Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

studiokit

Majoly

Medlem
Hej!

Jag har börjat intressera mig för studiofotografering och undrar vad man behöver för att få till bra ljussättning. Jag kommer att fota porträtt (ansikte och helkropp).

Här är lite exempel på bilder där jag gillar ljuset:
http://www.canonforum.se/showthread.php?t=37
http://robertpetersson.blogg.se/category/tips-trix.html
http://www.fotosidan.se/pools/view/62/1654428.htm
http://www.fotosidan.se/pools/view/62/1844122.htm

Studiokiten som jag funderat på är de här:
* Dörr Studioblixtpaket DS180B, 2st blixtar + tillbehör (cyberphoto.se)

http://kaffebrus.nu/studioset-2-x-110ws-233.html

http://kaffebrus.nu/studioset-2-x-110ws-lite-232.html

Det är även runt den prisklassen jag kan lägga mig...

Skulle något av de här kiten kunna uppfylla mina önskningar så som bilderna ovan?

Tacksam för svar!
 
Detta settet ger mest för pengarna Det räcker till för att skapa dina exempelbilder hemma i vardagsrummet. Använd ditt 50mm/18 objektiv så får du skarpa fina bilder. Kameran ställer du i läge M och med synctid på 1/160sekund, reglera med blixtljusstyrka och bländare tills du är nöjd med resultatet.
 
tack så mycket för hjälpen! tur att det finns folk som är kunniga och som är villiga att hjälpa till! :)

Blir nog ett sånt jag får beställa!
 
Jag går även i funderingar på blixtar och har hittat dessa, http://www.cyberphoto.se/?info.php?article=371260
Hur stor skulle skillnaden vara mot de du föreslog maxieboy?
Den enda tydligaste skillnaden jag kan se är att man byter en radiosändare mot två inställningslampor (vad använder man sånna till?) och att det är 40Ws skillnad på blixtarna.
 
Båda setten är av modell instegsutrustning. Ni kommer att bli nöja med vilket av setten som helst. Det som brukar vara största problemet är att ställa ner ljusstyrkan. 1/4 styrka på 110Ws är ca 13,8Ws vilket är lite lägre än 1/4 styrka av 150Ws (18,25Ws).

Ibland vill man kunna fota med lite större bländare och då blir det problem med att bli av med ljuset. Ju mindre rum desto lägre effekt krävs för att få rätt exponering. Man kan fixa och trixa med ND filter men då får man också mörkare i kamerans sökare...

Jag gillar att fota med 9Ws och största bländare (AF50mm/1,8) för att få ett riktigt kort skärpedjup.

50x70cm softboxar ger snyggare catch light i ögonen på modellen. Jag tror även att det blir lättare att få en jämn, mjuk belysning med softboxar jämfört med paraplyer. Jag har inte fotat med paraplyer på många år.

Inställningslampor/modelljus finns på båda settens blixtar och det är bra att ha så att man ser ungefär hur och var blixtljuset kommer att träffa den uppställda modellen.

Jag föredrar att lösa ut mina blixtar med radiosändare då dom aldrig missar. IR-ljus kan vara lite lurigt om inte IR-strålen "ser" fotocellen på blixten. Jag har en eller två IR-sändare liggande i studion, men använder dom aldrig. Utomhus brukar det bli helt omöjligt att få det att fungera med IR-Sändare, kanske på någon meters avstånd men sedan är det kört. Radiosändare funkar upp till 30 meter utan extra åtgärder. Man kan trimma dem upp till 100meters räckvidd med enkla medel.

Så, ni får själv avgöra vem ni vill gynna med ett inköp, jag kan rekommendera båda säljarna varmt.

Om intresset håller i sig och ni skall utöka studion så kommer dessa blixtar att funka bra som effektljus eller hårljus. Man kan använda dom på högsta effekt och göra bakgrunden riktigt vit. Så gör inte av med dom när ni uppgraderar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.