Annons
Experter > Teste > Svar
Fråga från Sebastian Skarp:

Otillåten publicering utan byline

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=59780&perpage=15&pagenumber=1

Fråga = post nr1 i tråden.

Som någon i forumet föreslog så frågar jag nu dig vad jag kan/bör göra.

Tack på förhand!
Förstora
Svar:

Du skall ta betalt av tidningen. Tidningen har undersökningsplikt, dvs. de skall fråga vem som är fotograf och dessutom ta kontakt med dig för att fråga om de får publicera bilden och till vilket pris innan de publicerar.

Priser finner du i BLF:s cirkaprislista som du kan beställa från BLF:s kansli på telefon 08-556 453 88 så kan du i ditt brev med krav hänvisa till dem. Även SFF har en liknande prislista.

Eftersom de använt bilden utan lov har de enligt min uppfattning också gjort sig skyldiga till oaktsamhet dvs. skadestånd för bildstölden. I BLF:s leveransvillkor anges detta till 10 procent av basbeloppet.

Att även publicera bilden utan ditt namn är ett intrång i din ideella rätt och enligt SFF:s och BLF:s leveransvillkor innebär det att ett skadestånd skall utgå med 100 procent av priset för publicering.

Du måste vara medveten om att skadestånden är schabloner och ytterst är det en domstol som beslutar om vad som är skälig ersättning. Men att följa rekommenderade priser i sin första faktura är inte fel.

 

Manipuleringen av bilden kan jag inte bedöma då jag inte sett din ursprungsbild och kunnat jämföra med den publicerade. Man bör dock komma ihåg att manipulering vanligtvis innebär något mer än vanlig bildbeskärning även om det faktiskt finns ett rättsfall där en fotograf fick skadestånd för just beskärningen av en bild. Beskärningen den gången innebar att nästan hela ögonen på en mindre pojke i bildens nederkant försvann och därmed försvann också hela det konstnärliga i bilden.


Förstora
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.