Annons

Backfokus med 70-200/4L och 300D

Produkter
(logga in för att koppla)

Nerevarine

Aktiv medlem
Nu är jag inte haj på om det är så det heter...men det verkar som att jag har lite problem med att fokus ofta hamnar lite för långt bak i bilden när jag använder min 70-200/4L zoom...fokuserar jag på näsan rakt framifrån på en person, på kanske 3 meters avstånd, så verkar fokus ofta hamna typ en bit bak på kinderna. Detta blir påtagligare ju längre bort jag fokuserar. Fotade en kompis när han satt på en parkbänk, med en tegelvägg bakom, avståndsskillnaden mellan där jag fokuserade, rakt i ansiktet och även på magen på vissa, och väggen bakom var väl då ca 50 cm. Dessa bilderna tog jag på ca 10 meters avstånd...och alla bilderna har fokus på väggen bakom.

Tog några, kanske mindre tydliga, men ändå, exempelbilder här, tagna på ca 2,5 meters avstånd, i 200mm:

Fokus på kanten på linjalen, alltså hitom 0:an:
http://home.no/nerevarine/linjal_med_kantfokus.jpg

Fokus på symbolen hitom texten:
http://home.no/nerevarine/linjal_med_symbolfokus.jpg

Fokus uppe på hörnet på sjävla förpackningen:
http://home.no/nerevarine/daisy_kantfokus.jpg

Alla dessa togs på stativ, med spegeluppfällningen innan och med den aktuella fokuspunkten mitt på de ställen jag nämer.

Vad gör jag åt detta? Det verkar som att den fokuserar rätt ibland dock...men ofta ligger den just för långt bak. Och jag känner inte igen det från mina andra två objektiv (Tokina och Tamron).
 
Ser onekligen ut som hela DOF ligger bakom fokuspunkten. Gör en kontrollerad test ute med föremål på lite längre avstånd också för att bekräfta. Ställ helst upp några föremål med inbördes avstånd i djupled bredvid varandra, ställ dom på så sätt att du kan fokusera på något som är vinkelrätt mot kameran och ha bra kontrast. Förpackningar med EAN streckkoder på är bra, själva steckkoden är bra att fokusera på och man ser lätt om det är skärpa i resultatet.
Om gluggen är ny (och det är den väl om jag minns rätt) så är det ett garantiärende och i vilket fall som helst ska du kontakta Canons service för att få det justerat.
 
Senast ändrad:
Snyft....precis tillbaka från REM konserten i GBG...skitbra konsert...tog en hel hög bilder...på ALLA har den fokuserat bättre på gitarristen som stod nån meter bakom sångaren, trots att jag lade fokus på sångaren hela tiden....

Fy vad less jag blir.

Men det är objektivet som ska in på service då antar jag? Eller ska kameran med på det hela...för den är tyvärr köpt i Tyskland, så det blir lite avigare. =/

Exempel:

Gitarristen till vänster i bild står säkert 1-2 meter bakom sångaren...fokuspunkten ligger mitt i sångarens ansikte.
http://home.no/nerevarine/felfokus.jpg
 
Senast ändrad:
Jag rekommenderar att båda lämnas in...
Men det bästa är att lämna in alla objektiv + kamera.

Och lämna in allt personligen ifall det finns möjligehet till det.
 
Blir en aning svårt då objektivet är köpt på zebramedia, och kameran på technikdirekt.de.

Men....jag börjar befara att felet ligger i kameran ändå...bara att jag inte testat fram det tidigare, och då det inte syns lika tydligt med lägre brännvidder. Har dock haft svårt även förr att få bra fokus i bilder där fokus ligger riktigt långt bort när jag tänker efter...vilket ju tyderp å att kameran ändå är boven.

Tog några testbilder med min Tamronzoom som är riktigt märkliga:

Fokus på närmsta myntet:
http://home.no/nerevarine/tamron_mynt1.jpg

Fokus på borte myntet:
http://home.no/nerevarine/tamron_mynt2.jpg

Fokus på kanten på linjalen, hitom nollan:
http://home.no/nerevarine/tamron_kantfokus.jpg
 
jag har liknande problem med mina linser, samma på båda linserna på min 350d .. är det kameran som dummar sig då?

vet inte riktigt vad jag ska göra =/ lämna in säger ni, lämna in vart?
 
Här kommer förresten ett övertygande test, taget på ca 6 meters avstånd.

Fokus på boken längt till vänster:
http://home.no/nerevarine/fokus-left.jpg

Fokus på boken i mitten:
http://home.no/nerevarine/fokus-center.jpg

I båda fallen så ligger fokus istället ganska precis på boken ett steg bakom som ni ser, vilket innebär ca 20 cm förskjuten fokus på ca 6 meters avstånd.

