Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Muffilux studioblixtar

Produkter
(logga in för att koppla)

Elenor

Aktiv medlem
Jag har ett par mycket gamla (fast råhäftiga, kromade och blå hammarlack) Muffilux studioblixtar som jag köpte för flera år sedan. Tyvärr var och är själva blixtlamporna sönder, och jag har ingen aning om vart man får tag på sådana?

Har heller aldrig testat blixtar alls, så har någon några andra synpunkter/tips/idéer som kan vara bra att tänka på tar jag tacksamt emot dessa...

Vore kul att få igång dessa gamla blixtar, är lite feg och rädd för att ge mig på gamla saker utan instruktionsböcker, men nu jä... :) !

(Blev lite inspirerad när jag snubblade över flera hemmastudiobilder här på sidan... )
 
Några bilder...

...av blixtarna, och mer text från dem så kanske någon kan hjälpa mig att hitta grejor och vet hur 17 man använder dessa museiföremål... :)

Courtenay står det, liksom Sola 2, och på någon av de tre finns också texten Muffilux?! (ganska kul!) :)

Stor lampa i fram 150 w Osram med två stift och så skruvar man i den, se bild.
Själva blixtlampan är cirkelrund och jag tror att man måste skruva isär själva blixthuvudet för att kunna byta den?

Vart får man tag i lampor till dessa?
Finns några instuktioner så man begriper hur de ska användas?
Reservkablar ifall det visar sig att de inte heller är i god kondition (finns ju risk!)

Har haft dem legat några år sedan jag köpte dem, eftersom de inte fungerade, men nu har jag blivit sugen och vill ha igång dem...

Tacksam för ALL hjälp!
 

Bilagor

  • blixt fram liten.jpg
    blixt fram liten.jpg
    25.8 KB · Visningar: 397
Det är Courtenay som är märket och Sola 2, eller Solaflash 2, som är modellen. Courtenay är ett engelskt märke (tror jag). Försökte få reda lite mer om märket när jag stötte på en annons om Courtenay blixtar.

Om du ska ha tag i nya blixtrör rekommenderar jag dig att höra efter med engelska handlare.

Men en sak är säkert, sök inte efter Muffilux utan efter Courtenay så kan du hitta websidor som den här!. På denna sida finner du blixtrör och dylikt, hör av dig till företaget bums.

Lycka till
 
Det kanske löser sig! :)

Har nu pratat med först scandinavian photo och sedan med svenska generalagenten för blixtarna; Photax. (är så usel på engelska...)
Att byta ev trasiga blixtlampor skulle kosta 1400:- per styck, däremot trodde han inte det gick att få tag på glödlampor till inställningsljuset... :(
Men han jublade, först trodde han visst att jag hade rätt nya blixtar, 70-tal eller så, han visste precis hur de såg ut... tills han kom hit och såg bilderna. Det blev tyst i telefonluren... :)
Han hade aldrig sett den här modellen, trodde de var från -63... :)
Kanske skulle de gå att byta mot inställningsljus med skruvgänga, men han visste inte säkert.
Testade iaf blixtarna i går kväll - inställnigslampor fattas helt i två och är trasigt i den tredje - MEN alla blixlampor fungerade! :)
Trots att de legat på vinden i fem år eller nåt..!
Nå, ringde sveriges största lampaffär som ligger i trakten och hänvisades till en filur som hade lampor som hobby (?!). Efter en beskrivning konstaterade han att sockeln var en "vanlig" B22D och att han nog kunde ordna det även om jag kanske fick annan lampform...!
Bajonett, 22 mm, dubbelstift var det alltså... :)
Spelar det roll om lampan är matt eller klar, päron eller lite tillplattad tro?
Vad händer om man byter watttalet? Blir det kaos och kalabalik då?
Tack för engagemanget! :)
 
nummer?

har du numret eller namnet på lampföretaget? eller kanske till och med till han som hade det som hobby?

jag har nämligen samma problem.. har två gamla Comet-blixtar som också har trasiga ledljus (modellljus).. mina 8trasiga) är på ca 30W..
 
Har gått vidare...

...med mitt problem. Han med lamphobbyn har inte hört av sig, men nu har jag skickat min lampa till ett företag i Skåne som heter Håkab Medicinteknik och de jagar för fullt och det verkar lovande!
http://www.hakab.se/
Där finns också telefonnr om du vill ringa och prata med dem!
Min lampa ska egentligen vara på 150 watt, men det kanske inte går att ordna, själva sockeln var så ovanlig att jag är glad bara jag slipper bygga om och byta sockel i blixtarna!
Är det bajonett även till dina blixtar?
Hoppas det löser sig både för dig och mig!
Kramar / Ellen
 
ja tyvärr har jag bajonettfattning också.. märkligt att mina bara är på 30 watt... tyvärr står det inte någonstanns vad mina blixtar klarar, och jag vill ju inte ta i för mycket.. mina blixtar verkar så gamla att ingen vet vad som är maxgränsen..

jag har mailat lite fotoföretag som kan tänkas ha lampor.. hör av mig när jag vet mer..
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.