Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

ACDSee eller iMatch?

Produkter
(logga in för att koppla)

forstheim

Aktiv medlem
Jag ska ta tag i det här med digital arkivering tänkte jag. Än så länge är det inga problem att hitta i det fysiska arkivet, men det kan ändå vara läge att parallellt köra med ett digitalt dito framöver. Och då kontinuerligt uppdatera detta.

Alla bilder som inte slängs ska in i det digitala arkivet. Jag prioriterar ett stabilt program, bra möjligheter till att "märka" och söka bilder samt att det är snabbt. Bildbehandlingen kör jag separat i PS.

För övrigt har jag inte så bra koll på vilka funktioner som kan sägas vara "oumbärliga" i denna typ av program!?

Hur som hellst..jag laddade idag ned ett antal olika program som jag sedan har fipplat lite med under kvällen. Spontant känns ACDSee 7 och iMatch ganska bra. De verkar också ganska lika varandra.

Vad skiljer annars dessa program åt? Har de alla väsentliga funktioner och möjligheter som man rimligtvis kan ställa på ett browser-/arkiveringsprogram!?


Ps: De jag har laddat ned och testat är, förutom ACDSee 7 och iMatch, IrfanView, XnView, Cam2pc och Thumbsplus 7. Även iView och Picasa laddades ned, men dessa ville aldrig riktigt fungera tyvärr.
 
Senast ändrad:
Jag håller själv på och letar. Just nu så lutar det mycket åt ACDEE 7 eftersom jag har börjat få koll på att jag kan göra allt som jag vill (nästan).

Jag skulle uppskatta om det gick att sortera på kategorier och om det fanns något snabbt sätt att visa vilka kategorier som en bild tillhör. Jag har inte hittat något sätt att göra detta på.

Jag saknar också en smidig metod för att välja ut "alla bilder som tillhör dessa kategorier men INTE denna". Visserlien så hittade jag ett sätt att lösa detta på, men det var en aning osmidigt.

En sak som kan vara ett problem är att ACDEE kräver aktivering.
-jalle
 
Efter ytterligare fipplande med de båda programmen lutar det nog faktiskt åt IMatch för min del. Verkar väldigt kompetent faktiskt!

De enda småsakerna som jag kan reta mig på är att när en tumnagelbild markeras ploppar inte bilden upp i preview-läget omedelbart. Det tar den där extra tiondels sekunden. Går att leva med.. ;=)

Vidare verkar inte "Slide show-funktionen" vara så avancerad. Skulle vilja kunna göra lite snyggare toningar precis som i ACDsee.

Det där med kategorisökningen som du nämner borde fungera i ACDsee tycker jag. Utan att vara 100% insatt i de båda programmen har jag dock fått den uppfattningen att IMatch har bättre möjligheter att märka och söka efter bilder än vad ACDsee har. Kan förvisso ha fel i det påståendet.. :=)
 
Håller med... Nu har jag tittat på Imatch och det känns "kompetentare". Jag gillar att jag kan konfigurerar Imatch och nu måste jag bara hitta ett sätt att överföra min ACDee kategorisering till Imatch...

Aldrig får man vara nöjd:) Tack för tipset som kom i elfte timmen. Jag var just på väg att betala för ACDee.

--jalle
 
JalleS skrev:
Håller med... Nu har jag tittat på Imatch och det känns "kompetentare". Jag gillar att jag kan konfigurerar Imatch och nu måste jag bara hitta ett sätt att överföra min ACDee kategorisering till Imatch...

Aldrig får man vara nöjd:) Tack för tipset som kom i elfte timmen. Jag var just på väg att betala för ACDee.

--jalle

Det var så lite så Jarl!

Nu har jag i alla fall beställt (och betalat) för en license av IMatch. Med bankavgifter och 16% VAT hamnade priset till slut på ca 535:-. Känns som välinvesterade pengar faktiskt! :=)

Ett annat program som jag har testat under dagen är CompuPic Pro. Ganska trevligt, även om det inte känns lika kompetent som IMatch. Synd bara att bildspelsfunktionen i IMatch inte är bättre..för det kan vara ganska kul att roa sig med ibland.

Tycker dock att det borde finnas något bra gratisprogram som är specialiserat på just "slide-show". Någon som vet?
 
Acdsee är oslagbart vad gäller att visa bilder, dock som sagt visa bilder..
När jag för ett halvår sedan testade ut kategori-biten i AcdSee så bedrövades jag mycket snabbt, vid ett stort antal bilder så blev databasbiten av programmet ohanterligt samt att jag kände att jag inte hade den kontroll som jag ville ha. Men framförallt så var man instängd, kunde inte exportera till något som man själv eller något annat proram kunde tolka.

Visa bilder: AcdSee
Sortera och katalogiser: IMatch

IMatch verkar helt klart vara värt sina pengar, själv har jag tuvär haft för lite tid att få in hela mitt bilddatabas annat än vid en test.
 
Blåser liv i denna tråd igen.
Jag har letat efter en ersättar till min Adobe Album. Jag har nu laddat ner både AcdSee och IMatch. Båda verkar bra men jag vet inte vilken jag skall välja. Om man läser det senaste inlägget så verkar IMatch vara valet för mig. Men det har väl hänte lite på 1,5 år.

MVH Pryzze
 
Jag har kört IMatch ett par år nu, kan varmt rekommendera det! Har runt 15000 bilder i databasen och det flyter på hur bra som helst.
 
Bökigt gränssnitt

Provade iMatch för ett tag sedan och tyckte inte jag kom överens med det.
Men det är nog värt att prova det igen.

Vill få igång en seriös/framtidsäker katalogisering/arkivering.

Funkar det bra vid t ex en diskkrash att läsa in informationen igen via import/export?

Då man läser om det så verkar det ju uppfylla de kraven jag har.

Så jag kommer definitivt ge det en chans till.
 
Re: Bökigt gränssnitt

JAVA skrev:
Funkar det bra vid t ex en diskkrash att läsa in informationen igen via import/export?
Menar du databas eller bilder? Databasen behöver du bara tala om för Imatch var den ligger. Har du flyttat på bilderna så de har en annan sökväg måste du tala om för Imatch var varje enskild bild ligger.

Jag har använt Imatch något halvår nu, på jobbet. På det hela taget är jag mycket nöjd. Kategoriseringssystemet är guld. Men det bästa med Imatch är möjligheten att själv skriva skript i VB som kan göra vad som helst med databasen. Jag använder det för att exportera en omstuvad version till en PostgreSQL-databas för visning på webben för de användare som inte behöver redigera utan bara använda bilder.

Däremot håller jag med om att gränssnittet är på tok för råddigt. Högerknappsmenyn innehåller ju t ex en skärm full med val, men de som man vill komma åt är ändå dolda ett steg ned i en hierarki.
 
Databas

De flesta verkar gilla Imatch. Jag köpte det för ett år sedan men kom aldrig underfund med detta program. Då fick jag tips om Portfolio från Extensis. Det är ett program jag klart kan rekommnedera. Det är enkelt, kraftfullt och snabbt. Ta en titt på det och du är fast.
Christer
 
Rekommenderar PicaJet FX. Ett enkelt program med stöd för IPTC vilket tex piscaa (eller vad det heter) saknar. Anser att det är något av det viktigaste i dessa sammanhang.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.