Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ljussättning till hemmabyggt ljustält

Produkter
(logga in för att koppla)

Andreas E

Medlem
Jag funderar på att göra ett "ljustält" av en stor transparent vattendunk efter idèer från forumet. Nu undrar jag vad man ska ha för ljussättning till detta. Jag var idag på ÖB och hittade byggstrålkastare med halogenlampor och stativ för 189 kr stycket. Ljusstyrkan ligger på 500W. Det fanns även mindre strålkastare med 250W och 150W, dock utan stativ. Hur mycket behöver man för att få bra belysning, och hur många ska man ha? Min tanke var att köpa tre stycken men det kanske blir för många?
Jag funderar även på att senare göra en liten hemmastudio för porträtt mm när/om lite mer utrymme finns. Kan man i så fall använda dessa strålkastare till ljussättning där med? Eller är softbox och studioblixtar ett måste?
 
Jag har investerat i två byggstrålkastare á 500watt på ullared för sammanlagt 209kr med stativ. Dessa använder jag både för poträtt och för produkt. Vid poträtt är ljuset alldeles för starkt för att kunna kolla in i så jag byggde en diffusor som sitter cirka 20cm framför lampan. Det funkar mycket bra! (Om du vill se exempelbilder tagna i studion så maila på [email protected]) Kan även lägga ut en bild i tråden så du ser hur jag har byggt diffusorn. Problemet är: Att det blir mycket varmt! Vid produkt rigga upp ställ in kameran/stativ mm sen starta lamporna. Fläkt kan vara smart. Med en lampa som belyser en vit vägg och en som lyser på modellen (Med diffusor) så får du en kritvit bakgrund och en slutartid på ca 1/40, (bländare 8, iso 400). /Fabian Fogelberg
 
Och hela "studion"! (PS: Kommer kanske inte ha tillgång till internet fre-? så maila fort annars svarar jag nog runt 28dec)
 

Bilagor

  • studion.jpg
    studion.jpg
    12.2 KB · Visningar: 2,483
Kanske inte så mycket nya fakta, men jag har kört med ikeas tvättsäck i vit plast (jäll tror jag den heter), två 500 w halogenlampor från Clas Ohlsson på stativ och A1-papper av olika färg (svart, vitt och grått) ett tag nu. Tagit närmare hundra bilder och är nöjd över resultatet. Lämpar sig bra för att fota metall etc, mjuka och fina skuggor.

Janne
 

Bilagor

  • tallrik .jpg
    tallrik .jpg
    36 KB · Visningar: 2,135
Har haft en Jäll länge hemma men inte kommit mig för att använda den ännu. Kikade på den och undrar om ni som kör med den ändrat konstruktionen på den eller kör ni rakt av.. tänkte om benen ger skuggor?
 
Jag har inte ändrat konstruktionen särskilt mycket, det enda jag gjort är att tejpa upp påsen, så att den inte hänger. På de bilder jag tagit har det inte blivit skuggor av benen, men jag har å andra sidan satt ljuset ganska mycket snett uppifrån och från sidan. Det stora problemet med säcken är att den är ganska instabil, den gungar lite på benen. Jag löste det genom att lägga en ganska tjock frigolitskiva i botten av säcken.

Janne
 
Tack för era tips och konstruktionslösningar! Jag har nu tillverkat ett ljustält av en vattendunk och har tre 150W lampor till. Funkar faktiskt riktigt bra!
Jag får se om det blir en lite större konstruktion senare. Men för tillfället räcker den som den är.
Mitt nuvarande problem är istället att få tag på stora (A3) vita pappersark som inte är för grova i ytan. Bokhandeln hade inga som var bra. Men det ska nog lösa sig. Ska testa att tejpa ihop 2-3 st A4 ark, eventuellt får jag väl ta bort skarvarna i PS efteråt.
 
Jag köpte papper på panduro hobby. Fungerar bra, strukturen syns inte om man kör med stor bländare. Där har dom också större än A3
 
Ikea tvättkorg - Check
Bygglampor 500w - Check
Panduro papper - Check
Plastklämmor fr. CO - Check

Skar sönder tvättkorgen och byggde en egen ram till den istället, sedan håller jag bakgrunden med klämmor.
 

Bilagor

  • hem_studio.jpg
    hem_studio.jpg
    40 KB · Visningar: 2,034
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.