Om ärvda glasplåtar
Detta är inte en fråga jag vill ta upp plats med i din spalt, men kanske kunde du beröra den när tillfälle ges.
Du skrev om fallet där någon ärvde en samling glasplåtar efter farfar. han gav några inskannade bilder till en kusin som gav dom till en bokförfattare.
Men i en normal bouppteckning tar man inte med värdet på upphovsrätten till några bilder. Det innebär väl att den ekonomiska rätten ärvs av alla bröstarvingar. frågeställaren äger alltså en del, Kusinen en annan del.
Innebär det du skriver att ingen av barnbarnen kan använda bilderna utan att alla är överens??
Svar:
Du har rätt. Jag utgick ifrån att det bara fanns ett barn och ett barnbarn. Upphovsrätten ärvs på samma sätt som annat arvegods. Är det flera barn delar barnen på upphovsrätten om inget testamente eller annat finns.
Är det alltså två barn som ärvt måste dessa göra upp om hur upphovsrätten hanteras. En kusin kan inte ärva något om det finns bern och barnbarn.
Det är korrekt att upphovsrätten och originalarkivet inte har något värde i sig vid boupptäckningen annars skulle ju en fotograf behöva skatta för sitt arkiv varje år.
Värdet kommer fram då en bild säljs och man skattar för försäljningsvärdet då. Ett arkiv har ju endast det värde som finns när det går att upplåta bilder för publicering. Det går däremot att sälja ett bildarkiv till någon annan, men det värde som sätts på arkivet är något som parterna uppskattar och kommer överens om.