Men eftersom jag nu tycker mig se detta även på mina andra objektiv så måste det ju vara kameran...frågan är vad som behöver göras med den? För är det nån enkel kalibrering som vilken verkstad som helst gör för småpengar så försöker jag nog det innan jag skickar iväg den till tyskland....för då står jag nog utan kamera i en månad är jag rädd. Om dom nu inte har avtal med svenska verkstäder? Man kan ju hoppas...
 
Jag skulle tro att det är en kamerajustering som måste göras. På min 350D med senaste fw, så märker jag tydligt att AF punkten i mitten havererar ganska ofta. Hoppas dom släpper en ny fw ganska per omgående.

Mardröm att komma hem från en riktigt bra konsert, för att upptäcka att alla bilder är kass.

Det finns några saker man kan göra för att undvika detta. Ta en närbild, kolla den i kameran direkt (går väl att zomma i kameran med en 300D också?). Ser det inte bra ut, gör samma sak, men kör helt manuellt utan AF.
 
Givetvis skulle jag kikat nogrannare på bilderna på en gång...då jag ju redan var osäker på hur AF:en funkar på långt avstånd...men å andra sidan var jag rätt osäker på bilderna ändå, då det var såpass taskigt ljus och handhållet...så jag visste inte om det skulle innebära lite skakoskärpa ändå.

Och ja, det går att zooma till mer än 1-1 pixel förstoring på en 300D också. =)

Jag har ju lagt in rysshacket kom jag precis på..har varit mycket användbart ett flertal tillfälen. Det kan väl knappast vara så att denna firmwaren ställt till det?

Måste ju tillbaka till orginalet nu ändå visserligen, då den ska på sevice. =/
 
Jag tog nyss en bild, där man tydligt kan se hur kameran mäter komplett galet.

Notera att AF punkten är satt på mitten och boken "Blixtsken" (kan ses med bland annat ZoomBrowser EX), men där boken "Midnatt" blivit skarp. Hur tokigt som helst :) Blir att lämna in en andra 350D inom loppet av 14dagar :(

OBS! Bilden är STOR för er med långsam uppkoppling (3,3mb ca)

Bild : hxxp://www.hollandare.se/IMG_1371.JPG (notera stavningen, samt byt xx mot tt).
 
Ser ju ut som att vi har exakt samma fel, ja. Testade precis ännu mer med min Tamronzoom, för att göra mig säker på att det inte är Canon-objektivet...och samma sak där, jättetydligt nu.

Jag har slängt iväg ett mail till technikdirekt där själva kameran (och Tamronen) köptes...där jag förklarade felet och frågade om kameran måste till Tyskland, eller om jag kan få lämna in den här någonstans...

Bara å vänta å hoppas nu då...å köra utan AF med telezoomen fram tills dess. =/

Vill verkligen inte skicka kameran till tyskland å vara utan den i någon månad nu. Bytte förresten tillbaka till Canons firmware, gick smärtfritt...men givetvis löste det inga problem.
 
Hade jag varit du hade jag ringt Canon Center i Mölndal först (du verkar ju bo i/ha när till Göteborg). Dom kanske kan ta emot kamera + objektiv åt dig?
 
Tackar för tipset!

Ringde, och det var inga problem, är europagaranti på kameran. Så nu blir det till att skicka iväg den dit istället...känns iaf som att det borde gå snabbare än att ta den via Tyskland.

Skickar paketet idag...ska bli spännande å se hur länge det kommer ta innan man får tillbaka en förhoppningsvis fixad kamera. Antar att det är högtryck för dom just nu dock.
 
1 vecka!

Nerevarine skrev:
Tackar för tipset!

Ringde, och det var inga problem, är europagaranti på kameran. Så nu blir det till att skicka iväg den dit istället...känns iaf som att det borde gå snabbare än att ta den via Tyskland.

Skickar paketet idag...ska bli spännande å se hur länge det kommer ta innan man får tillbaka en förhoppningsvis fixad kamera. Antar att det är högtryck för dom just nu dock.

Hej Niklas!
Det tog en vecka för mig att få min 1D M2 utan objektiv justerad hos Centralservice för samma fel, kolla tråden.
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=40463
Fick den i retur i går och vid en snabb test verkar den nu OK!

Lycka till / Peter
 
Hej!

1 vecka....! Wow....bara å hålla tummarna rejält för det då. Blir ju säkert lite extra nu just med midsommar å så, men jag skulle vara riktigt impad om jag fick tillbaka en riktigt kalibrerad kamera om ett par veckor också.

Återkommer när jag vet mer.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.