Brännviddsfaktorns påverkan på närgräns och slutartid
Olle Bjernulf skriver i sin artikel Fototeknik 7 att: "Tänk på tumregeln att inte handhålla kameran på längre tider än 1/brännvidden. Med en 50mm måste man alltså ha 1/50s (1/60) eller kortare slutartid." Jag undrar om detta är oförändrat om du har en digital systemkamera med brännviddsfaktor 1,6x, eller om det är så att slutartiden måste gångras med 1,6x. Alltså: skulle 50mm brännviddsobjektiv behöva 1/80s eller kortare slutartid?
Jag undrar också om samma sak gäller objektivets närgräns. Om nu den digitala systemkamerans brännviddsfaktor 1,6x får ett 50mm objektiv att likna ett 80mm objektiv, kommer då också objektivet att kräva ett längre minimiavstånd (det borde det väl?) än vad det hade gjort på en kamera med brännviddsfaktor 1,0x?
Mvh
David
Svar:
Hej David!
Angående första frågan så skulle jag vilja påstå att man måste ta vinkelbeskärningen i beaktning. Således bör du ha 1/80 (1/90) med ett 50mm på en 1.6x DSLR för att vara helt säker. Detta har diskuterats flitigt i forumet och det finns två läger, de som hävdar att det är så och de som hävdar att det inte är så. Jag tillhör det förstnämnda.
Närgränsen ändras inte fysiskt, men du måste precis som du antar, backa för att få samma utsnitt som t.ex. ett 80mm på en fullformat. Eftersom bildvinklen motsvarar en 80mm på en fullstor småbildssensor så måste alltså avståndet vara samma för att få samma utsnitt. Inte heller objektivet förstoringsgrad ändras, eftersom man måste förstora upp bilden från en 1.6x mer, för att fylla ut en 10x15 exempelvis (jämfört med 1,0x). En typisk 1.6x sensor är 22,5mm och avbildar du en linjal i med ett macro som ger 1:1 så får du med exakt 22,5mm av den.
Mvh
Jeppe