Mangepange skrev:
En 12 Mpixel sensor har alltid högre upplösning än en med färre pixlar, oavsett bildkvalitet..sensorn kan bara registrera det den tar emot.
Nja, när man pratar upplösning ska man inte fokusera allt på en individuell komponent. Själva sensorn avbildar ingenting utan optik. Mer om detta strax.
Det var väl ett år sedan sist det var stort bråk om detta i en tråd och efter lite klurande och letande så fann jag att upplösning (eng. resolution) har två betydelser.
Den i tekniskt sammanhang vanligaste betydelsen är upplösningsförmåga, dvs hur små detaljer kan särskiljas med ett optiskt system. Man brukar åskådliggöra detta med tex MTF-diagram och visa hur många linjepar per millimeter/tum man kan särskilja. Så ur teknisk synvinkel är upplösning "detaljer per längdenhet". (Tänk på titeln till Mikael Pertmanns utmärkta artikel: "punkter
per tum, linjer
per tum och pixlar
per tum".)
Sådana mätningar gör man på ett helt system, dvs optik och sensor med lågpassfilter och vad det nu kan vara i vägen (eller film för den delen). Man måste specificera alla komponenter eftersom de alla kan vara begränsande faktorer. Tidningen FOTO anger när de testar kameror vilket objektiv som används, ibland testas två olika (säg 50mm/1,8 och någon bra standardzoom). Ett system med en 12Mpixelsensor kan ha sämre upplösningsförmåga än en med 6Mpixel om det är så att det på den första bara blir en "grå sörja" där detaljerna flyter ihop och den senare faktiskt ger urskiljbara detaljer. Men ja, allt som oftast så har ett system med en sensor med fler pixlar bättre möjlighet att särskilja detaljer.
I det mer vardagliga livet har upplösning kommit att betyda "pixeldimensioner", dvs hur hög upplösning har en skärm (ex 1024x768) eller hur många "megapixels" har en digitalkamera?
Båda dessa funkar bra så länge man berättar vad man pratar om. Problemet blir när man säger att upplösningen är 30% högre för då pratar man i relativa termer. Eftersom "megapixels"/skärmupplösning kan ses som ett mycket slarvigt uttryck för areamått och den tekniska termen upplösning är uttryckt som ett längdmått så finns det ett svagt samband mellan dessa två, och det var detta den gamla infekterade diskussionen handlade om.
Även om det även på engelskan finns termer som "resolving power"så dras de med samma "problem" som vi när det gäller just "resolution", det används till både och. Sen har de ju också "pixel count" som kan användas, men inte är så vanligt.