Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Fråga från Slump:

Kamerans "skärpväljare"

En modern kamera (uppifrån) har en rund sak med tecken på, (alternativ på kameran) där står det tex. (så står det!)C, M, AV, TV & P. Är det olika skärpor eller?

Fråga 2:
Handlar om nästan samma sak. På kameran jag äger står det SCN, är det en förkortning av "Scene"? Och är scene ett fokussystem eller nått? :)
Förstora
Svar:
Hej! Det bästa och enklaste sättet att ta reda på kamerans funktioner, tro det eller ej, är faktiskt att läsa bruksanvisningen. På första uppslaget brukar finnas en bild på kameran ungefär som den du skickade med frågan, där alla funktioner finns angivna. Gå igenom bruksanvisningen ordentligt och använd den som uppslagsbok så får du svar på de flesta frågor av teknisk karaktär. C vet jag faktiskt inte vad det står för, möjligen "custom" M= manuell exponering, dvs. du bestämmer själv tid o bländare AV= bländarförval, dvs. du bestämmer bländare, kameran bestämmer slutartiden TV= tidsförval, dvs. du bestämmer slutartid, kameran bestämmer bländare P= programautomatik, dvs, kameran bestämmer både tid o bländare SCN är antagligen en typ av exponeringsprogram, du får läsa dig till det i manualen. Hoppas det hjälpte dig något. Bästa hälsningar Felix
Förstora
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.