Gamla bilder
Jag ärvde ca 100 glasplåtar efter min far som i sin tur ärvt dem av sin far. Min farfar som avled 1953 är alltså fotograf. Efter att ha scannat och bearbetat dessa bilder gav jag CD-skivor till några kusiner. Nu har en folklivsforskare fått dessa bilder av en av kusinerna och har använt dem till en bok. Det är visserligen kul att någon har forskat i släkten, men jag tycker att det är en smula magstarkt att jag får ersättning bara i form av ett exemplar av en bok för mitt arbete. Nu är frågan; jag såg i ett tidigare svar att kopior som ärvts inte innebär att man har upphovsrätt till bilderna. Är det annorlunda om man äger originalen=glasplåtarna ?
Svar:
Det är en betydande skillnad mellan att ärva kopior av någon annans verk än att ärva upphovsrätten till verket. I det här fallet är det ju din farfar som är upphovsman. Eftersom bilderna får bedömas vara fotografiska verk är skyddstiden för dessa fotografier 70 år efter upphovsmannens död. Han dog 1953 dvs. skyddstiden går ut 70 år senare dvs. 2023.
Du kan alltså utan vidare fakturera det förlag som använt bilderna i den bok du nämnar. Priser kan du hämta t.ex. i BLF:s cirkaprislista som går att beställa via BLF (08-556 453 88). Glöm inte att ta betalt dels för publiceringen och dels för utelämnat namn på upphovsmannen om inte namnet fanns tryckt i boken samt bildstöld. Det åligger den som publicerar att kontrollera att han/hon har rätten att göra så.