En mera utvecklad metod än med plastsnöret är det här. En plexiglasstav, ca 5x5mm, med sneda ytor i ändarna enligt skissen fästs framför blixten. Ljuset från blixten reflekteras mot de sneda ytorna mot mätcellen. Styrkan på det återkopplade ljuset reglerar man genom att mörka ner ytorna som är vända mot blixtens ljusöppning och mot mätcellen, gör man inte det klipper blixten så snabbt att det inte blir något ljus kvar till exponeringen. Det här fordrar en del experimenterande för att få fram rätt effekt och automatiken går nog förlorad nästan helt, men blixten kommer på det här sättet att klippa ljuset och en stor del av den i kondensatorn upplagrade energin sparas och blixten kommer att bli skjutklar på någon sekund. Batteriförbrukningen kommer att bli ytterst måttlig. Enklast fäster man staven mot blixten med ett gummiband runt alltihopa. Gör man ett litet märke på blixtens front så går det lättare att sätta tillbaka plaststaven i samma läge varje gång.
Jag har antagit att din blixt har plan front men det har den kanske inte. Det är inte nödvändigt att staven ligger an mot mätcellen, det fungerar nog ändå men det blir mera noga att vinkeln blir 45 grader. Det går för övrigt utmärkt att bocka en plexistav med värme så att den passar blixtens front eller att profilsåga staven ur en skiva, ljuset leds bra ändå.
Den andra metoden är att ställa blixten i manuellt läge, "fullt blås", och filtrera bort kanske 75 % av ljuset. Kondensatorn kommer att tömmas helt och det blir långa uppladdningstider och stor batteriförbrukning.
Jag rekommenderar inte att pilla i blixten, sprängd kondensator luktar illa. Är blixten lite till åren kan kondensatorn dessutom innehålla PCB.
.