fall behöver jag inte har så dåligt samvete om jag skuvar sönder kameran då. Vad bra på sätt och vis. Bälgen är rätt styv i pappen så då kanske kan RTV-packningsmassa funka. Bälgen är av nåns sorts vävd papper med tyg på insidan.
Likaså gör det inget om man borrar och skruvar med kameran lite efter eget huvud. Att bygga om till 120-film verkar inte så svårt. Nu blev jag lite sugen att styla skiten en smula med. Lite gamal radiorör med lysdiod i kanske kan skoja lite med publiken. Men det är bra tips du ger. Då vet jag att man skall inte bjuda så mycket för kodakkamerorna fast de visiuellt ser rätt spektakulära ut.

Jag skall söka på Kodak Retina så får vi vad vi hittar... Tack igen.

Edit: Otroligt, jag hittade en inskannad manual till en Kodak No 2A Folding Cartridge Hawk-Eye model B på http://www.cameramanuals.org/kodak_pdf/kodak_folding_hawk-eye_b_2_2a.pdf

Nu har jag en oroiginal exposure guide också. Dock är asa-värdet oklart. Är nog som sags i tidigare tips...
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.