Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

18 Usc 2257

Produkter
(logga in för att koppla)

goranix

Medlem
I USA finns det stenhårda lagar som styr publicering av bilder av sexuell natur. Det gäller att kunna bevisa modellens lagliga ålder.

Kolla här:

http://www4.law.cornell.edu/uscode/html/uscode18/usc_sec_18_00002257----000-.html

Och här:

http://www4.law.cornell.edu/uscode/html/uscode18/usc_sec_18_00002256----000-.html

Frågan om detta avser porr eller helt enkelt allt som är naket och erotik? Gränsen mellan vad som är porr och vad som är erotik kan vara väldigt luddig. (Flera seriösa fotokonstnärer tar tex bilder av pornografisk natur.)

Och vad händer om fotografen har sin server i USA?

Vad händer om den svenska fotografen har fotat massor i sverige och efterlevt de svenska lagarna och sen bosätter sig i USA? Kan det då plötligt bli olagligt att publicera dessa bilder?

Vad säger de svenska lagarna?

Och måste vi i sverige följa dessa amerikanska lagar?

Jag har dessutom hört att när fotografer kräver att se ID kort av modell räcker inte ett vanligt ID utan det måste vara ett pass eller körkort utfärdad av staten. Annars är det ogiltigt i detta sammanhang.

Eftersom jag fotograferar naket och även erotik ibland, brukar jag fotografera av modellens ID med realesen ifall någon ifrågasätter detta i framtiden eller om någon myndighet av nån märklig anledning vill se. Men alla har inte körkort eller pass. Duger ett ID kort i detta sammanhang?

Många frågor och jag hoppas på vettiga och korrekta svar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.