Annons

Är Blekingska blåsippor besatta?

Produkter
(logga in för att koppla)

Tonyeagle

Aktiv medlem
Nu tror jag att jag lägger av att försöka fota blåsippor! Skrev tidigare ett inlägg för att få råd om film till blåsippefotografering. Trodde att Kodak 100 VS skulle klara biffen. Resultatet blev lika nedlående som med fujifilm-violetta blåsippor. Vad beror det på? Är mina Blekingska blåsippor extra känsliga för vilken film jag använder eller...? Får prova igen om ett år, ska testa agfafilm samt någon ytterligare ektachromefilm. Har ni upplevt samma sak eller är det bara här som blåsippefotograferingen skiter sig varje år?
 
Hejdu!

Nu vet jag iofs inte vad de besatta sipporna i Blekinge har för sig, men de otroligt förtrollade blåsipporna i göteborgstrakten har en sällsam förmåga att bli lila. "Lilasippor" blir lila på grund av att de i själva verket reflekterar en hel del långvågig röd strålning (+ en massa IR, som är ännu långvågiare, har jag hört.) Ett knep att komma runt detta som jag inte har provat själv är att få tag på ett "värmefilter" som skulle finnas i någon typ av diaprojektor. Detta filter skulle då tydligen ta bort så mycket av IR-strålningen (som filmen inte borde reagera på, men i alla fall.) och den långvågiga röda strålningen så att sipporna blev blåare... Annars finns ju den maipulativa vägen också, fast det känns ju inte lika kul...

Hoppas att jag inte ljög för mycket nu, jag tror i alal fall att det stämmer.

/Anders,
som har löst problemet genom att mest plåta sv-v. (Gråsippor...)
 
Har en känsla av att blåsippor egentligen innehåller rätt mycket röd färg. Ser samma fenomen som du både på film och digitalkamera.

Att de blir så olika på film och i våra ögonen skulle kunna bero på dels att vi vill att blåsippan ska vara blå för den heter ju det och därför blir den blå i ögat men inte i kameran som registrerar allt utan att lägga in värderingar. En anna förklaring skulle vara att det röda ljuset lättare fångas in av kameran än de våglängder som balanserar upp det så att det ska bli blått, d v s att blåsippans blå färg är uppbyggd av flera olika färger som sammantaget på håll upplevs som homogent blått.

Ovanstående sagt som ren sepkulation utan vetenskapliga belägg och därför ett antagande baserat på hur fenomenet kan uppstå.

/Roland
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar