Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

300D och dykning...

Produkter
(logga in för att koppla)

Highweiss

Aktiv medlem
Helou,

överväger en grym live-aboard resa till Röda Havet i höst. Mycket dyk på orörda platser. Dykning är den stora hobbyn förutom fotografering. Har inte tidigare funderat så mycket på att kombinera dykning och fotografering, men nu började tanken gro. Tänkte hör om det är nån här på FS som har nån erfarenhet av undervattenshus för 300D?

Har hittat några hus på nätet, men dom kostar tusentals dollar - de flesta är mer än dubbelt så dyra som själva kameran...!? Har jag tittat fel eller... det är väl bara plast för f-n!? Eller är det helt enkelt så att dom är svindyra för att det är frågan om specialprodukter? Då lär jag nog aldrig knäppa en bild under vattnet... :-/

Andreas
 
Det finns en del enklare plastpåsar med glas för objektivet. Kolla hos Scandinavianphoto.
 
Fan det tog ju flera minuter innan man fick svar, suck och stön... ;-)

Tack för tipset, tänkte inte på att dom "vanliga" fotobutikerna på nätet också har uw-hus. Finns bara en modell för 300D och den går lös på 3200 kronor - inte helt fel. Undrar just vad försäkringsbolaget ksäger när man kommer släpande med en dränkt kamera i vad som ser ut som en plastpåse... ;-). De svindyra husen är rejäla grejor, men som sagt - prislapparna är minst lika rejäla...

Nå, nu är det bara att räkna pengarna och fundera - sex dagar live-aboard på Röda Havet är inte precis gratis det heller :-/.

Andreas
 
Highweiss skrev:
Undrar just vad försäkringsbolaget ksäger när man kommer släpande med en dränkt kamera i vad som ser ut som en plastpåse... ;-).

De lär funka. Men annars är det väl bara att säga "Oops jag snubblade från bryggan" och inte visa plastpåsen.

Försäkringsbolagen blir bara misstänksamma om du inte har någon dränkt kamera att visa upp. Det är vanligt att folk påstår att de tappat sin kamera på så djupt vatten att den inte går att fiska upp. Sen vill du handla videokamera för rekvisitionen....
 
Ok, tog en fullständig drulleförsäkring som borde gälla i alla situationer, förutom vid revolution eller kärnkraftsolycka - sic :) Tyckte det var bäst så när jag insåg att utrustningens totala värde började stiga till "obehagliga" summor...
 
Hej Andreas

Jag har användt en av påsarna till min 10D (uv-bilderna på min sida är tagna mha en påse) och det har fungerat ypperligt. Det bökiga med påsarna är att de ändrar flytkraft med djupet, vilket i praktiken innebär att du har en badboll vid 0,5 m djup, en välavvägd kamera vid 5 m och ett sänke vid 20. Det går givetvis att åtgärda det med bly och dynamiskt bcdarbete, men ffa när man har dykt klart och ska göra säkerhetsstop kan det vara besvärligt (eftersom du då oftast väger lite mindre). Det första bekymmret man har är givetvis om det hela håller tät, men det är ju inte vilken plastpåse som helst, så efter ett par gånger känns den delen ganska bra.

hälsn Bent
 
För en massa år sedan använde jag en påse från Ewa-Marine till en Nikon 801 med någon nikonblixt jag glömt namnet på. Resultatet blir förvånansvärt bra, med tanke på priset, men det finns ett par nackdelar du inte kommer ifrån.

1.
Som skrivits tidigare är det ett problem med att luften komrimeras på djupet. Inte bara det att kameran flyter eller sjunker, utan den är i princip oanvändbar på för grunt vatten då du inte kommer åt reglagen genom påsen (för övrigt kommer du i realiteten bara att kunna använda avtryckaren och lita på kameran...). Om du går för djupt kan ett värre problem komma - påsen kan klämma åt kameran för hårt och då går helt enkelt blixtens fot av. Jag själv fick bara en spricka som värst, men jag vet de som drabbats värre.

2.
Ett annat problem är att glasrutan på påsen framtill är både liten och platt, vilket gör att du inte kan använda vidvinkligare optik är kanske 28mm, annars blir det vinjettering och/eller fula brytningsfel i de platta glaset. Med tanke på att ett normalt vidvinkelobjektiv (för småbild) under vattnet brukar vara mellan 14 och 20mm, förstår du att du inte kommer i närheten.

3.
Nästa problem är att du är begränsad till att ha blxten väldigt nära objektivet vilket ger dig problem med att partiklar i vattnet blir alltför upplysta och ser ut som snöstorm.

