Jeppe skrev:
Stort tack Markus.
Okej, så att man för in på inventariekto oavsett var man köper.. och sedan förstås moms in/ut som du skriver.
Toppen..
Fast en fråga kvarstår.. Ett objektiv som kostar 4800 kr beräknas ju ha en längre livslängd än tre år, men kostar mindre än 5000. Ska den då bokföras som korttidsinv. 5410 ändå?
Nja, man kan faktiskt välja, man kan se det på två sätt.
1. objektiv är bara en del av en kamera utrustning, så man kan se den i det större sammanhanget. och då är det en självklar inventarie.
2. som en separat inköpt sak kan man skriva av den direkt efter det är under 5000.
Frågan är hu man ligger till skattemässigt. finns det behov av att minska sitt resultat på kort sikt. bokför som förbruknings inventarie.
Vill man fördela det på längre tid, som inventarie.
Sen finns det andra skatte tekniska saker som över/under avskrivningar och perodiseringar.
Tänk på att göra en inventarie förteckning med inköpsår och inköp och ackumulerade avskrivningar separat för att kunna hålla isär alla prylar efter några år. Och att ha så få saker som inventarier gör det hela lite enklare
Tänk även så här: (det gör skattemyndigheten) Har jag tjänat in objektivet i år? om nej, lägg det som inventarie. annars inte. Alla kostnader och intäkter ska höra till rätt år., Det är igentligen poängen med avskrivningar på längre tid.
Tillägg för de som inte var med på momsen.
Momen ska höra till rätt land. Tyskland har 16% moms, som betalas om man köper som privatperson.
tyska företag drar av 16% i tyskland.
Samma sak som här i sverige. dock har vi 25%.
Men nu kommer det roliga.
Som företagare får man dra av momsen då det gäller inköp till företaget, lite undatag finns som bilar, och leasingrylar ingen eller halva momsen osv. men sak samma.
Som Svensk företagare ska man INTE betala tysk moms. (Det går att få tillbaka den, men är lite krångligt, man får vända sig till "tyska momsverket" minns inte vad det heter). Nå väl, men momsen måste redovisas på något sätt. det är därfön man bokför EU moms både ingående och utgående, summa blir 0, Men dessa siffror ska med på Skattedeklarationen.
Däremot när man köper från tex USA, så betalar man svensk moms via transportbolagets moms/tull/frakt faktura. Att tänka på då är att alla avgifter även tull och frakt mm ska räknas in i priset på inventarien. momsen blir som vanligt.