Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Fråga från MLu:

Inställningar

Hej!

Tänkte höra om du har något bra tips gällande mätning av ljus (har en inbyggd ljusmätare i kameran, 350d).

Hur går du tillväga när du kommer till en ny plats och skall förbereda dig för en fotograferig, och vilka inställningar gör du för att få den bild du vill ha för att inte få en över/under exponerad.

Säg att du skall fotografera ex en sport utan blixt, men du vill ha bländare 2.8 och slutartid 500. Det visar sig att bilden ex blir över/under exponerad, hur gör du då? Ändrar du bara på ISO värdet då?

Har du några bra tips när det gäller en rätt exponerad bild, samt hur man skall gå tillväga för varje ny plats där man skall fotografera?

Tack på förhand!

Mattias
Förstora
Svar:
Hej! Om jag vill ha ett specifikt bländar o slutarvärde, så tar jag en provbild och ser vad jag får för värden. Sen justerar jag ISO inställningen tills jag kan använda de värden jag bestämt. Tänk på att kvaliteten blir bättre på en bild i raw än i jpg, speciellt på höga ISO tal. Det blir VÄLDIGT stor skillnad på 1600 ISO i raw o jpg. Kvaliteten blir generellt sett bättre på låga ISO, precis som med film. Med digitalkamera är det så enkelt att ta provbilder tills man är nöjd! Hälsningar Felix
Förstora
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.