Det finns absolut möjligheter att fota med "plastpåse", men du måste bestämma ungefärligt fotodykdjup redan på land (1), du kan inte fota stora djur eller vrak (2) och du måste hålla dig nära motivet (3). Om du rättar dig efter ovanstående kommer det säkert funka.

Jag har testat en hel del olika utrustningar under vattnet och jag skulle nog inte rekomendera en påse till dig. Jag skulle satsa på en billig begagnad kamera - antingen en Nikonos eller en enkel digitalkamera i plexihus. Om du har tålamod ger dig Nikonosen bättre bilder, men om du vill få resultat redan på första resan ska du nog köra digitalt. En enkel digital kamera (t.ex. Ixus) med et riktigt plexihus ger dig tillgång till alla inställningsmöjligheter under vattnet, vilket ger dig betydligt bättre bilder än om du använder en dyr kamera, men bara kommer åt avtryckaren.

Själv hämtar jag min EOS 300D i butik imorgon och jag har en sådan plastpåse du skriver om, men jag kommer inte att ens testa den under vattnet i påsen. Får jag råd kommer jag att senare att skaffa ett aluminiumskal till kameran, men fram till dess är det inte värt det.

Ett långt och något virrigt inlägg blev det, men jag hoppas att det går fram vad jag vill ha sagt: Om du verkligen vill fota under vattnet nu direkt och har råd med en påse, men inte em krona mer, kan det säkert vara ok. Problemet är bara att om du fastnar för att fota under vattnet kommer du garanterat att överge påsen så snart du kan och begagnad får du inte ut ett dugg för den (vem litar på en begagnad plastpåse till sin älskling?) och då blev det dyrt ändå...

Du kan titta på min hemsida:
http://www.grodmanssyndikatet.se/f-index.html
Alla undervattensbilder före feb -03 är tagna med en analog utrustning som du nu kan hitta begagnad för runt 6000:- om du letar lite. Om du hoppar över vidvinkeloptiken kommer du kanske ner till 4000:-. Om du hellre kör digitalt bör du kunna hitta kamera och hus tillsammans för runt 4-5000:-
 
Hej igen

Jag håller inte med Henrik helt. Visst finns det begränsningar i påsarna, men en av påsarna (UAXP 100 tror den heter) fungerar bra med vidvinkel (jag använder 17 mm). Jag har själv en Canon S40 med plexihus, och 10D med ex 550 och påse ger bilder av en helt annan (bättre) klass. Autofokusen är mycket snabbare, bruset mycket lägre, isotalet högre och blixten mycket mer effektiv, trots det relativt korta avståndet mellan blixt och objektiv (det är ju i princip obefintligt på kompaktkamerorna). För mig är dock den stora fördelen att påsarna är lätta, och att man använder saker som man redan har med sig på resor. Att ha både ovanvatten och undervattenutrustning med sig kan lätt ta hand om det mesta av den tillåtna bagagevikten.

Men, för att inte nu bli helt påsreligiös, jag håller med Henrik om en del negativa aspekter av påsarna. Vissa bilder knappast är lämpliga att ta med en påse, utan där behöver man hela kittet med aluhus, domfönster, blixtar på armar och extremvidvinkel. Och uppenbart är att det dyktekniskt är oerhört mycket lättare med en kompaktkamera och plexihus, och betydligt lättare med slr och aluhus. Och att finlira med inställningar genom påsplasten är bara att glömma, inställningarna görs i stort innan man hoppar i vattnet. Dock finns det ganska många motiv som påsar med innehåll klarar av bra, samtidigt som att det dyktekniska faktiskt i många fall går att lösa.

mvh Bent
 
Påsreligiös - vilket underbart ord. Jag vill vara påsreligiös!

Nä, allvarligt nu. Jag var kanske onödigt hård i mitt anipåsande, så sanningen kanske ligger i en kombination av mina och Bents åsikter.

//Henrik (som fick hem sin 300D för någon timme sedan och redan är sugen på ett riktigt uv-hus till den...)
 
Ålrajt - tack för alla tipsen Henrik, Bent och Magnus!

De senaste dagarna har däremot inte gått åt till att fundera på uv-fotande - utan för lobbande utan like med alla dykbekanta. Vi är nämligen för få för vår planerade drömresa till Röda Havet! Attans jävlar... planen var (är) sju dagars dykande söderut utanför Sudans kust... Brother Island etc., orörda rev. F*n. Nå, vi skall hoppas på det bästa, det har inte varit så svårt att få folk intresserade... svårt däremot att få dem att bestämma sig mer eller mindre på stående fot...
 
ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto