Annons

Vilken optik passar Nikon F4

Produkter
(logga in för att koppla)
Objektiv 1 och 2 funkar fullt ut. 43-86-zoomen du länkar till är däremot ett icke-AI-objektiv vilket innebär att det fungerar men att ljusmätning måste ske nedbländat.
 
Du måste trycka på nedbländningsknappen så att objektivet bländas ned tilll den bländare som skall användas vid fotograferingen.

Ett annat alternativ är att mäta vidöppet som vanligt och sen manuellt räkna ut skillnaden mellan inställd bländare och största bländare och kompensera därefter.

För att montera ett icke-AI-objektiv på en F4 måste du också fälla upp AI-flärpen. Det är en liten metallflärp vid kl 14 på bajonetten. Man trycker in en liten, liten knapp först och trycker den sen bakåt. Glöm inte att fälla tillbaka den när du vill fotografera som med vanliga objektiv, annars kommer du att få felexponerade bilder.
 
Okej
VAd finns det för fördelar och nackdelar med en Nikon F4?
Tyckte många här på fs skrev att den var tung, hur tung är den?
 
Den är jättetung :)

Nä, men 1,3 kilo har jag för mig att den väger med MB-21. Jag körde mest min med det lilla greppet MB-20 eftersom jag alltid använder stativ. Då tror jag den hamnade kring kilot istället.

Jag tyckte det var lite synd att den bara hade slutartider i hela steg, men i övrigt hade den inga nackdelar för min typ av fotografering i alla fall.
 
Gick upp till köket och vägde min Nikon EL2, Den vägde ca 770 gram utan objektiv och 1 kg mer med min 200 mm...

Men en ökning med 3 hg ska jag nog kunna ta :)
 
Jag gillar F4:an. Tyngden är ju bara bra för stabilitetens skull. Jag tog många skarpa bilder med 80-200 2.8 zoomen och ISO800 film under arvikafestivalen. Ljusförhållandena var då mycket dåliga så det blev på 1/60 och dessutom mitt i ett gungande publikhav :)

Ska du köpa en begagnad så är det väl de vanliga punkterna man ska kolla men kolla gärna extra på batteripolerna så att det inte har varit batteri-läckage i den. Om du tar bort sökarhuset och tittar på undersidan så finns det en justerskruv som används för att kompensera ljusmätningen beroende på vilken mattskiva man har i. Denna skruv är gjord av plast och tål inte att skruvas på med fel verktyg så om den är mycket sliten så kanske du kan pruta :) gummiringen runt okularet kostar ca 250:- så om den är fräsh är det ju en bonus.

Här är ett par bra länkar:
http://www4.ncsu.edu/unity/users/j/jnwall/html/f4faq.htm

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/index.htm

och slutligen manualen:
http://24.237.160.4/files/photography/Nikon/Manuals/F4Book/f4bk.pdf

Lycka till

Melker
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.