Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

ÅkeFredrik

När jag var 12 år fick jag min första kamera. En bälgkamera, Zeiss Nettar. Jag har den kvar än. Den hade "rödpunktsinställning" som skulle garantera en bra bild. Det krävdes bara att det var solsken.
Kameran kostade 75 kronor, ganska mycket pengar för en tolvåring.
Idag säljs dom på blocket.se för tre- fyra hundra.
Jag fick också en blixt, den såg ut som en solfjäder.

Så småningom hade jag sparat ihop till en framkallningsdosa och en Paterson kontaktkopieringsapparat. Den var av gul genomskinlig plast och fungerade samtidigt som mörkrumslampa. Familjens badrum fick bli mörkrum så mamma och pappa fick gå in till grannen om dom behövde.

En kväll cyklade jag upp på Rambergets topp på Hisingen i Göteborg med kamera och blixt. Jag skulle ta en blixtbild över Göteborg.

Jag var mycket nyfiken på min blixtbild över Göteborg men när jag hade framkallat filmen hittade jag den inte. Däremot fanns det en perfekt exponerad blixtbild på en enbuske som jag inte kände igen.
Då gick det upp för mig att det skulle behövas minst ett rejält åskväder för att ta en blixtbild över en stad.

Jag tänker på det varje gång jag ser en konsert eller ett evenemang på en stor arena. Ideligen så blixtrar det på läktaren. Dom skulle ha varit med på Ramberget.

Jag arbetar idag som producent, fotograf och manusförfattare. Bildberättare är väl en passande beskrivning. Min bakgrund som stillbildsfotograf och copywriter gör att jag gärna vill berätta en historia i ord och bild. Under 80-talet hade jag reklambyrå och producerade bildspel om resor till Italien, Frankrike, Tunisien, Gambia och Kenya.
Jag turnerade med bildspel för reseföretag i Sverige och Finland under 70-talet. Steget var därför ganska naturligt till film, TV och video.

Det första videoprogrammet gjorde jag 1973, ett program om Gambia för Vingresor vilket också ledde till mitt första TV-program "Barn i Gambia", ett program i svartvitt för Finlandsvensk Skol-TV i Helsingfors.
1980 och drygt två år framåt följde jag Ingemar Stenmarks träning och tävling i programmet "Åk skidor med Ingemar Stenmark". Sommarträningen i Tärnaby, Bohuslän och på Öland, höst-träningen i Norditalien, World Cup-tävlingarna i Aprica,
Madonna di Campiglio, Kitzbühel, Sansicario, Åre och Gällivare och alpina VM i Schladming 1982. Utbildningsavsnitten filmades mest i Åre. Programmet såldes som köpvideokassett, faktiskt en av de första på marknaden.
Därefter producerade jag en optimistskola på video med Hans Wallén, världsmästare i optimist och E-jolle, senare OS-medaljör i Starbåt. Den visas fortfarande som utbildningsinslag i seglarklubbarna.
1990-93 arbetade jag som biträdande producent och manusförfattare i "Låt Kameran Gå" i TV3.
I tolv år jobbade jag som producent och manusförfattare på MTV i Jonsered, senare MTV Spider, där jag svarade för företagsfilm och företags-tv. Kunderna var en blandning av stora och mindre företag. Alla hade de ett behov att berätta sin historia. Volvo, SKF, Skanska, Hässle och Semcon är några av de företag som regelbundet producerade film under åren. Filmer med olika syften och olika innehåll. Ekonomiprogram för Volvo, dokumentär för SKF, processdokumentationer för Skanska och gastroskopiinformation för Hässle.
För Armaturjonsson gjorde vi en sitcom med kända skådespelare. Bland annat.

För Semcon har jag sedan 1996 regelbundet producerat företagsfilm, lägesrapporter och direktsänd företags-tv. TV-programmen var en blandning av studiobaserad underhållning och inspelade reportage, som via satellit sändes till Semcons 20 avdelningskontor runt om i Skandinavien.
Sedan 1993 har jag arbetat med de svenska syndikaten i Whitbread Round The World Race och Volvo Ocean Race. Det första var Intrum Justitia European Team i Whitbread 1993-94, för vilka vi producerade både tv- och video.
1997-98 var MTV officiell producent av all tv- och videoproduktion för den svenska satsningen Team EF. Jag var projektledare. Team EF ställde upp med en manlig och en kvinnlig besättning i två deltagande båtar, EF Language och EF Education. EF Language blev den första svenska totalsegraren. Tillsammans med tjejbåten vann man också överlägset det så kallade "mediaracet".
De allra flesta filmer, bilder och artiklar om Whitbread handlade om de båda EF-båtarna. Vi producerade ett trettiotal tv- och videoprogram, förutom en daglig "Whitbread-rapport" på en minut i TV4 med bl a dagsaktuella intervjuer med besättningen på de båda svenska båtarna.
Inför Volvo Ocean Race 2001-2002 arbetade jag med det finsk-italienska syndikatet Nautor Challenge, också det ett tvåbåtssyndikat. Jag producerade ett antal filmer inför starten.
Under tävlingen arbetade jag också för Semcon och Team Assa Abloy.

Under många år har jag jobbat med filmproduktion; företagsfilm, reklamfilm och dokumentärer. Och kommunikation för tryck och webb. Det gör jag fortfarande även om jag fokuserar mycket på stillbilder; egna projekt och uppdrag.
Oavsett om det är film, en eller flera bilder så vill jag gärna berätta en historia. I text eller bild.
Hemsida
http://www.akefredriksson.blogspot.com
Lastname
Fredriksson
Firstname
Åke
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.