Annons

Är "smaken" som baken - eller finns kvalitet?

Produkter
(logga in för att koppla)

brutusostling

Aktiv medlem
Jag är litet trött på att höra det här talesättet om att "smaken är som baken". Det är ett relativistiskt synsätt som inte gagnar någon, då "smak" och "bildsinne" tvärtom är något som kräver uppövning, disciplin och ännu mer övning. Så här skrev jag i ett inlägg i en debatt om tidningen Fotos senaste månadstävling (på annat ställe här i "Forumet"). Jag citerar det här för att det kanske kan ge upphov till en bredare diskussion om det här med smak och kvalitet.

Visst är det så att "domarkvaliteten" varierar. Jag tror ju inte på det där med att smaken är som baken. Det vill säga: på ett vis gör jag det - ordspråket är sant om man tar det bokstavligt, men jag tror inte på den slutsats man ofta i sin tur försöker dra utifrån ordspråket, nämligen att det inte skulle finnas något sätt att bedöma kvalitet eller upprätthålla kvalitetskriterier. Visst är det så att vi, ju vanare vi blir att bedöma bilder, också lär oss att urskilja kvalitet bättre. Och det finns något som gör att ett vant "öga" (i vilket jag inkluderar en "erfarenhet" som givetvis inte sitter i det fysiska ögat) kan urskilja kvalitet, medan ett "ovant" inte gör det.
Och därför blir det också uppenbart att vissa domares urval blir kvalitativt sämre än andras.
Något som inte bara har med "delad smak" att göra, utan just med en uppövad förmåga att urskilja kvaliteten hos en bild. Om det inte vore så skulle till exempel tidningen Foto vara lika bra med vem som helst som chefredaktör istället för Jan Almlöf. Och jag är säker på att så inte skulle vara fallet.
Detta sagt bara för att jag är litet trött på de eviga relativistiska uttalandena om den "delade smaken". Hänvisandet till den "delade smaken" fungerar lätt som ett sätt att legitimera dålig kvalitet (på bilder - och, kanske, "domare"). Om relativismen i "smaken-som-baken"-synsättet hade stämt skulle det ju inte heller finnas någon anledning för oss att försöka utvecklas som fotografer - då kunde vi lika gärna stanna i utvecklingen och vara nöjda.

För säkerhets skull vill jag tillägga:
Att hävda att det finns kvalitativa skillnader i bildseende och i bildskapande innebär inte att man säger att mänskor för det har olika värde. Det har vi inte.
 
Jag glömde tillägga: att inlägg här på Forumet (och inte bara här) så ofta avslutas med ett "... men smaken är ju delad" tror jag har med feghet att göra. Att vi inte vågar stå för vår åsikt eller vårt omdöme, utan måste släta ut varje intressant kommentar eller åsikt som inte lägger sig i en föregiven mittfåra.
 
Ett riktigt filosofiskfråga..

Det finns ju en grundläggande estetisk norm som är stort sätt lika för alla inom ett kulturellt område...
 
Så är det ju :) Smaken är som baken. Hur många av dessa Hasselbladsvinnare gör rent skräp? De flesta tycker jag.....men onekligen inte, de har länge också fått bra kritik.

Hade jag skrivit till deras bilder hade nog många fått ettor.

Men visst har det med feghet att göra att skriva så. Men jag vet flera som fått rent saklig kritik till varför de fått etta och ÄNDÅ måste kasta skit på den som ger ettan. Så kanske det är bäst att skriva "Smaken är som baken" så att alla vet att det bara är just du som tycker, ingen annan.

I stora vida världen säger vi "Kan du inte säga något snällt så säg inget alls". Men det ska inte gälla på bildsidan. Här klagas det på att betygstatistiken är för hög och att folk inte vågar skriva ned andra. Detta på ett forum där man lägger ut bilder för att få både dålig och bra kritik. Men det verkar vara få som kan ta den dåliga kritiken.

Jag måste säga att jag har fått en oerhörd hjälp från alla som kommenterat mina bilder, och jag är mycket glad även för den kritik som inte är till min fördel. För jag vet att "Smaken är som baken...delad"!;)
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar